top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Dr. Török Réka: fiatalok segítése a karrierútjuk megtalálásában

Dr. Török Réka elárulja hogyan lehet eljutni a tökéletes karrierhez, hogyan segíthetünk hogy a fiatalok a szakmai útjukon maradjanak, kihez forduljunk karrierügyben


<< 2/5 >>


Csak tapasztalati úton lehet eljutni a tökéletes karrierhez?


Réka úgy véli ez lehet egy rövidebb és egy hosszabb út is, ez függhet az önismerettől, tapasztalattól. Ha valakinek van lehetősége olyan tevékenységekben részt venni, ahol jobban megismeri önmagát az lerövidítheti a megfelelő karrierhez való eljutás útját.


„Van, aki már tényleg nagyon korán tudja, mert mondjuk foglalkoztak vele a szülei, ő foglalkozott nagyon sokat a témával.”

Ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyén tudja, hogy hová szeretne eljutni, mik a céljai.


Vannak azonban olyam emberek, akik esetében nem ilyen egyszerű és rövid az út. Ezek az emberek sokkal hosszabb önismereti út során jutnak el oda, hogy konkrétabb célokat tűzennek ki maguk elé. Sok befolyásoló tényező van például a családi minták, az önbizalom, a tanulmányi eredményeket mennyire veszi figyelembe a pályaválasztásnál.



Vannak olyan szakmák, amelyek esetében egyértelmű, hogy melyek azok a tantárgyak, amikből jónak kell lenni ahhoz, hogy tovább tanuljon az illető és jól elsajátítsa a szakmát. Vannak azonban olyan szakmák is, amelyeknél egyáltalán nem egyértelmű, hogy milyen képességekre, készségekre van szükség és milyen tudásanyagban kell erősnek lenni.


„Annyira egyéni útja van mindenkinek abban, hogy hogyan talál rá az őt bemozgató dolgokra. Mi az, ami őt hosszú távon tudja motiválni?”

Réka szerint a tapasztalat kulcsfontosságú abban, hogy megtaláljuk a karrier utunkat. Sokszor a külső visszajelzésekből is lehet következtetni, például az iskolában sokan hallgatnak rád, általában csoportvezető lesz belőled, szeretsz tudás átadni másoknak, ezek mind olyan önismereti tényezők, amik a megfelelő karrierhez elvezetnek, ha figyelsz rájuk és tudod magadról, hogy ezek az erősségeid.


„Az a kulcs szerintem, hogy merjünk kísérletezni, ezeknek a helyzeteknek merjük kitenni magunkat, és szerepeket kipróbálni, és valószínűleg rá fogunk jönni, hogy mi az amiben mi meg tudjuk élni ezt a flowt.”

A sok tapasztalat alapján ideális esetben, akár össze tudjuk rakni a saját munkakörünket, ami számunkra a legideálisabb, sőt magasabb szinten még feladatot is tudunk cserélni másokkal, ezáltal elérve azt, hogy mindenki olyan tevékenységeket végezzen, ami neki a legjobban megy és élvezi csinálni.



Hogyan segíthetünk, hogy a fiatalok a szakmai útjukon maradjanak?


Réka szerint az általános és középiskolásoknak a reális, hiteles visszajelzések segítenek nagyon sokat, amik előre visznek.


„Egy folyamatos beszélgetés, odafigyelés, visszajelzés arról, hogy ő miben jó és mire tud építeni, és azt megerősíteni benne.”

Kulcsszerepe van a közösségnek, a környezetnek, hogy van kihez fordulni, van kivel együtt gondolkodni, van akitől kap visszajelzést.


Nem csak a fiataloknak nehéz az úton maradni, ez ugyanúgy a felnőtteknek is egy kihívás, annyi a különbség, hogy fiatal korban kevés a tapasztalat, sok a lehetőség és nehéz megtalálni a karrierutat. Ha viszont megtalálod a saját utad, akkor már vannak „útjelzők”, amik segítenek, hogy merre menny.


„Annyi mindennel el lehetne térülni, meg el lehet fáradni ebben a folyamatos keresgélésben.”

A nehéz helyzetekben fontos, hogy tudjuk mik az értékeink, mi a célunk az adott dologgal, hová akarunk eljutni.



Szakmailag hova fordulhat az ember karrierügyben?


„Vannak egyébként elérhető gyakorlatok, rendszerek, nyilván vannak államilag kialakítottak, meg vannak magán karriertanácsadók.”

Az oktatási rendszerben vannak próbálkozások arra, hogy segítsék a fiatalokat és szervezzenek programokat, de rendszer szintem még nem valósul meg ez a gondolkodás. Réka szerint jobban megjelenhetne az iskolában az önismeret és ennek kapcsán a beszélgetések, önismereti munkafüzet, karriernapló és hasonlók.


„Már azért elindult valamilyen módon és ennek szerintem a berobbanása előtt vagyunk, ennek a megoldásait szerintem érdemes keresni.”

Az elmúlt időszakban sok digitális megoldás született erre a témára vonatkozóan, de egyensúlyban kell tartani a digitális lehetőségeket és a személyes kapcsolatokat.


„Az Orientify kapcsán sok kutatásunk van, sok fiatallal vagyunk kapcsolatban, az Orientify felhasználók között is legalább fele azt mondja, hogy ő igényli a személyes beszélgetést.”

Tehát az emberek legalább fele igényli azt, hogy egyénileg foglalkozzanak vele és legyen személyes kapcsolata egy tanácsadóval.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page