top of page
MBP-Cover-Pottyos_edited.jpg

Magyar Business Podcast

Mentorált amerikai terjeszkedés lépésről-lépésre

Nézz körül a Skálázás Egyetemén

A Magyar Business Podcast egy beszélgetős műsor, ahol mélyenszántó témákat feszegetünk, egy nagy céllal: segíteni a magyar vállalkozóknak a nemzetközi szinten skálázni.

2024. március 4.

beeco / Hegedűs Kristóf és Farkas Levente

"A beeco csapatával, majd 30 önkéntessel, 2022 ősze óta egy öko-iránytűt fejlesztünk. A projekt volt már öko- asszisztens, ökoplatform és névtelen csillagromboló is, de a lényeg ugyanaz maradt.


Célunk a kezdetek óta, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a fenntarthatóságot. Hogy amit ma még tanulni kell, az húsz év múlva már alappá váljon.  Ennek szerintünk a kulcsa a megfelelő kommunikáció, edukáció és a közösségépítés.


A politikába nem tudunk és nem is akarunk beleszólni.  Úgy érezzük, hogy alulról kell elkezdeni az építkezést, mert csak tömeges részvétellel érhetünk el igazi változásokat. Hiszünk a sok kis tett óriási erejében.


Célunk, hogy az emberek értsék és érezzék, miért fontos, amit tesznek és persze, hogy ne érezzék egyedül magukat a harcban. Hiszen a méhek is így erősek: rajban!


Elkezdtünk tehát egy appon dolgozni, ami ötvözi a duolingo játékosságát és motiváló erejét a Wikipedia közösségi fejlesztésének az előnyeivel.


Egy ökolábnyom kalkulátorral kiszámoljuk a user lábnyomát és ez alapján személyre szabott küldetésekkel motiváljuk őket a zöldebb életvitelre, melyekért még jutalmat is kapnak. Ez egy játékos fejlődési utat ígér és kézzelfogható előnyöket: csökkenő személyes ökolábnyomot, kuponokat és kedvezményeket fenntartható partnereinknél.


Mindezt megtoldottuk még egy öko-térképpel, amire feltettünk mindent, ami segít a fenntartható hétköznapokban:


- szelektív kukák

- komposztálók

- csomagolásmentes boltok

- turkálók

- közkutak

- zöld események

- szervizek

- fenntartható étkezés

- közösségi terek

- és még sok minden más


A térkép webes verziója már elkészült, a linken megtaláljátok: https://www.beeco.hu/terkep


Buzdítunk mindenkit, hogy egészítse ki a saját ajánlásaival, vagy javítsa ki, ha valami hibát talál.


Az app első verzióján még dolgozunk, várhatóan március elején kapja a nagyközönség a kezébe a térképpel, a partnerekkel és a kuponokkal együtt.


Ez az egész természetesen nem csak egy appról szól. Szemléletformáló kampányunk az éter minden irányába online és offline is terjeszkedik.


Voltunk már fesztiválozni méhecske jelmezben, edukatív játékok és trashart installációk kíséretében. Tiszteletünket tettük már 6 startup inkubátor és mentorprogramban és számos eseményen megjelentünk előadóként vagy edukatív játékokkal.


Igyekezzük kihasználni a social media minden felületét. Idén már jobban belevetjük magunkat a videós tartalmakba, blogolunk, játszunk, filmklubozunk.


Azért láthatjátok, hogy ez nem 1 emberes feladat, ezért is végtelenül hálásak vagyunk önkénteseinknek, akik nélkül most ki tudja hol lennénk. Itt meg is ragadnám az alkalmat, hiszen ambiciózus terveinkhez mindig jól jön egy két új dolgos méhecske. Akinek tetszik a projekt itt tud körülnézni önkéntes pozícióink között: https://www.beeco.hu/csatlakozz


Adódhat a kérdés, hogy jó de hogyan lesz mindez pénzügyileg is stabil?


Fenntartható partnereink fognak nekünk jutalékos rendszerben fizetni. Platformként persze adódik a tyúktojás probléma, így ez a láb kicsit döcögve indul. Ezen felül pedig eljárunk nagy cégekhez előadásokat, workshopokat tartani, és segítünk nekik az idén bevezetett ESG követelményeknek való megfelelésben. Van még pár ötlet pénzforrásokra, de ezeket most még nem áruljuk el.


Megszületett nemrég az első webshopunk is méhecskés mörcsökkel. Itt támogatni is tudtok minket, akár egy rendszeres összeggel. Csekkoljátok le a linken: https://ko-fi.com/beecompass


Ez a startup nem a pénzesőről fog szólni, mi nem egy tipikus szilikonvölgyi álomban látjuk magunkat, de úgy gondoljuk így is meg fogjuk állni a helyünket a piacon, anélkül, hogy eladnánk az ötletünket egy VC-nek.


A küldetés és az egyre növekvő közösségünk ereje hajt minket minden nap.


Szereténk átadni ezt a lelkesedést mindenkinek, aki egy zöldebb jövőért küzd. Biztos sokszor gondolod, hogy reménytelen és hogy egyedül nem megy, de ne feledd:


Ha úgy érzed baj van, csatlakozz hozzánk és beezz a rajban!"


beeco a neten


Házigazda


Olvasd el a Recap cikkeket

 Hallgasd meg ezt az epizódot a kedvenc podcast lejátszón

Anchor FM.png.001.png
Apple podcast.jpeg
Google Podcasts.png
Spotify.png