top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Volteum: tanácsok, mentorválasztás, piackutatás, nők a tech világban

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tóth Zsófia tanácsai kezdő vállalkozóknak és tech startup-oknak, hogyan válassz mentort, piackutatás, nők a tech világban


<< 5/7 >>


Tanácsok kezdő vállalkozóknak


Zsófia azt ajánlja, hogy mindenképpen vágjon bele, aki szeretne vállalkozást indítani. Nem érdemes a tökéletes pillanatra várni, vagy arra, hogy felkészült legyél, mert nem fogod soha úgy érezni, hogy erre felkészültél, sokszor kerülsz a komfortzónádon kívüli állapotba.


„Szerintem én minden nap tanulok 10 új dolgot, amiről eddig fogalmam sem volt. Szerintem csak vágjon bele és maradjon nyitott a visszajelzésekre és ezeket igyekezzen minél inkább beépíteni, ha kell akkor változtatni is az eredeti elképzelésen.”


Mentorválasztás


Volt lehetőségük választani a mentorok közül. A Techstarsnál például ez kölcsönös volt, úgy kellet választani mentort, hogy az őket is válassza. Többféle céljuk is volt, de a legfontosabb mind közül az volt, hogy erős összhang legyen köztük és a mentoruk között.


„Mert a nap végén meg kell velük osztanunk egy csomó olyan dolgot, ami nehézség, ami komfortzónán kívüli élmény, sérülékennyé tesz minket, és szeretnénk ezt olyan emberrel megosztani, akiben meg tudunk bízni.”

A Techstars esetében nagyon jól sikerült az együttműködés és közülük ketten az angyalbefektetőik is lettek.


„Én nagyon-nagyon hiszek abban, hogy ez az összhang, ami elsődlegesen meghatározza az ilyen mentor mentorált kapcsolatot, és persze a másodlagos, de ugyanúgy nagyon fontos az az, hogy ténylegesen milyen szakmai tudás tud adni és abban tudjon segíteni, amire a legjobban szükséged van.”



Tanácsok tech startup-oknak


Zsófia szerint, ami nagy segítség volt számukra a kezdetekkor, hogy a saját maguk problémáját oldották meg. Amikor elektromos autóval közlekedtek ugyanazokkal a nehézségekkel szembesültek, hogy nem tudják pontosan mikor fog lemerülni az autó, meddig fog tartani a feltöltés, kevés idő áll rendelkezésre az útvonal megtervezésére.


Saját magukon tudták tesztelni az elméleteiket, ezért szerencsés volt, hogy B2C oldallal kezdtek el foglalkozni először. A pivotálás során is hasznosak voltak az addigi tapasztalatok, hogy B2B vonalon is jól tudjanak működni.


„Segített, hogy még mindig azért van nekünk is egy kapcsolódásunk magához a problémához.”

Zsófia szerint B2B oldalon is minél többet kell beszélni azokkal az emberekkel, akiknek a problémáját megoldod, még ha nem is ők döntik el, hogy használja e az adott cég a szoftvert, a termékfejlesztésben kétségkívül nagyon hasznosak lehetnek a tapasztalataik, véleményük.


Az egyik alapítótársuk Kornél feladata, hogy interjúkat tartson új felhasználókkal és potenciális felhasználókkal, hogy minél több információt kapjanak a termékkel kapcsolatban. Ez valószínűleg folytatódni is fog, mert a terméket folyamatosan kell fejleszteni, és tudniuk kell, hogy jó irányba haladnak e vagy változtatni kell valamin.




Piackutatás


A piackutatás a Volteumnál egy mix feladat, mindenki foglalkozik vele valamilyen szinten. Az üzletfejlesztési oldalon egy basis analyst kollégájuk, Levi csinál sok ilyen típusú feladatot, de nem csak kizárólag ez a feladata. Kornél az alapító társuk ő a CPO (termékfejlesztési vezető) sok interjút csinál ügyfelekel és leendő felhasználókkal, hogy képet kapjanak arról, hogy mik az aktuális termék pozitívumai, és min kellene fejleszteni, változtatni.


Az alapító tagok sok ilyen típusú tartalmat fogyasztanak például LinkedIn-en, ezáltal sok tudás, tapasztalat ragad rájuk, ezeket megosztják egymással, így tovább tudnak ötletelni a termékfejlesztés vagy üzletfejlesztés kapcsán.



Nők a tech világban


Zsófia szerint ez egy hosszú folyamat, amit nem lehet egyik napról a másikra feloldani. Az egyetemen számára jó tapasztalat volt, hogy energetikai mérnöki végzettségével nem volt egyedüli nő, körülbelül 30-40%-os volt a női arány az alapszakon végzők között.


Szerinte jó irányzat, hogy egyre több olyan program van, ami azt a célt szolgálja, hogy megmutassa a fiataloknak, hogy milyen lehetőségek rejlenek a tech szektorban.


„Jó úton vagyunk, viszont szerintem ez egy olyan dolog, ami hosszú-hosszú évek után fog csak beérni, mert ez egy nagy változás.”

Számára fontos, hogy az alapján ítéljen meg embereket, hogy milyen személyiségek, nem pedig a nemük alapján, ez a munkavállalók felvételére is érvényes szempont.




Hogyan lett energetikusból vállalkozó?


Ez idővel alakult ki Zsófiánál, sok tartalmat fogyaszt a vállalkozói témával kapcsolatban, olvas és podcasteket hallgat. Sok ilyen típusú eseményen vesznek részt, melyeken a nyelvezet is rájuk ragad.


„Szerintem ez egy hosszú folyamat, ami a tartalomfogyasztásnak és az eseményeknek tudható be, hogy komfortosak vagyunk már ezzel a nyelvezettel és nem csak az energetika világával.”



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page