top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Dr. Török Réka: vállalkozó szellem, szemléletmód

Dr. Török Réka elmondja, hogy meg lehet e mondani kiből legyen vállalkozó, szakember vagy vállalkozó légy előbb, a vállalkozó önazonosságáról, munkatársak kiválasztásáról, személyes projekt fontosságáról, bukásról és kísérletezésről is szó esik


<< 4/5 >>


Vállalkozó szellemű vagy beosztotti attitűd


„Életkor függő azért ez és van erre is felmérés, hogy ki hogyan gondolkodik erről, van nekünk is fejlesztés alatt egy ilyen mérőeszközünk.”

Ez a mérőeszköz, amit fejlesztenek nem a vállalkozásra való alkalmasságot méri, inkább azt, hogy például mennyire tudod elképzelni magad egyes helyzetekben, vagy hajlandó vagy e megtanulni hozzá sok mindent.


Réka szerintem az alkalmasság nem feltétlen jó mérőeszköz, mert ha akarunk akkor sok mindent meg tudunk tanulni. Nincs egy fix listája, hogy ennek és ennek kell megfelelni, hogy az ember vállalkozó legyen, szerinte a legtöbb dolog fejleszthető. Rengeteg féle vállalkozás van és ezek eltérnek egymástól, más képességekre, készségekre van szükség az egyikhez és a másikhoz is.


„Ilyen sztenderd listát nem biztos, hogy tudnék mondani.”

Rékáék nem foglalkoznak vállalkozásra való felkészítéssel, de ismer ilyen programokat, és szerinte hasznosak lehetnek, mivel az emberekben van egy előzetes elképzelés ezzel kapcsolatban és lehet, hogy a valóság nagyon is eltérő. Helyre kell tenni a félreértéseket, rossz elképzeléseket.


„Ilyen alkalmassági felmérést azért nem biztos, hogy érdemes, de az ambíciókat, azt hogy mersz e, hajlandó vagy e tanulni sokat éveken keresztül … hogy megvalósítsd azt a személyes projektet.”

Szerinte előrébb van az, hogy mi lenne a szakterület vagy a tartalom, mint az, hogy az adott ember vállalkozó szeretne lenni, főleg fiatal korban. Előbb legyen meg a téma, amivel foglalkozni szeretnénk, mint a vállalkozói létnek az elképzelése.



Előbb szakember legyél csak azután vállalkozó


Réka szerint nehéz elindítani úgy egy vállalkozást, hogyha az illetőnek nincs szaktudása vagy az adott szakterületen tapasztalata.


„Nem tudjuk magunkat túlszárnyalni, mint ahol tartunk.”

Saját szakterülete és a vállalkozása jelenlegi tevékenysége nagyon jól passzol egymáshoz. Ha teljesen más területen kéne tevékenykednie, ami nem azonos az identitásával, szemléletmódjával, akkor az az egyensúly, ami jelenleg megvan felborulna.


„Nem kapnék szerintem jó visszajelzéseket a felhasználóktól és nem jönne át az Orientify rendszerén az amire ez való.”

A vállalkozó identitása és önazonossága meghatározó abban a tekintetben, hogy meddig tud és akar eljutni a saját céljait illetően. Réka a folyamatosságban hisz, hogy minden lépcsőfokot meg kell lépni, mert ha sokkal nagyobb dologba fogna bele, akkor az valószínűleg nem lenne jó sem a felhasználóknak, sem pedig neki.


„Menedzselem most ezt az életszakaszát a vállalkozásnak és így építem fel ennek az evolúcióját, hogy a biztos alapok meglegyenek, és mi ilyen megfontoltan lépésről lépésre dolgozunk.”


A vállalkozó önazonossága


Réka nem önazonosnak tekinti azt, ami nem komfortos, nem a személyiségéből ered, nem ért hozzá, nem a saját útja. Számára nem a bevétel az elsődleges, hanem az, hogy valósuljanak meg azok az értékek, amiktől „tükörbe tud nézni”, elégedettek legyenek az ügyfelek és a munkatársak.


„Abban hiszek, hogyha ők boldogok, akkor a bevétel is sokkal nagyobb lesz.”

Réka vállalkozásában nem a számokról beszélgetnek első sorban, sokkal inkább a pozitívumokról egy-egy megbeszélés kapcsán. Jellemző náluk a csapatépítés, és pozitívak a kollégák visszajelzései is a projekt kapcsán, amit csinálnak. Hisz benne, hogy a jó energiák a cégben jó eredményekhez vezetnek.


Szintén jó visszajelzés, hogy szinte minden hónapban kapnak egy olyan emailt, amiben az áll, hogy hozzájuk menne szívesen dolgozni valaki, mert annyira tetszik neki a vállalkozás és annak légköre.


Réka a közvetlen 5-6 főn kívül is a csapat részének tekinti mindazokat, akik időről időre bekapcsolódnak a vállalkozásba, akár fejlesztés céljából, vagy más oknál fogva, így tágabb értelemben akár 20 fő is lehet az, aki érintett a projektben.


„Én nagyon a csapatépítésben hiszek, az önazonosságunkban, és akkor mindenki találja meg magának, hogy mivel szeretne foglalkozni, mert feladatrengeteg van.”

Nem ír munkaköri leírásokat, azt szereti, ha valaki felfedezi, hogy a sok felad közül mi az, amit szívesen csinál. Nagyon intuitívan működik a vállalkozás irányítását illetően, a jogi feladatokra pedig van megfelelő ember. Réka úgy gondolja, hogy így tudja hitelesen képviselni azt, amiben hisznek a karriertanácsadás és a pályatanácsadás kapcsán.


Nagyon szereti a munkatársait, tetszik neki, hogy fiatalok és jó a hangulat, jót tesz neki az a lazasaság és humor, amivel ők jelen vannak a cég mindennapjaiban.



Munkatársak kiválasztása


A párja volt az első munkatársa, akivel alapították a vállalkozást és őt bizonyos szempontok alapján választotta, illetve több családtag is besegít, mivel ez egy családi vállalkozás.


Rajtuk kívül a munkatársak kapcsán a legfontosabb szempontok Réka számára a következők:

  • A hozzáállás az elsődleges.

  • Hajlandó belefektetni energiát.

  • Hajlandó megtanulni azt, amit nem tud.

  • Jó ha önálló a problémamegoldást illetően.


Réka büszke arra, hogy önmaguktól jelentkeznek emberek hozzájuk állásra.


„Én ettől vagyok büszke egyébként arra, amit csinálunk, hogy van egy ilyen spiritusz ebben, vagy van egy olyan vonzás ebben, hogy mások is úgy gondolják, hogy ez fontos és jó ebben részt venni.”


Személyes projekt fontossága


„Ha az én szemléletemből közelítem meg ezt a kérdést, akkor azt mondom, hogy mindenki tud vállalkozó lenni.”

Réka szerint az a legjobb megközelítése az életnek, ha személyes projektjeink vannak és azokat igyekszünk olyan formába önteni, hogy piacképesek legyenek. Ezt úgy lehet elérni, hogy prototípus előrehaladással kitapasztaljuk, hogy mi lenne ez a vállalkozói személyes projektünk, amiben mi is és a piaci célok is képviselve vannak.


„A lényeg szerintem, hogy kísérletezzünk.”

Nem csak vállalkozóként lehet az embernek személyes projektje, hanem a munkahelyén is lehet ez egy cél. Tudnom kell, hogy mit akarok azáltal a munka által elérni, tudnom kell, hogy milyen ügyet képviselek.


Réka szerint az embernek érezni kell, hogy fontos a munkája. Látnia kell, hogy amit ő elvégez az milyen módon járul hozzá a nagy egészhez. Éreznie kell, hogy értékes a munkája és megbecsülik.


„Ha az én picike kis munkám, ami ott a nagy egészben egy ekkora, az kapcsolódik valami fontoshoz. Sokan nem látják kapcsolódni a munkájuk eredményét valami fontoshoz.”

Nem lesz meg az egyénnél az az ösztönző erő, motiváció, hogy kibontakozzon, ha nem látja fontosnak a munkáját. Ha viszont az ember látja a munkája értelmét, hogy fontos, amit csinál, egy fontos célt fognak elérni a munkájával, akkor sokkal motiváltabb lesz, szívesebben fogja csinálni a munkáját főként, ha tud is azonosulni a cég céljaival.



Bukás és kísérletezés


Érdekes kérdés, hogy mit tekintünk bukásnak és mit kísérletezésnek, és mind ehhez hogyan állunk hozzá? Az élet úgy működik, hogy állandóan próbálkozunk, ha valami nem sikerül, akkor újra kell próbálni, míg el nem érjük a kívánt eredményt.


Ez egyszerűen része az útnak, tehát ezt nem lehet kikerülni, kérdés hogy hogy fogod fel ezt az egészet, és ebben a szemléletmód ez nagyon meghatározó.”

Réka úgy véli, ha vállalkozókat tanítana (fiatalokat), akkor a vállalkozáshoz való hozzáállást, a szemléletmódjuk formálását fontosnak tartaná és sok időt szánna rá.

Kevésbé fontosnak tartja az üzletitervet, mert az megvalósítható pontos irányelvek alapján, de a megfelelő hozzáállás nélkül nem fog működni a vállalkozás hosszú távon.


„Mindig a szemlélet fog túlröpíteni mondjuk egy problémán. Az, hogy meg tudom csinálni. Elhiszem, hogy nekem ez sikerülhet.”




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page