top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Damjanovich Nebojsa a Resend Agency alapítója

Damjanovich Nebojsa életútja, miért lett vállalkozó, mik voltak az első lépések, hogyan szerezte az első klienseit, mitől egyedi a piacon.Életút


Damjanovich Nebojsa Szabadkán született, tanulmányait részben ott, részben pedig Budapesten folytatta, 1993 óta él Magyarországon és itt tanulta meg a magyar nyelvet. Sokféle tevékenységet kipróbált, mint például a Pannónia Rajzfilm Stúdiónál kifestőként dolgozott.


„Ebben az évben januárban lett 30 éve, hogy én Magyarországon élek, én egyébként ex Jugoszláviából jöttem…”

A volt Jugoszláviából a háború miatt először Amerikát célozta meg, majd Magyarországon kötött ki és itt él azóta is.


1995-ben a Szegedi Mozaik alapítója és kiadója, 1998-ban a VNU majd Sanoma értékesítési menedzsere, 1999-től 2001-ig a MediaCom médiatervezője.


2001 óta digitális marketing tanácsadóként és trénerként tevékenykedik, melyből 3 évet multinacionális cégeknél töltött, mint például a Grey Budapest és az Allegroup.hu (Vatera).


Őszinteségének, szakmaiságának és személyiségének köszönhetően számos ismert ügyfele volt az elmúlt 20 évben: Microsoft, Magyar Telekom, Vodafone, NOKIA, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Aegon, Allianz, CLB, Netrisk.hu, Sanofi-Aventis, Merck, MSD, GlaxoSmithKline, Bayer, Richter Gedeon, Teva Magyarország, AstraZeneca, Lilly, Sodexo, GE Lighting, DHL, UPC Air France, Office Depot, Syngenta, Schibsted, Sanoma Budapest, Inform Média, Lapcom.


Ő alapította meg az első felsőfokú online marketing képzést Magyarországon. A Resend Agency B2B marketing ügynökségével dolgoznak hazai és azon kívül Kanadai, Szlovákiai, Bulgáriai, Lengyelországi, Szlovéniai és Szerbiai cégeknek is.


„22-23 éve saját cégemet vezetem tanácsadó és trénerként a digitális marketing területen, és csak utolsó 4 éve saját ügynökségem van…B2B marketinget csinálunk, közép méretű cégeknek segítünk az ügyfélszerzésben, többek közt HubSpot partner ügynökség vagyunk itt Magyarországon.”

Évente legalább 10 konferencián szerepel előadóként marketinggel kapcsolatban, továbbá vendégelőadó az Edutus és Corvinus Egyetemeken, több cikk és könyv is fűződik a nevéhez.Motiváció a vállalkozáshoz


Még fiatal korában eladta a régi autóját, hogy vehessen egy Apple számítógépet, ami neki lehetőséget jelentett a pénzkeresésre, nem pedig a játékra. Édesanyja könyvelőként dolgozott és egy ismerős készített egy könyvelő programot, amit odaadott nekik ingyen, amivel ők el is kezdtek foglalkozni, és szerzett ügyfeleket az édesanyjának.


Magyarországra érkezve nyelvi nehézségekbe ütközött, amit igyekezett minél hamarabb kiküszöbölni.


„Úgy tanultam, hogy a villamosban kapaszkodtam és próbáltam gyorsan elolvasni a reklám felületeket, így tanultam a nyelvet és egyben próbáltam megismerni a várost.”

Csapatjátékosnak tartja magát, ugyanakkor a szakmai lépcsőfokokkal nem értett egyet, nem passzolt hozzá ez a fajta fejlődés, így kilépett az alkalmazotti helyzetből és saját vállalkozást alapított.Első lépések, első kliensek


20 éve lépett ki a médiaügynökségtől és indította el saját marketing tanácsadói vállalkozását, ahová követték a korábbi ügyfelek, mert az ő tanácsaira volt szükségük. Ismert cégekkel dolgozott együtt, mely munkákat fel is használta a weboldalán referenciaként, továbbá már akkor 20 évvel ezelőtt elkezdett tartalomgyártással foglalkozni, workshopokat rendezett. A workshopok bevételt is hoztak és alkalmanként 2-3 ügyfél is érdeklődött.


„Én ezt a modellt követtem és folytattam-folytattam egymás után éveken át.”

Azt a PR fogást alkalmazta, hogy meghívta a szakma médiáját a workshopjaira ingyen, és írhattak bármit csak az legyen értelmes szakmai tartalom, amikor már megjelent a neve az újságban és azt bárki beírta a böngészőbe elsőként az ő oldala jelent meg.


„Az online marketing tanácsadó kifejezést 13 vagy 15 évig uraltam Magyarországon, én voltam az első találat.”

Rengeteg anyaga volt elérhető az interneten, mert a workshopokból készített tananyagokat, illetve részt vett minden előadáson és interjún, ahova meghívták. Ezzel pedig az volt a célja, hogy bár lehet az előadáson a célcsoportja meg sem jelent, de ha volt ott egy másik előadó, akivel üzletet szeretne, azzal ezt a módot választotta kapcsolatteremtésre, ismerkedésre, és ebből még több ügyfele lett.Egyediség


Az elején sokáig csak nagyobb cégekkel dolgozott együtt, mert ők értették, hogy miről beszél, nem kellett részletesen magyarázkodnia, illetve számukra megfelelő volt a munkája és annak ára is, míg egy másik marketing tanácsadói céget túl drágának találtak. Abban az időben főleg gyógyszeripari és telekom cégeknek dolgozott.


„Nem kellett alapokat a marketinggel kapcsolatban magyaráznom, hanem fókuszáltunk az ő online problémájára.”

Mindig is szerette a kihívásokat, a problémamegoldást, aztán 2010 környékén a válság miatt visszament alkalmazotti viszonyba (a Vaterához) 3 évre, közben pedig a saját cégét is építette. Ezután következett a nagy váltás a célcsoportjában és a közepes cégek lettek a megfelelő ügyfelek a számára.


„Mert itt még nincsenek azok a bonyodalmak, mint a nagy cégeknél, 90-120 napos fizetési határidők, meg hasonlók…értjük egymást marketing-sales szempontjából…”Olvass tovább!


Comments


bottom of page