top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Radák Bence

Frissítve: 2023. márc. 17.

Radák Bence családi háttere és első vállalkozása


1/6 >>


Radák Bence tapasztalt vállalkozó, Magyarország vezető fintech cég, a Swipe Technologies Kft. alapítója. Fő termékük a Salarify Pay piacvezető lett, köszönhetően annak, hogy innovatív módon biztosítja a munkavállalók számára a bérükhöz való jobb hozzáférést.



Családi háttér


Radák Bence nem egy vállalkozói családból, környezetből származik. Édesapja kutatóként, tudósként, egyetemi professzorként dolgozik. Édesanyja többféle dolgot is kipróbált: volt idegenvezető, dolgozott titkárságon, volt főállású anyuka is.


Édesapja olyan kutatással foglalkozik, mely az emberi élettartamot meghosszabbítja. Többféle a témával kapcsolatos kutatás folyik, mivel ez egy közkedvelt téma ezért hatalmas támogatottsága van, főleg a gazdagabb társadalmi rétegek részéről.


Szerinte a kutatói munka nagyon hasonló a kezdő vállalkozói léthez, mert:

  • az embernek nincs pénze,

  • nem fog pénz keresni egy jó darabig, legalábbis nem a tudásának megfelelő mennyiségűt,

  • rengeteget kell azért dolgozni, hogy pénz kérjen valakitől,

  • nagy kockázattal jár, amit csinál,

  • valószínűleg nem sikerül, amit csinál,

  • és ha minden bejön akkor is közepesen megéri az a pár év vagy évtized, amit belefektetett a projektbe.

„Alapvetően nem származom vállalkozó családból, de egy nagyon jó analógia ez szerintem a vállalkozói léthez. Főleg ha valaki valami újat próbál csinálni, mint egy olyan kutatónak a munkája, aki valamilyen új területen, vagy új témában végez kutatásokat.”


Gimnázium után úgy hitte, hogy ő is doktori címet fog szerezni orvosi, vagy gyógyszerészeti pályán, de aztán úgy gondolta, hogy 10 év tanulás túl sok lenne időben és mennyiségben, majd csak aztán tudná elkezdeni a karrierépítést.


Így az utolsó pillanatban a műszaki egyetemre jelentkezett, gazdasági szakra. Itt tényleg azzal foglalkozott, amivel szeretett volna, vagyis azzal, hogy hogyan tudna pénzt keresni. Az volt a célja, hogy több pénzt keressen, mint ami van neki.


Ismerősökön keresztül talált állást egy tészta gyárnál, ahol a tulajdonos egy angolul beszélő embert keresett a külföldi ügyfelekkel való kommunikációhoz. Nagyon sokat tanult itt az eladásról, a külföldi értékesítésről, üzletről.


Gyakornokként dolgozott Magyarországon és Amerikában is. Ennek kapcsán megtapasztalta a különböző bérciklusokat (havi, két hetenkénti fizetés) és azok közötti különbségeket a költés szempontjából.


„A kéthetente való fizetés az jobban passzolt az én költési stílusomhoz, megtakarítási hajlandóságomhoz, az időtudatosságomhoz. Így kezdett el érdekelni az, amivel ma is foglalkozom.”

Honnan jött az amerikai munka?


Édesapja dolgozott együtt külföldi laborokkal, az ő kapcsolatain keresztül jött a munka.




Első vállalkozás


Az egyetemi barátaival azzal a problémával szembesültek, hogy nagyon körülményes asztalt foglalni étteremben, főként online felületen keresztül. Ezért elkezdtek dolgozni egy online éttermi asztal menedzsment és foglalásmenedzsment háttérrendszeren. Jól hangzott az ötlet, ugyanakkor még nagyon kevés tapasztalatuk volt ezen a téren.


„A kezdeti naivitás az fontos része szerintem minden vállalkozó utazásának az első néhány pofonig.”


Eljutottak a termékkel néhány működő étteremig és egy prototípusig, de a skálázás terén adódtak gondok, illetve nem volt mögötte megfelelő piackutatás.


A következő vállalkozásként egy AI butik céget kezdtek el építeni, ami chatbotokkal, chatbotok fejlesztésével foglalkozik. Ez a projekt leginkább megkeresés alapú, ügynökségként működik, problémák megoldására kérik chatbotok fejlesztését.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page