top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Dr. Török Réka: Orientify

Az alábbi cikkből megtudhatod Dr. Török Rékától mire és miért jó az Orientify, hogyan kapcsolódik a digitalizációhoz, hogyan kezdték és mitől egyedi ez a platform


<< 3/5 >>


Mire jó az Orientify és miért?


Az Orientify egy digitális pályatanácsadási platform, ahol különböző tesztek segítségével megtudhatjuk, milyen karrierutak illenek hozzán, továbbá az ehhez szükséges végzettséghez való oktatási lehetőségekről is információt kapunk. A platformmal közreműködnek tanácsadók is, mert a tanulók, a kliensek igénylik, hogy valaki beszélgessen velük az eredményeikről.


„Az hogy a digitális platform mire alkalmas és mire nem, ez pedig szerintem az egyik legjobb szakmai kihívás, amivel mi is foglalkozunk. Azt szoktam mondani a munkatársaimnak ez egy nagyon nehéz témakör, de ha könnyű lenne, akkor nem mi csinálnánk.”

Rékáék igyekeznek kitalálni egy megfelelő modellt, hogy az automatizált rendszert hozzá tudják igazítani az egyéni figyelemhez. Ez még kidolgozás alatt van és természetesen még nem szeretné elárulni a gondolatait, ötleteit ezzel kapcsolatban.


Szerinte nagy probléma az, amikor egy online ügyintézési rendszer nem működik jól, és nem tudja elintézni a dolgát az ügyfél, nem oldják meg a problémáját. Ehhez hozzáadódik, hogy a digitális világban egyes szolgáltatók robotokat alkalmaznak, ami még távolabb kerül a személyes kiszolgálástól. Ezért nem tartja helyesnek önmagában a digitális megoldásokat alkalmazni, szükség van a tanácsadókra is.



Az Orientify és a digitalizáció


Réka egyéni vállalkozóként már a diplomája megszerzése óta dolgozik szakértői munkákkal, ha valakinek dolgozott, akkor is mint alvállalkozó. Az Orientify pedig az első cége, ami Korlátolt Felelősségű Társaságként működik.


Rékáék a célcsoport ismeretében, a világ jelenlegi állását tekintve és azt, hogy már több digitális projekten is dolgozott, ezt találták a legalkalmasabb formának.


„Sok tapasztalatot szereztem, hogy digitális eszközökkel hogyan lehet támogatni ezt a pályaválasztási, pályadöntési folyamatot.”

Továbbá sok rendszert ismer például nemzetközi és hazai rendszereket is és applikációkat is. Érzékeny felhasználónak tartja magát, olyannak aki rögtön észreveszi, ha valami nem jó és változtatni, fejleszteni kellene rajta. A saját rendszerükre is igaz ez, éppen ezért folyamatos fejlesztés alatt áll.


„Valahogy ráérzek arra, hogy egy fiatalnak hogy vezeti ez a gondolkodását és hogy tud ő jól rákapcsolódni erre a gondolatmenetre.”

Réka személyiségtesztek és karriertesztek fejlesztésével több mint 10 éve foglalkozik, tehát nagyon sok mérőeszköz fejlesztésében részt vett már. A látásmódja valószínűleg a tudományos karrierjéből fakad.


A digitális platformon tudják rögtön összegezni a felhasználóknak az eredményeket, ők abból azonnal tovább tudnak lépni, illetve beleépítettek egy döntéstámogató funkciót is, amihez tudni kell, hogy az egyénnek egy döntés kapcsán mi zajlik le a fejében.


Adatalapon dolgozik, mindig elemzi az aktuális eredményeket, összefüggéseket, válaszokat. Ismeri a felhasználók jellegzetességeit, gondolkodásmódját.


„Összehasonlítanánk más hasonló platformokkal, akkor például az fontos lehet, hogy mennyi információt és hogyan rakunk a diákok elé.”

A következő kérdéseket teszik fel fejlesztésnél:

  • Mire irányítjuk a felhasználó figyelmét?

  • Mit ért meg belőle?

  • Hogyan van megfogalmazva?

  • Milyen gombok vannak mellé téve?

  • Miért oda visszük őt?

  • Miért ez a folyamat?


Sok változtatáson ment keresztül a platform és a diákok visszajelzéseiből építkeznek.



Orientify a kezdetekben


Nehézségek


  • Mihez fogjak a sok ötletemből? Sorrendbe kellett tenni a teendőket a céljainknak megfelelően.

  • Mit vegyünk előre? Mi az, ami leginkább szolgálja a céljainkat?

A fenti kérdések megoldása tartozott a kezdeti nehézségek közé.



Ügyfélszerzés


Az ügyfélszerzéssel nem voltak nehézségek, sokan érkeznek ajánlások útján. Hirdetés nélkül is havonta 100-200 regisztrálójuk van, közülük nem mindenki vásárolja meg a teljes csomagot, hanem egy-egy része iránt érdeklődik.


Az első 100 kliens nagyon könnyen megvolt. Az elején voltak olyan kampányok, ahol iskoláknak biztosítottak egy hónapnyi ingyenes felhasználást, hogy segítsék a tanulókat. Azóta is van hasonló jótékonysági tevékenységük, ahol egy-egy kiválasztott iskolának, vagy tábornak biztosítanak hasonló a lehetőséget.


Emellett használnak más marketing csatornákat is, például hírlevelek útján is érkeznek ügyfelek. Rengetegen érkeznek ajánlás útján, rokonok, ismerősök, családtagok adják át egymásnak a tapasztalataikat. A szakmabeliektől (pszichológusok) is érkeznek ügyfelek ajánlás útján.



Mitől egyedi az Orientify

  • A fiatalabb korosztályhoz sokkal jobban passzol a platform dizájnja, szövege, elemek, összetétel.

  • Tényleg kiszolgálja a fiatalokat.

  • Egyáltalán nem sablonizált a rendszerük.

  • Nem csak lakossági felhasználásra tervezték a rendszer, intézmények is tudják használni. Ezáltal sokkal több fiatalhoz el tudják juttatni ezt a lehetőséget.

  • A harmadik lábuk, hogy a tanácsadók is hozzákapcsolódnak a platformhoz, ezáltal nekik is könnyebb eljutni az ügyfelekhez.

  • Olyan adatbázis van a tanácsadók mögött, ami megkönnyíti a munkájukat, ezáltal megspórolva nekik több órányi munkát, és Rékáék folyamatosan frissítik ezt az adatbázist.

„A mi rendszerünkben jelenleg a legfrissebb felsőoktatási és szakképzési kínálat benne van, amit most egy magyar fiatal, vagy nem magyar, de Magyarországon tud dolgozni és tanulni azok a legrelevánsabb infók benne vannak, ezt mi napra készen vezetjük.”
  • A legtöbb platform ad visszajelzést kompetenciákról, de nem illeszt hozzá karrierutakat ennyire precízen, mint az Orientify.

  • A megjelenített információk is nagyon segítik a döntéseket és mellé egy döntéstámogató rész is van, ami előkészíti a tanácsadást.

  • A személyes tanácsadás is a szolgáltatásaik része.

  • Workshopokat is tartanak, ami nagy segítség a célcsoportjuknak. Itt akár több száz gyerek tudja kitölteni egyszerre a karriertesztet az iskolában telefonon vagy számítógépen.

  • Intézményeknek, cégeknek is biztosítják a lehetőséget, hogy használják a rendszert és utána annak megfelelően tudnak diákokat, gyakornokokat behívni.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page