top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Harc a bolygóért, cél a valódi fenntarthatóság elérése - Hegedűs Kristóf és Farkas Levente

Hegedűs Kristóf és Farkas Levente gondolatai a fenntarthatóságról; elmondják miért lettek forprofit szervezet; beszélnek arról, hogy mitől egyediek a piacon; mik voltak az első lépések és milyen tanácsot adnának kezdő startuppereknek.



A fenntarthatóság értelmezése


Kristóf és Levente arról beszélnek, hogy a fenntarthatóság fontos, de sokan nem értik vagy nem kedvelik ezt a témát. A fenntarthatóság számukra az élet minden területén a tudatosságot jelenti, ami magában foglalja az étkezést, közlekedést és energiafelhasználást.


„A fenntarthatóságot most hirtelen így ellentétbe állítanám az az eszetlen növekedéssel meg fogyasztással…” (Levente)

Fontosnak tartják az edukációt és a közösségi motivációt az emberek számára, hogy megértsék a tudatos döntések hosszú távú hatásait. Emellett hangsúlyozzák, hogy a fenntarthatóság nem feltétlen drága, hanem hosszú távon sok pénzt is lehet vele spórolni, például a mosható pelusok vagy energiahatékony háztartási eszközök használatával.


„Egyszerűen rosszul vagyok ettől, hogy ez nem az embereknek a hibája, hanem az a rendszerré, amiben élünk, hogy ezt jelenti az emberek számára a fenntarthatóság egyszerűen, mert annyira keveset beszélünk róla, annyira nincsen tematizálva és edukálniva…” (Kristóf)

A pénzügyi szempontok mellett fontosnak tartják az ökológiai hatások figyelembevételét is a fenntarthatósági döntések során, például az energiatakarékos hűtők vásárlásakor. Összességében a fenntarthatóság nemcsak egy-egy eszköz vagy technológia megvásárlásáról szól, hanem a tudatos döntéshozatalról és az életmód változtatásáról a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.



Nonprofit vagy forprofit


Kristóf és Levente elmondják, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek azon vállalkozások, amelyek fenntarthatósági célokat tűznek ki maguk elé. Felismerték, hogy a fenntarthatóság globális kérdés, és sok hasonló kezdeményezés már elindult világszerte. Azonban gyakran ezek a kezdeményezések nem tudnak hosszú távon fennmaradni, részben a finanszírozás és a skálázhatóság hiánya miatt. Ezért döntöttek úgy, hogy vállalkozásukat nem alapítványként, hanem forprofit vállalkozásként indítják el.


„Igazából tök sok applikáció van már hasonló szerű vagy ilyen civil kezdeményezés vagy Facebook csoport, vagy stb., de egyszerűen mindegyik így elhalt pár év után vagy a finanszírozás miatt, vagy azért, mert egyszerűen a journey az nem olyan…” (Kristóf)

Céljuk nem az, hogy meggazdagodjanak belőle, hanem hogy fenntartható módon működő üzletet hozzanak létre, amely hosszú távon is képes szolgálni a globális fenntarthatósági célokat. Úgy vélik, hogy az ilyen vállalkozásoknak meg kell tanulniuk játszani a pénz játékát, és össze kell hangolniuk a vállalkozói szellemiséget a fenntarthatósági célok megvalósításával.


„Mi is sokat gondolkoztunk az elején, de tényleg ez annyira nagy ívű a terv, hogy hogy mi ezt nagyon komolyan gondoljuk, hogy külföldi terjeszkedés, először Európában aztán világszerte, hogy ez nem fér bele, hogy most alapítványként kezdjük…” (Levente)


Első lépések


A fenntarthatósági kezdeményezésükhöz sok embert sikerült bevonniuk, akik önkéntesen dolgoznak a projektben. A közös vízió és az elkötelezettség nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az emberek hajlandóak legyenek részt venni a kezdeményezésben, még akár ingyenesen is. A csapatban vannak stabil tagok, de a többiek cserélődnek, és ezért folyamatosan új emberek kerülnek a projektbe.


„Hiszen van a víziónk szerintem annyira erős, hogy, nem véletlen, hogy lassan már 30-an vagy 40-en dolgoztunk vagy dolgozunk ezen az ötleten…” (Kristóf)

Bár kezdetben sok kihívással szembesültek, lassan de biztosan haladnak előre és kezdik látni, hogy a céljaik megvalósíthatóak. Fontos számukra, hogy a közösségüket építsék és támogassák, hiszen úgy vélik, hogy ez segíthet abban, hogy több embert vonjanak be és hosszú távon fenntartható módon működjenek. A tapasztalatok és az elmúlt év tanulságai alapján úgy érzik, hogy sokat fejlődtek és egyre közelebb kerülnek a sikeres projekt megvalósításához.


„Nagyon sok jó fej emberrel ismerkedtünk meg…, nagyon sok kapcsolatunk lett, ide-oda nyíltak az ajtók, úgyhogy aki startupozni tervez annak kötelező egy ilyen hakni kört végig tolni, mert tényleg egyrészt ennek is köszönhetjük az önkénteseink, másrészt meg természetesen a professzionális kapcsolataink egy jó nagy részét.” (Levente)


Egyediség


Kristóf és Levente szerint a sikeres startup projektek titka a diverzitásban és a nagy álmokban rejlik. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy sok önkéntessel dolgoznak együtt, és egy nagy, sokszínű csapat veszi őket körül, beleértve professzorokat, szakembereket és ipari szereplőket is.


Fontosnak tartják, hogy nyitottak legyenek a külső véleményekre és feedback-ekre, még akár a nagyszülőkére is. A startup ötletnek olyannak kell lennie, hogy az átlagember is megértse és támogassa.


Nagy hangsúlyt fektetnek a piackutatásra és az emberek véleményének meghallgatására, még a fejlesztés előtt is. Úgy vélik, hogy az igazi siker kulcsa az, ha merünk nagyot álmodni és teljes erőbedobással végig vinni az ötletet.


„Fejlesztés előtt vettük a fáradságot és inkább nem kezdtünk el fejleszteni sokáig, hanem tologattuk a dolgot, de cserébe mint partner oldalon akár az üzletek terén, akár a szolgáltatók terén meghallgattuk az embereket, hogy mit szeretnének, mivel mi a problémájuk, …nagyon sok embertől megkérdeztünk nagyon bugyutának tűnő kérdéseket, de az számunkra releváns volt…” (Kristóf)


Tanácsok startupoknak


  • Piackutatás és feedbackgyűjtés: Fontosnak tartják a folyamatos piackutatást és a felhasználói visszajelzések gyűjtését.

  • Diverzitás: Hangsúlyozzák a diverzitás jelentőségét a sikeres projektek mögött.

  • Merj nagyot álmodni: Tanácsot adnak a startupoknak, hogy merjenek nagyot álmodni, de ne feledkezzenek meg a piackutatásról és a felhasználói visszajelzésekről.

  • Stratégia és fókusz: Kiemelik az egyértelmű stratégia és a fókusz megtartásának fontosságát.

  • Munka és magánélet egyensúlya: Figyelmeztetnek a munka és a magánélet egyensúlyának fontosságára, valamint az egészséges munkamánia fenntartására.

  • Mentorprogramok és inkubátorok: Javasolják a mentorprogramok és az inkubátorok használatát a kapcsolatépítés és a tudás megszerzése érdekében.

  • Prioritások és egyensúly: Kristóf kiemeli a fontosabb prioritások megállapításának fontosságát és az egyensúly fenntartását a startupok dinamikus környezetében.




Olvass tovább!


bottom of page