top of page
MBP-Cover-Pottyos_edited.jpg

Magyar Business Podcast

Mentorált amerikai terjeszkedés lépésről-lépésre

Nézz körül a Skálázás Egyetemén

A Magyar Business Podcast egy beszélgetős műsor, ahol mélyenszántó témákat feszegetünk, egy nagy céllal: segíteni a magyar vállalkozóknak a nemzetközi szinten skálázni.

2021. június 25.

Ep #32 - Orientify / Dr. Török Réka

"12 éve foglalkozom útkereső, pályájukat kezdő, szakot vagy szakmát váltó fiatalokkal, szüleikkel és tanáraikkal. A leggyakrabban az a kérdés jut el hozzám, hogy lehetséges-e jó pályadöntést hozni 14, 18, vagy akár 25 évesen? És később, 30 vagy 40 fölött mi alapján hozzuk meg munka szerepekkel kapcsolatos döntéseinket?


Vajon (időben) jelez-e a belső iránytűnk, hogy jó helyen vagyunk-e? Elég érzékenyek vagyunk-e a jelzésekre? Van bátorságunk felvállalni a döntést vagy a váltást?


Gondold át, hogy az utóbbi három hónapban melyek voltak azok a (munka)tevékenységek az életedben, amelyek örömet okoztak és energiával töltöttek fel. Írj le legalább három olyan dolgot, ami feltöltött, és igazán el tudtál mélyülni benne.


Hogyha nem tudsz ilyet felsorolni vagy csak egyet találsz, akkor olvass tovább.


A középiskolások egy része pályaelképzeléseiben érett és szülői vagy tanári útmutatás segítségével könnyen eligazodik a képzések és szakmák világában, határozott elképzelései vannak, az önismeretének adott szintjén. Ez azonban csak a tanulók ötödére igaz.


Legtöbben nyomasztó teherként élik meg azokat a döntési helyzeteket, amelyek elsősorban az iskolarendszer sajátosságaiból adódnak: az érettségiző diákok és szülei szeme előtt az lebeg, hogy be kell jutni az egyetemre, ezért gyakran kényszer diktálta helyzet születik tudatos és megalapozott döntések helyett.


Az egyetemre már bejutottak közül első évben legalább 25%-uk lemorzsolódik, és legalább ennyien nem a végzettségüknek megfelelő területen kezdenek el dolgozni. Egyrészt, mert közben a munkaerőpiac is változik, másrészt később jönnek rá, hogy mi az igazán nekik való terület. Így a későbbi életút is néhány csavarral kezdődik.


Az Orientify Karrierajánló azért jött létre, hogy az épp aktuális pálya döntéshez nyújtson kapaszkodót, információt. Segít abban, hogy rálátásunk legyen a saját fejlődésünkre és tudatosabbak legyünk karrier döntéseinkben: a karrier profil teszt kitöltésével egy karrier ajánlóba csöppensz, ahol listázásra kerülnek a személyiségedhez passzoló szakterületek és a hozzá kapcsolódó képzések, rengeteg információval egy helyen.


Miért a személyiségből indulunk ki? Mert a személyiségünkhöz illeszkedő szakmában sikeresebbek és elégedettebbek vagyunk.


Persze sok egyéb tényező is befolyásolja a döntéseinket: milyen széles a választási paletta, biztosíthatjuk-e a választott karrierrel azt az életmódot, amelyet élni szeretnénk (család-munka egyensúly, munkaidő, fizetés), megjelennek-e szakmánk által azok az értékek, amelyekben igazán hiszünk. Ezek pedig folyton változni fognak.


Lesznek átgondolásra vagy törlésre kerülő részek a karrier terveinkben? Valószínűleg igen, többször is. És ez így van jól."

 

Dr. Török Réka a neten:


Olvasd el a Recap cikkeket

 


Hallgasd meg ezt az epizódot a kedvenc podcast lejátszón

Anchor FM.png.001.png
Apple podcast.jpeg
Google Podcasts.png
Spotify.png

Kövess minket a kedvenc podcast lejátszódon