top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szabó Krisz: StartITup feladata, Győr előnyei, programok, sikersztorik, nehézségek

Szabó Krisztián elmondja mi a StartITup feladata, mik a győri térség előnyei, milyen programokat biztosítanak a startupoknak, néhány sikersztori, és a nehézségek, amikkel a vállalkozóknak szembe kell nézniük.


<< 2/3 >>


A StartITup feladata, Győr előnyei


„Az egyik első és legfontosabb, hogy egy alulról építkező közösség vagyunk.”

Krisztián azt tartja a legfontosabb tevékenységüknek, hogy összekössék a vállalkozókat és az innovátorokat, innentől pedig varázslatos dolgok fognak történni. Tehát a StartITup legfontosabb feladata, hogy lehetőséget teremtsen, hogy találkozzanak egymással azok az emberek, akik tényleg kockáztatnak, vállalkoznak és új megoldásokat hoznak egy-egy problémára.


„Tudnak e a meglévő vállalkozók és az újhullámos vállalkozók egyáltalán találkozni egymással? Van e kapcsolat ezek között az emberek között?”

Továbbá úgy véli, hogy Győr a Magyarországi viszonylathoz képes jobb helyzetben van olyan szempontból, hogy a fiataloknak, a frissen végzett egyetemistáknak általában van anyagi lehetősége, hogy kipróbálja magát vállalkozóként, hogy próbálkozzon egy-egy ötlet megvalósításával. Jellemző a térségre, hogy a startupperek megpróbálnak kockázati tőke bevonása nélkül vállalkozást alapítani és elindulni. Olyan eshetőség is előfordul, hogy egy vállalkozó segít egy fiatalt és támogatja az ötlete megvalósításában.


Győr elhelyezkedéséből adódóan 3 nagy repülőtérhez (Bécs, Pozsony, Budapest) is közel fekszik, ami nem mellesleg 3 különböző ország fővárosa is, ezáltal bárki számára könnyen megközelíthető, és a városból is bárhová a világon el lehet jutni könnyedén.

A következő és szintén fontos tényező, hogy ebben a városban található a világ legnagyobb motorgyára (Audi Hungária).


„Ideális hely arra, hogy valami történjen.”

Az első esemény, amit elkezdtek szervezni a StartITup-pal a Startup Szerda elnevezést kapta, és azóta is rendszeresen megrendezésre kerül. A rendezvény célja, hogy releváns embereket hívjanak meg, akik előadásukkal segítik a vállalkozókat.


A Startup Szerda alapszabályai:


  • Az előadók között legyen egy messziről jött ember.

  • Legyen egy helyi aktualitás.

  • Legyen egy hiteles női szereplő.

  • Érdekes legyen a helyi közösség számára.


Nem sokkal később a K&H felkereste őket, hogy szeretnék az inkubációs programjukat vidékre terjeszteni és lehetne az egyik helyszín Győr és térsége. Minden feltétel adott volt, hogy elindítsák Győrben a startup életet és folyamatosan építsék a startup ökoszisztémát.StartITup programjai a vállalkozók számára


A StartITup egyik programja az Inkubátor program, ahol a résztvevő csapatoktól heti haladást várnak el, és a bekerülés egyik alapfeltétel az, hogy legalább egy csapattag kizárólag a startup projektjével foglalkozzon.


„Ez azért egy elég nagy haladást biztosít azoknak a csapatoknak, akik ehhez nincsenek hozzászokva…”

A program része, hogy hetente hívnak vendégeket, akár a világ minden tájáról, például vállalkozókat, befektetőket, szakértőket, mentorokat, akik segítenek a saját kapcsolati hálójukkal és tudásukkal.


Továbbá lehetőségük van részt venni többféle képzésen, akár jogi, könyvelési, adózási, üzletfejlesztési, networking, prototipizálás stb.


Ezen felül vannak alkalmak, amikor akár a világ másik feléről jönnek előadók, akik beszélnek például a befektetési lehetőségekről, tehát lehetőség van a nemzetközi helyzet megismerésére.


„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

Minden évben megrendezésre kerül egy nagy ötletverseny, ami az Ideathon elnevezést kapta, és a rendezvény legfontosabb üzenete, hogy „az ötlettel a legrosszabb dolog, ami történhet, ha nem osztod meg másokkal”.


Nem csak a hazai, de a nemzetközi startup körforgásban is igyekeznek részt venni, ezért tagjai a Global Accelerator Network-nek a Start it @K&H jóvoltából, mely világszerte több mint 100 inkubátort és akcelerátort tömörítő nemzetközi szervezet, a globális kapcsolatrendszer mellett 1 millió dollár értékű digitális szolgáltatáscsomagot nyújt a Start it @K&H-ban fejlődő innovatív csapatoknak.Sikersztorik


Ha kíváncsi vagy milyen sikersztorik fűződnek a StartITup nevéhez nézd meg ezt a részt!Vállalkozók nehézségei a mai világban


A legtöbb vállalkozó nem önazonos, hanem példaképeket követ, olyanokat akikkel sose beszélgetett, meg sose volt abban az élethelyzetben, hogy az az ideális, nem azokkal beszélget meg nem azt követi, ami vele azonos…”

  • Nagyon nehéz egy Unikornis vállalkozást felépíteni, „nehezebb mint megnyerni az Olimpiát”, mivel az elmúlt 15 évben körülbelül annyi ilyen vállalkozás emelkedett ki Európában mint 1 Olimpián (4 évente rendezik) ahány aranyérem születik.


  • Minden vállalkozónak látnia kell, hogy hol tart éppen és meddig juthat el, mert nem mindenki fog hatalmas nemzetközi vállalatot építeni, de mindenki sikeres lehet a saját szintjén és láthatja maga előtt a lehetséges lépcsőfokokat.


  • A nemzetközi terjeszkedés Európában nehezebb mint Amerikában, az egységes nyelv és jogrendszer hiánya miatt.


  • Ebben a régióban nehezebben beszélnek az emberek az anyagiakról, mint például mennyi az órabére az adott vállalkozónak, ezért egy-egy tárgyalás kapcsán sokkal később derül ki, hogy „nem passzolnak az igények” a két fél között.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Szabó Krisz: StartITup feladata, Győr előnyei, programok, sikersztorik, nehézségek

Comments


bottom of page