top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Csarnai Róbert a Fiorex Packaging alapítója

Csarnai Róbert a Fiorex Packaging alapítójának karrierje, miért kezdett raklapgyártásba, hogyan alakult a vállalkozói gondolkodásmódja, pénzügyi szemléletének alakulása és a nyugdíjról való vélekedése, valamint az üzlet alakulása az évek során.



Életút


Csarnai Róbert Nagybányán született, és 13 évesen szüleivel Magyarországra költözött. Érettségi után különböző multinacionális vállalatoknál dolgozott területi képviselőként, majd faipari végzettségét kihasználva nagyon fiatalon elkezdett raklapokat gyártani. Először egy barátjával közösen, később önállóan alapította meg a Fiorex Packaging-et, amelynek jelenleg ő az egyszemélyes tulajdonosa.


22 éve építi vállalkozását, amely csomagolóanyagok gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A Fiorex jelentős piaci jelenléttel rendelkezik Magyarországon, amely évről évre növekszik. A cég szép növekedési pályán van, országos lefedettséggel és széles termékskálával. Jelenleg 25 fő dolgozik 4 telephelyen, árbevétele meghaladja az 1,1 milliárd forintot.


Róbert évek óta jár kiállításokra főként Európában, és 2019 óta már Amerikában is létrehozott egy leányvállalatot, hasonló profilú tevékenységgel. A floridai székhelyű cég alapjai már meg vannak rakva, és most következik a látványosabb skálázás.


Érdeklődést mutat a marketing, személyiségfejlesztés, cégépítés és minden olyan terület iránt, amely segítheti őt és vállalkozását. Kifejezetten adakozó mentalitású, és rendszeresen segít, közreműködik más vállalkozásoknál mentorként.


Két nagy lánya van, 21 és 17 évesek, és egyik célja az, hogy felkészítse a fiatal generációt a vállalkozói életre és pénzügyi tudatosságra.


Hobbija a búvárkodás, hajózás, túrázás és minden, ami a vízzel kapcsolatos.

 

Raklapgyártás


Csarnai Róbert 20 évesen, barátjával közösen indította el a raklapgyártást, mert vonzó volt számukra a gyors pénzszerzés lehetősége. Bár kezdetben nem értették a piaci potenciált, hamar rájöttek, hogy stabil és mindig keresett terméket állítanak elő.


„Raklap gyártással kezdtünk el foglalkozni, mert hogy úgy tűnt, hogy abban jó pénz van, és gyakorlatilag hát huszonévesen kábé ez az, ami motivált.”

Róbertnek korábbi értékesítési tapasztalatai és faipari végzettsége segített a vállalkozás indulásában. Mivel az asztalos szakma nem vonzotta, a raklapgyártás egyszerűsége és potenciálja számára vonzóbb volt.


„Asztalos nem akartam lenni, mert azt láttam, hogy az asztalosok levágják az ujjukat…”

Róbert elkezdte a raklapgyártást, mert egyszerűnek tűnt, de hamar rájött, hogy számos kihívással kell szembenéznie. Hiába voltak elméleti ismereteik, gyakorlati tudásuk hiányzott, és idősebb, a kommunizmusban edzett munkatársakat alkalmaztak, akikkel nehezen tudtak együttműködni. Az első évek nehézségeket hoztak, többször is válságba került a cég, de kitartásuknak és folyamatos új lehetőségek keresésének köszönhetően sikerült túljutniuk ezeken a kihívásokon.


„Volt egy olyan alkalom, amikor tényleg az összes kollégát elküldtük, teljesen a nulláról kellett kezdeni…”

Vállalkozói szemlélet


Faipari végzettsége van, bár a technikusi vizsgát nem sikerült letennie. Fiatal korában már biztosítónál dolgozott, ahol jelentős jövedelmet tudott teremteni. Munkája során területi képviselőként számos hasznos tapasztalatot szerzett, különösen egy szereléstechnikai cégnél eltöltött idő alatt. Itt szembesült a kereskedelmi világ kihívásaival és megtanulta, hogyan értékesítse sikeresen a termékeket.


Egy idő után az Amerikából érkező Multi-Level Marketing (MLM) üzletág vonzotta Róbert figyelmét, ami megváltoztatta gondolkodásmódját és életét. Bár nem tudott belépni az üzletágba, a tanulmányozása és a témába való elmélyülése inspirálta őt a vállalkozói szemlélet kialakításában és az anyagi függetlenség felé vezető úton való haladásban.


Bár Róbertnek még nem sikerült elérnie a passzív jövedelem és a milliomosság álmát, az amerikai példák és az MLM iránti érdeklődés mélyen befolyásolta őt. Ez a tapasztalat alapjaiban formálta át gondolkodásmódját és hozzáállását az élethez és a pénzhez, és bár az álmok még nem váltak valóra, a vállalkozói szellemiség és az anyagi függetlenség iránti vágy mélyen gyökerezik benne.


„Ez az egész ügy lassan-lassan átformálta a gondolkodásomat is és gyakorlatilag eljutottam oda, hogy elhittem magamról, hogy én is lehetek egy gyémánt…”

Fontos volt számára, hogy elhiggye saját képességeit és lehetőségeit, még ha nem is tudta pontosan, hogyan fogja ezt megvalósítani. Munkája során hosszú napokat dolgozott, utazott és fáradtan ért haza, de mindig volt otthoni támogatás és meghallgatás. Az anyai támogatás és a befektetett pénz segített neki abban, hogy számos tréningen és rendezvényen részt vehessen, ami inspirálta és képessé tette arra, hogy megvalósítsa álmait. Így indult el, és bár nem volt könnyű, izgalmas és meghatározó pillanatokkal teli volt az útja a vállalkozói siker felé.



Pénzügyi szemlélet és nyugdíj


Csarnai Róbert számára a hitel és a pénzügyi rugalmasság fontos szerepet tölt be az életében. Szemben a magyar társadalom egyes hagyományos nézeteivel, melyek szerint a hitel elkerülendő, ő úgy véli, hogy a megfelelően kezelt hitel lehetőséget teremthet arra, hogy kiaknázhassa a lehetőségeket és hatékonyan gazdálkodhasson a rendelkezésre álló forrásokkal. Így számos esetben inkább hitelre vásárol, hogy a rendelkezésére álló pénzt más területeken, például vállalkozásában vagy befektetésekben tudja felhasználni.


Ez a hozzáállás azonban nem mindenki számára érthető. Barátai közül sokan kritizálták, hogy nem tesz félre a jövőre, és nem követi a hagyományos megtakarítási módszereket. Kétségeket fogalmaztak meg arról, hogy miért nem gyűjt pénzt például a nyugdíjas évekre vagy más hosszú távú célra. Ez a kritika néha rosszul esett Róbertnek, és elgondolkodtatott azon, hogy esetleg nem jó pénzügyi döntéseket hoz.


„Kaptam ilyen megjegyzéseket más barátoktól, akik nagyon keményen dolgoztak, hogy azért én milyen egy felelőtlen egy ember vagyok, hogy én ahelyett, hogy azt a pénzt … ha összeraknom hiteltörlesztésre…, kevesebb hitelem lenne meg ilyenek.”

Azonban számára a pénz nem csak egy cél, hanem egy eszköz arra, hogy az élet minden pillanatát teljesebben megélje. Azt vallja, hogy az élet értelme nem csak a nyugdíjig vagy egy bizonyos pénzügyi célig való eljutás, hanem az út során való élmények gyűjtése és az élvezetek megélése is. Ezért nem akar mindent feláldozni a jövőért, hanem inkább az élet minden területét felfedezné és élvezni szeretné az élményeket.


Az üzlet alakulása


Az üzleti sikerének egyik kulcsa számára az volt, hogy korán kialakult egy stabil vevőköre, amelynek köszönhetően folyamatosan tudta növelni a vállalkozását. Bár kezdetben egyedül járták az utat, hamar felismerte, hogy a vállalkozás további növekedéséhez új irányokra van szükség. Így kezdett el külföldi kiállításokra járni, és kiterjesztette a termékskálát a csomagolástechnika területére is.


Az új területekre való kiterjesztés nem volt könnyű, és sokszor nehéz időszakokat éltek át, például anyagi nehézségeket. Azonban Róbert kitartott és elkötelezte magát a fejlődés mellett, még akkor is, amikor mások kritizálták döntéseit és úgy érezték, hogy a befektetéseket jobban meg kellene fontolnia.


Ezek a nehézségek azonban nem tántorították el attól, hogy továbbfejlessze vállalkozását. Egy coaching programban való részvétel is újabb gondolkodásmódot hozott neki, és bár kezdetben nem voltak azonnal látható eredményei, hosszú távon komoly változásokat indítottak el az életében és a vállalkozásában.


A stabil vevőbázis és az állandó fejlődési törekvések ma is meghatározzák Róbert üzleti stratégiáját, és bár további potenciált lát a vevőbázisának kiaknázásában, elégedett az eddigi eredményekkel és a vállalkozás exponenciális növekedésével.


Egyetért azzal, hogy a tervek készítése és azok megvalósítása között hatalmas különbség van. Bár jó terveket tudnak készíteni az íróasztalnál, a gyakorlatban gyakran nehézségekbe ütköznek, különösen akkor, amikor nagyobb volumenű változtatásokra van szükség. Fontosnak tartja elfogadni, hogy nem mindig tudnak mindent tökéletesen végrehajtani, és ennek ellenére folytatni kell a munkát. Az eredmények végül megmutatják, hogy a helyes irányba haladnak-e, és ez a pillanatnyi sikerekben megnyilvánuló kis pihenőkön keresztül válik láthatóvá.




Olvass tovább!


bottom of page