top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szabó Krisz a StartITup kezdeményezés elindítója

Frissítve: 2023. okt. 13.

Szabó Krisz gyerekkora, tanulmányai és szakmai tapasztalata, a StartITup célja, az amerikai és az európai gondolkodásmód


1/3 >>


Szabó Krisztián 18 éves korától él Győrben, már az egyetemi évek alatt is vonzotta a startup világ és sok lehetőséget látott ezen a területen ebben a városban. Informatikusként kezdte a pályafutását és elkötelezte magát a helyi startup ökoszisztéma építése mellett.


Krisztián egy mobil fejlesztő csapatot vezetett és a helyi IT cégek vezetőivel beszélgetett, amiből arra a következtetésre jutott, hogy erősíteni kell a kapcsolatot az IT vállalkozások és a startupok között, ezért elindította a StartITup kezdeményezést.


A StartITup célja, hogy fejlessze a startup ökoszisztémát Győrben, ennek érdekében meetupokat és eseményeket szerveznek, ahol találkoznak a helyi szakemberek, a vállalkozók és a befektetők. Az események célja az együttműködés fejlesztése a vállalkozások között, a tapasztalatcsere és a közös projektek létrehozása.


Győr sok lehetőséget rejt magában a helyi vállalkozók és szakemberek számára, és Krisztián hisz benne, hogy itt megvalósítható egy erős startup ökoszisztéma. Fontos, hogy a fiatalokat itt tartsák és legyenek számukra lehetőségek, melyeket ki tudnak használni.


Gyerekkor, tanulmányok, szakmai tapasztalatok


Krisztián bakonyi születésű, de hamar elkerült a Balaton partjára és ott nevelkedett 14 éves koráig, majd a szakközépiskolát Székesfehérváron végezte el (gépgyártás technológiai technikus szak), ezután elkerült Győrbe, ahol a Széchenyi István Főiskolára járt szoftverfejlesztő szakra.


„Azóta tulajdonképpen győrinek tartom magam.”

Az egyetem két dolgot adott számára, egyrészt a természet közelségét és a szabad légkört, mivel a campus egy erdő mellett fekszik, ami lehetőséget biztosít sportolásra és kikapcsolódásra, a másik pozitívum az egy jó kapcsolati háló, ugyanis azokban az években a szakon végző emberek ma már a helyi IT cégek vezetői és meghatározó szereplők a tech szektorban.


„Jó látni azt, hogy szinte bármelyik céghez, IT céghez ha megyünk mindenki ismerős és tulajdonképpen megvan a közös alap.”

A főiskola után Magyarország egyik első internetkávézóját üzemeltető cégnél helyezkedett el, akiknek a tervei között másik üzletágként weboldalak fejlesztése szerepelt. Pár nap alatt igyekezett elsajátítani a honlapkészítés alapjait, majd egy projektmunkát kellett beadni jelentkezésként. Abban az időben jött divatba, hogy saját honlapja legyen a cégeknek, intézményeknek, személyeknek, ezért aztán jól ment az üzlet.


„Futószalagon gyártottuk a honlapokat, mindenki odáig volt érte…”

Aztán persze egyre többen kezdtek el ezzel foglalkozni és már nem volt akkora az egyszerű honlapok üzleti piaca, így váltottak és a komolyabb, komplexebb fejlesztések irányba mentek el (RP-, BI- , vállalatirányítási rendszerek).


„Egy megoldásra nagyon-nagyon büszke vagyok, egy akkori közepes méretű kkv, most már közel 10 milliárdos cég, több mint 300 alkalmazottal azt a vállalatirányítási rendszert használja, amit én kezdtem el fejleszteni…”

Amikor a mobiltelefonok népszerűsége begyűrűzött az országba ismét váltott és áttért egy mobilalkalmazásokat fejlesztő csapathoz, ahol vezetői pozíciót töltött be.


A világ folyamatosan változott közben, és Krisztiánt mindig is az innováció érdekelte, így jött egy országos projekt lehetősége, amikor is a vidéki startup ökoszisztémák fejlesztésére került sor. Sikerült Győrben beindítani a startup közösséget, életet immáron 6 éve.


„Budapest után talán Győr lehet az egyik ékköve, ahol van startup közösség, létrejöttek sikeres vállalkozások, van saját startup inkubátorunk…”


StartITup célja


„A startup gondolkodásnak az egyik fontos aspektusa, vagyis nálunk az inkubátorban ez a fail fast, tehát hogy minél gyorsabban elbukj…”

Krisztiánék egyik alapelve a StartITup-nál, hogy a vállalkozók, akiknek nem működik az ötlete az minél hamarabb bukjanak el és kezdjenek egy másik ötletbe, minthogy olyanra pazarolják az idejüket, ami nem lesz sikeres vagy nincs piaca. Az inkubációs időszak ennél a szervezetnél 6-9 hónap és a tendencia azt mutatja, hogy általánoságba véve a startupperek fele elbukik ezalatt az időszak alatt.


„Nem az a célja az inkubátorunknak, hogy lélegeztetőgépen tartsuk a vállalkozókat, hanem az hogy ők maguk rájöjjenek arra, hogy ez fog működni vagy nem.”

Az inkubációs program célja nem az ötlet fejlesztése, hanem a vállalkozóké, hogy ők tudjanak egy működőképes projekttel előállni és aztán azt sikerre tudják vinni.


Amerika kontra Európa


Az amerikai mentalitásra jellemző, hogy a bukást nem egy negatív dolognak élik meg, vagy legalábbis nem olyan mértékben mint Európában. Az ő olvasatukban nincs akkora veszítenivalója egy vállalkozónak, hogy ne próbálja megvalósítani az elképzelését. Ezzel szemben Európára jellemző, hogy negatív érzetet párosítanak ahhoz ha valaki hibázik és nem akarnak kockáztatni a vállalkozók olyan mértékben.


Amerikában a bukást, a hibákat tapasztalatszerzésként fogják fel, ami nélkülözhetetlen része annak, hogy valaki sikeres legyen, illetve hisznek abban, hogy amit egyszer felépítettek azt újra és újra képesek elérni, mert már tudják hogyan kell. Úgy rendelkeznek ezzel a fajta mentalitással, hogy közben a szociális háló tekintetében sokkal könnyeb nincstelenné válni az USA-ban mint Európában.

Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comments


bottom of page