top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Kukoly Dávid a Fluid Digital alapítója

Kukoly Dávid a Fluid Digital alapítójának története, miért választotta a marketing szakmát, hogy került a vállalkozói világba, milyen webáruházat működtetett és hogyan, miért alapított saját vállalkozást, hogy kell elképzelni az edukációs bizniszét.



Kukoly Dávid a Fluid Digital alapítója, webáruházak és szoftverek tulajdonosa és társ-tulajdonosa, valamint tartalomkészítő.


„Egy vállalkozó családból származom és mindig tudtam, hogy a marketing az valahogy közel fog állni az én szívemhez, de sose tekintettem rá igazi szakmaként, mert, valahogy olyan gyanúsan könnyen ment…”

Több mint egy évtizede aktívan részt vesz az online marketing iparágban mind B2B, mind B2C területen. Az utóbbi években nemcsak gyakorolja szakmáját, hanem oktat is több intézményben és saját streaming platformján.


„Megtalált valahol ez a szakma én úgy gondolom.”

Célja, mint marketing szakember és e-kereskedő, hogy segítsen azoknak, akik szeretnék megtanulni az online marketinget a gyakorlatban.



Miért a marketing?


Dávid először a középiskolában kapott pozitív megerősítést, hogy a marketinggel foglalkozzon, mert ebből a témakörből könnyen felelt. Nagyon szerette nézni a teleshop reklámokat, majd mikor megértette, hogy azok hogyan vannak felépítve és miért, akkor világosodott meg, hogy ezzel lehet tudatosan értékesíteni.


Próbálkozott mással is a munka világában, a pénzügyi területtel, de valahogy mégis úgy alakult az élete, hogy visszakanyarodott a marketinghez. Az iskolán kívül is sok energiát fektetett az önfejlesztésbe.


„Úgy tudtam leginkább boldogulni, hogyha utánanéztem dolgoknak, önmagamat képeztem és ezt a tudást, azt a gyakorlati tudást tudtam alkalmazni a munkámban is vagy magánéletemben vagy ötletek megvalósításában.”


A vállalkozói világ


A szülei nem szerették volna, hogy vállalkozó legyen a rizikó, a kockázat és a felelősség miatt, ezért alkalmazottként kezdett a marketing szakmában. Bekerült a startupok világába, ahol growth hacker-ként kezdett el tevékenykedni, itt tanulta ki a B2B software as a service marketingnek az alapjait, és karriert kezdett el építeni.


A vállalkozói terület megismerése mindig is izgalommal töltötte el, mindig vágya volt, hogy valami saját dolgot valósítson meg, állandóan tele volt ötletekkel.


Figyelte a lehetőségeket az alkalmazotti munkája során is és 6-8 évvel ezelőtt még könnyebb volt fix állás mellett elkezdeni vállalkozni katásként. Pár kollégájával elhatározta, hogy webshopot csinálnak és így mégis csak a vállalkozó lét felé tendálódott.



Webáruház működtetése


A webáruháza egy lootbox koncepcióra épült, amelyet influencerek és videósok segítségével teszteltek. Az ügyfelek havi tematikus ajándékcsomagot vásárolhattak. A vállalkozás kezdetben jól működött, de a pénzügyi tervezés és a fizetési rendszer hiánya miatt nem volt fenntartható. Végül sikeresen eladták a webáruházat, de azóta már nem működik. A tanulság az volt, hogy jobban át kell gondolni a pénzügyi részleteket és be kell építeni recurring payment lehetőséget.


Már akkor elkezdtek influenszerekkel együtt dolgozni, amikor az még nem volt ennyire népszerű, illetve Facebook csoportokban is népszerűsítették a termékeiket, így szerezték meg az első vevőiket.


Egy idő után már nem érte meg, hogy Facebook hirdetéseket alkalmazzanak, mert az egyre drágább lett és így a profitjuk egyre nagyobb százalékát emésztette fel ez a költség.


„Kezdők voltunk, meg kellett tapasztalnunk azt, hogy pontosan hány százalék profittal kell működni egy webáruháznak és mi túl alacsonyra lőttük be a százalékokat…”

Dávid rengeteg tapasztalatot gyűjtött a barátaival együtt egy webáruház működtetéséről és azóta is megmaradt a barátság köztük. Ma már sokkal jobban átgondolná a vállalkozás pénzügyi részét, sok olyan elemet építene bele, amelyet ennél a korábbi webshopnál nem tettek meg.



Vállalkozás alapítása


Dávid freelancerként is tevékenykedett, de amikor változtattak a törvényi háttéren, illetve már túl nőtt rajta a főállása mellett ez a munka, elgondolkodott rajta, hogy inkább saját vállalkozást alapítson. 2022. szeptemberében alapította a Fluid Digital Kft.-t, felmondta ugyan a főállását, de még pár hónapig segítette a munkájukat.


„Nekem a tavalyi év az nagyon az útkeresésről szólt.”

Az elmúlt évben már volt egy megrendelői bázisa, egy webáruháza, illetve részt vett kezdődő szoftverfejlesztésekben. Ez a sokféle terület azonban szétszórja a fókuszt, ezért meg kellet találni azt, amivel a leginkább szeretne foglalkozni, hogy azt a leghatékonyabban tudja csinálni. Tapasztalatot szerzett az oktatás területén is, amikor fiatalokat tanított marketingre.


Az edukáció és az ügynökségi vonal között tanakodott, mindkettő különböző vállalkozásépítési modellt követel. Egy fél év után elhatározta magát, hogy marketing oktatással fog foglalkozni elsősorban.



Oktatás


„Ezzel a tudással, amivel rendelkezek ezt megtanultam hogy tudom átadni tanulható formában…”

Dávid nem csak előadásokat tart, hanem azokat a tevékenységeket, amelyekre neki is szüksége van azokat megmutatja hogyan kell csinálni. Az oktatáson belül kétféle szolgáltatása van, az egyik az amikor egy az egyben tanít, a másik egy membership tagság (több mint 100 videó elérhető a marketing hard skills témakörében).


„Ezt úgy definiálom mint a marketinges Netflix, beregisztrálsz, választasz egy havi előfizetési modellt, ami számodra szimpatikus és egy kattintásra elérhető rengeteg 5-10 perces videó…”



Olvass tovább!


bottom of page