top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A DISC analízis és a vállalkozás kapcsolata

Frissítve: 2023. márc. 27.

Marjai Viktor szakmai véleménye a DISC analízis és a vállaati kommunikáció kapcsolatáról, és arról hogyan lehet meghatározni a megfelelő ügyfelet a cég számára a DISC módszerrel


<< 2/5 >>


"Egy vezető nagyobb hatással tud lenni a környezetére, mint egy alkalmazott, sokkal könnyebb felülről bevezetni változtatásokat alulra, mint alulról felfelé."

A kulcs saját magunk megismerése, hogy hogyan működünk, mi motivál minket, mik a mozgató rugóink. Vannak, akik másképpen működnek, meg kell érteni, hogy mi a mögöttes logika, hogy ki miért úgy intézi a dolgokat ahogyan. Ekkor tudja a vezető a saját kommunikációját az alkalmazottéhoz igazítani, abban a beszélgetésben, amikor az információ átadásra kerül. Fontos ebben az esetben, hogy a fogalmak azonosak legyenek és mindenki számára ugyanolyan jelentéssel bírjanak, ez kulcsfontosságú lehet a bizniszben.



"A bizniszben fontos a kommunikáció, mert az is jelentőséggel bír, ha nem kommunikálunk, illetve az is, ha rosszul tesszük azt. A kommunikáció minden esetben jelen van valamilyen formában."



Mik voltak a kezdő nehézségek a könyve megírásánál? Ki a célközönség?


Kevesebb mint három hónap leforgása alatt 2021 tavaszára megírta a Főnökkezelési kézikönyv című könyvét. Elkészülte után azokba nehézségekbe ütközött: marketingre lenne szükség, számlát kellene kiállítani, ki kell találni a rendszert, hogy hogyan adja el. Nem fizikai könyvként, hanem e-könyvként és hangos könyvként értékesíti.


A könyvvel az volt a célja, hogy megmutassa hogyan működik a DISC analízis, illetve hogyan tudod ezt felhasználni a karriered építésében, a vállalkozásod működtetésében.



Sokan úgy alkalmazzák a DISC szolgáltatást, hogy a nagy multiknál tartanak tréningeket, majd azt követően magára hagyják az ügyfelet, aki ezután nem tud nagy változásokat elérni folyamatos felügyelet hiányában. Ezzel szemben Viktor a multik helyett inkább a freelancerekkel, kis- és középvállalkozásokkal foglalkozik, az ő bizniszükhöz igyekszik közelebb hozni a DISC-et.



A DISC alapján határozza meg a cég számára megfelelő ügyfelet különböző tulajdonságok alapján pl.: mire, hogy reagál, mi a motivációja, hogyan lehet megszólítani az ügyfelet, és erre hogyan kell felépíteni egy landing oldalt.


"Nem mindegy mennyi szöveget, illetve mennyi vizuális információt tartalmaz a landing oldal, milyen színeket használsz annak érdekében, hogy a vásárló az oldalon maradjon és tovább böngésszen."

  1. Az első lépés, hogy hogyan építed a buyer personat, azt, ami meghatározza a célcsoportodat.

  2. Meg lehet találni a saját stílusodnak megfelelő kommunikációt – írás, videózás – ami az erősséged. Ami nem megy olyan jól azt pedig érdemes kiszervezni. Meg kell találnod hogyan tudod önazonosan csinálni, ami jól megy.

  3. A következő lépés, hogy hogyan szeretnél együtt dolgozni vele.


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page