top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Forray Niki: alapelvek, munkatársak, teljesítmény, személyiségtesztek, tervek

Forray Niki elmeséli milyen alapelvek mentén építi a vállalkozását, hogyan vesz fel új munkatársakat, hogyan számolják ki az egy főre jutó teljesítményt, milyen személyiségteszteket alkalmaz, milyen technológiai újításokat használnak és mi foglalkoztatja mostanában


<< 2/3 >>


Alapelvek


Forray Nikinek 10 alapelve, alapértéke van, amelyeket figyelembe vesz és betart a vállalkozásában.


10 alapérték:


  • Törődés: Ez alatt azt érti, hogy mind a vevőkkel, mind tulajdonos a munkatársakkal, a munkatársak egymással és a vevővel törődnek.


„Hiszem azt, hogy egy tulajdonos akkor lehet csak boldog és szabad is, hogyha a munkatársak boldogok és a vevői is boldogok.”

„Boldog vevő + boldog munkatárs = boldog tulajdonos”

  • Szeretet: Szeretetteljes légkör legyen cégen belül, a kommunikáció nagyon fontos, konfliktuskezelés.


  • Bizalom


„A bizalom is most már egy olyan erős szinten van, és gyakorlatilag ez tesz lehetővé egy olyan erős együttműködést, aminek az eredménye az, hogy én sokat lehetek Balin.”

  • Kommunikáció


  • Családbarát: Nikiéknél sok nem pénzbeli juttatás van a munkatársak számára, mint például utazások, akár Nikivel együtt Balira. Megszavazhatják cégen belül, hogy melyik munkatárs mennyen nyaralni.


  • Rugalmasság: Igyekeznek a szervezeti működésüket is rugalmassá tenni.


„Mi hisszük és valljuk azt, hogy ha valami nem hajlik az törik.”

  • Innováció: Folyamatosan keresik a fejlődési lehetőségeket.


  • Értő figyelem: A munkatársakat tényleg meghallgatják, 100%-ban rájuk figyelve megismerik a gondolatmenetüket és azt, hogy valójában mit szeretnének.


  • Célalkotás: egyéni és céges célok is.


  • Képzés



Munkatársak kiválasztása


Niki cégében nagyon alacsony a fluktuáció, kevés munkatárs megy el máshová dolgozni, mert nagyon szeretnek ott lenni. Van olyan munkatársa, akivel már 20 éve dolgozik együtt és többen is vannak, akik több mint 10 éve a vállalkozásban dolgoznak.


Többlépcsős rendszere van az új munkatársak felvételére, mert azt vallja, hogy lassan kell valakit felvenni és gyorsan kirúgni.


„Azért lassan felvenni, mert egy munkatársi kapcsolat az majdnem olyan mint a házasság, ugye annyira sok időt töltünk együtt, tehát nagyon nem mindegy, hogy a két fél mit tud adni egymás számára.”

Igyekszik a lehető legjobban megismeri a jelölteket és ennek érdekében több tesztet is el szokott végeztetni velük, például a kedvence a csapatszerep teszt, ami megmutatja, hogy csapaton belül milyen szerepben működik a legjobban az illető.


„Csak olyat veszek fel, akinek a csapatjáték szerep az első 3-ban szerepel, mert különben nem tud közénk beilleszkedni.”


Egy főre jutó teljesítmény


Van egy képletük az egy főre jutó teljesítmény kiszámítására, ami úgy néz ki, hogy az egy főre jutó árbevételt nézik és ezt hasonlítják össze szezonról szezonra (előző évi hónap és ide évi ugyanazon hónap összehasonlítása), ezt lebontják személyekre és még órákra is.


„Mi tudjuk azt, hogy gyakorlatilag egy munkatárs egy óra alatt mennyi árbevételt és mennyi árrést termel meg, és ez hogyan alakul évről évre, szezonról szezonra.”

Ez a termelékenységi mutatójuk. Továbbá kialakítottak egy teljesítményértékelési rendszert, mely minden munkatársra vonatkozik, és megmutatja a munkaköréhez és feladataihoz, illetve azon túl a munkatársi és viselkedési teljesítményét, ha valaki vezető, akkor azt is mérik. 360 fokos értékelést alkalmaznak, tehát mindenki mindenkit értékel.


Az így elvégzett értékelések alapján létrejön egy pontszám, amit egy Excelben vezetnek és ez alapján tudnak meghatározni pénzjutalmakat, amiknél azt is figyelembe veszik, hogy a munkatárs vezetői pozícióban van és/vagy több éve dolgozik a cégnél.



Személyiségtesztek


  • Rugalmassági teszt

  • DISC teszt

  • Csapatszerep teszt

  • Belbin teszt

  • Életkerék teszt

  • Életút teszt

  • Enneagram teszt

  • Génkulcsok rendszere teszt

  • Dan Millman Erre Születtél teszt



Következő üzleti cél


Az új üzletág, amivel foglalkoznak az a lakásdekoráció, ez a Santai nevet viseli.


„Ez egy teljesen más játék mint a lufis játék.”

A fő különbség a két irányzat között az, hogy a lufikat európai országokból rendelik és raklapon érkezik, viszonylag gyorsan kiszállítják, míg a Baliról érkező kézműves home dekor termékeknek sokkal több az elkészülési és kiszállítási ideje.


„Gyakorlatilag egy ilyen fél éves ciklusa van az egésznek és mi hozzá vagyunk azért szokva ehhez a heti forgáshoz.”

Nikiék ezen az új üzletág felépítésén dolgoznak, ami ugyan olyan szerelemprojekt számára, mint a lufis ötlet.



Technikai megoldások és tervek


Már a covid előtt elkezdték a Trello-t használni a feladatok kezelésére, a koronavírus ideje alatt pedig egyik napról a másikra meg kellett tanulniuk a Zoom használatát, hiszen meg kellett oldani a kommunikációt. Össze van kötve a webshopjuk az ARP-vel (vállalatirányítási rendszerrel), könyvelésben mindig napra készek, és igyekeznek folyamatosan fejleszteni pici apróságokat is.


Egy angol partnerrel van Dropshipping együttműködésük, melynek segítségével egy magyar vásárló is láthatja az angol cég teljes termékkínálatát Nikiéken keresztül. Továbbá használják a mesterséges intelligenciát a marketingesek szövegírási feladatokra.


Ami mostanában egyre jobban foglalkoztatja az a klímaváltozás és annak következményei, hogy az emberek több energiaforrást használnak fel mint amennyi rendelkezésre áll, ezért elkezdett foglalkozni a nemnövekedés közgazdaságtanával.


„Engem mostanában nagyon foglalkoztat az a kérdés, hogy vállalkozóként mit tehetünk.”


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Forray Niki az Ünnepek Áruháza és a Santai alapítója

  2. Forray Niki: alapelvek, munkatársak, teljesítmény, személyiségtesztek, tervek

  3. Villámkérdések: Forray Niki

bottom of page