top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Forray Niki az Ünnepek Áruháza és a Santai alapítója

Frissítve: 2023. aug. 11.

Forray Niki vállalkozóvá válásának útja, családi háttere, első vállalkozása, cég felépítése, a piaci ár feletti termék eladása, lufis biznisz skálázása


1/3 >>


Forray Niki Budapesten született, ám gyermekkorát a családjával Zebegényben töltötte, a Dunakanyarban. Gyerekkorában sokat tanult és olvasott, ami az apukájától örökölt könyvek iránti szeretetéből fakadt, akárcsak az utazás iránti vágya. Az örök szeretettel és kellemes emlékekkel teli gyerekkora alapjaiban határozta meg későbbi vállalkozói és életvezetési hozzáállását.


Vállalkozói út


Niki már 30 éve vállalkozó, 1993-ban alapította az első vállalkozását, ami egy Betéti Társaság volt. Később létrehozott még egy Bt.-t, 2000-ben pedig összeolvadt a kettő és azóta Kft.-ként működnek, melynek neve Balloon World Hungary Kft., weboldaluk pedig az Ünnepek Áruháza és a Balloon World Hungary nevet viseli.


„Én lufikkal kezdtem, nagykereskedelem, kiskereskedelem, bolt, webáruház jött hozzá 2007-ben és a legújabb szerelem … a Santai, ez a Baliról a home dekor, lakásdekoráció- és lakberendezés.”

A Santai irányzat még egész fiatal, tavaly decemberben indult el.


Egy 20 fős csapattal dolgozik együtt, akiket nagyon becsül és akiknek köszönheti, hogy évi 280 napot külföldön tölthet. Ez azért lehetséges, mert rengeteg munkával közel 20 évébe telt, hogy önjáróvá fejlessze a céget, ezáltal megteremtette magának a lehetőséget, hogy sok időt tölthessen utazással, külföldi tartózkodással.Vállalkozó a családban


Édesanyja korán lett rokkantnyugdíjas betegségből adódóan, édesapja pedig nem folytathatta tanulmányait, mert a családja szűkös anyagi helyzetben volt és dolgoznia kellett. Vállalkozói múlt anyai ágon fellelhető, nagyszülőknek volt szatócs boltja az államosításig, amikor is azt elvették tőlük. Talán innen ered a kereskedelmi véna Nikiben.


„A család egyik ága Brassó, a másik ága Kassa, a harmadik ága Vajdaság, úgyhogy nagyon vegyes a vér.”

Vállalkozásokkal kapcsolatos tudást nem igazán tudott tőlük elsajátítani, mert az akkoriban a 90-es évek végén nagyon új volt hazánkban. Inkább a könyvek iránti szeretet az, ami nagyon jellemzi és édesapjától származik. Ez hatalmas segítség volt számára az elmúlt 30 évben, mert rengeteget olvasott és tanult, aminek köszönhetően folyamatosan fejlesztette a vállalkozását.


„Mindig, ami hiányzott így a vállalkozásból bizonyos terület, akkor na ki a legjobb könyv azon a vonalon és akkor utána néztem, megtanultam, beillesztettem a gyakorlatba.”


Első vállalkozás


Az első termék, amelynek az árusításával elkezdte a vállalkozói karrierjét azok a foszforeszkáló csillagok voltak, amik a sötétben világítanak és fel lehet ragasztani őket a plafonra. A második árucikk a húsvéti tojásfólia volt, amivel pár másodperc alatt lehetett akkor divatos mesefilmes húsvéti tojást készíteni.


„Gyakorlatilag én ebből, ezekből a húsvéti tojásfólia eladásokból alapoztam meg a lufiknak a disztribúcióját.”

A következő ötlet, ami aztán a mai napig elkíséri az a lufik árusítása volt, ami onnan jött, hogy találkozott egy amerikai branddel Pozsonyban egy katalógus lapjain, ahol gyönyörű lufidekorációk voltak. Akkor kezdte el forgalmazni a termékeit a cég Közép-Európában és Niki eldöntötte, hogy ő szeretné Magyarországon árusítani ezeket a termékeket, annak ellenére, hogy korábban senki nem akart ezzel foglalkozni, mert ehhez az országhoz túl drágának találták. Meglátta benne a lehetőséget és abban is, amit a cég nyújtott, ugyanis képzések is jártak a termékek mellé.


„Nem is csak szakmai képzések, még üzleti képzéseket is nyújtottak, ami aranyat ér szerintem.”


Vállalkozásépítés


A 90-es években még nem volt közel sem annyi lehetőség a marketingre mint manapság, ezért Niki egy magazinban adott fel egy fél oldalas kis színes hirdetést a lufijairól, ami azért keltette fel az emberek érdeklődését, mert négyszer annyiba került mint a hasonló termékek.


Kezdetben nem volt irodája, sem raktára, egy másfél szobás lakásnak először a kisebbik szobájából, majd később a nagyobbik szobájából intézte a kereskedést. Az áru mivel külföldről jött vámeljárásokon ment keresztük (még nem volt Európai Unió) és mivel nem volt pénze kifizetni a vámolást úgynevezett vámraktárba kerültek a termékei, amiket egy-egy megrendelés esetén egyesével vámolt ki és adta el.


Lépésről lépésre építette fel a vállalkozását és a következő lépcsőfok az volt, amikor felvett egy lányt 4 órás munkaidőbe és itt már tudott delegálni feladatokat.Termék eladása a piaci ár felett


Niki elkezdte a képzéseket, amiket az általa árult termékek beszerző helye biztosított, és a megszerzett tudást pedig átadta a viszonteladóknak. A tudásanyag nem csak a marketingről szólt, hanem arról is, hogy hogyan lehet felhasználni a termékeket, milyen dekorációkat lehet belőle készíteni. Amerikában végezte el a képzéseket és itthon pedig összehívta az embereket, hogy átadja nekik az ott tanultakat.


„Hoztam haza a tudást gyakorlatilag évről évre.”

A cég fejlődése során eljutott arra a pontra, amikor már nem kell neki oktatni, hanem hívtak külföldről oktatókat (Olaszország, Hong Kong, Japán).


A másik érdekesség abból az időből, hogy nem volt még emailes hírlevél, hanem fax volt vagy nyomtatott üzenet, ezért a megírt szöveget Nikiék postán küldték ki a viszonteladóknak levél formájában.Cég skálázása


„Én abban hiszek, hogy mindset is everything, tehát hogy minden a gondolkodásmódunk és minden onnan ered, onnan fakad.”

A már a cég alapításánál is nagyban gondolkodott és ennek alapján nevezte el Balloon World-nek, hogy ne szorítsa magát keretek közé még a névvel sem. A következő eldöntendő kérdés volt, hogy kis- vagy nagykereskedésként üzemeljen, ezzel sem szerette volna behatárolni magát, nem egy kis üzlethelyiségre akart korlátozódni, ezért nagykeres lett.


„Hát akkor én inkább nagykereskedő leszek és disztribútor, mert hogy az egy nagyobb játék és nagyobb lehetőség.”

Kotler Marketing könyvéből próbálta elsajátítani az alapokat, úgy mint az árképzést, a marketinget, az értékesítést, és így szépen építkezett a tanultakból, kitalálta az üzleti modellt, és azóta is folyamatosan törekszik a fejlődésre, az újítások felfedezésére.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comentarios


bottom of page