top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Marjai Viktor

Frissítve: 2023. márc. 27.

Marjai Viktor története, honnan indult, hogy jutott el a saját vállalkozásának megalapításáig, és útközbeni találkozásáról a DISC analízissel


1/5 >>



1983-ban született Budapesten. Nem volt vállalkozó a családjában. 14 évig tartott, hogy eljusson oda, hogy vállalkozó legyen, mindezidáig multiknak dolgozott: bank, energetika, közmű- üzleti elemzés, folyamatfejlesztés volt a munkája. Lényegében az Ő feladata volt átlátni a dolgokat -a big picture megismerése.



Több ötlete volt korábban, 2010-ben írt egy könyvet Multikulti címmel, ami arról szól, hogy mi vár rád egy multinacionális cégnél. Pályakezdőket akart ezzel segíteni, hogy mi vár rájuk a multik világában. Még nem tudta kiadni és weboldal sem készült ennek kapcsán.



2017-ben a chatbotok készítésével foglalkozott. Egy magyar egyetemnek adott el egy ügynökségen keresztül egy chatbotot, hogy kezelje a felvételiket, ebből nem lett nagyobb volumenű projekt. Utána került a DISC analízis bűvkörébe és kezdett el mélyebben foglalkozni a témával. Ezt követően a 2020-ban kitört covid járvány megakadályozta abban, hogy megnyissa első önálló vállalkozását, amire csak 2021 szeptemberében került sor.



A családban és a barátok között senki nem volt vállalkozó, és meg is próbálták lebeszélni róla, hogy ezt az utat válassza, mert tartottak az ismeretlentől, a bizonytalanságtól.


"Van egy ilyen közhely, hogy az ember az őt körülvevő 5 embernek az átlaga, akivel a legtöbb időt tölti."

Kereste a konferenciákon, a Networkig eseményeken, hogy ki lehetne az az ember, akire mentorkén tudna tekinteni, aki példát mutatna számára, hogy hogyan kell a bizniszt jól csinálni. Véleménye szerint nem mindig a legjobb szakemberekből lesznek a legjobb vezetők, mert ahhoz teljesen más képességek szükségesek.


"Másképpen működik egy alkalmazotti lét és egy vállalkozói lét, más képességek kellenek hozzá."


A covid hatása az életére


"A covid olyan, mint a tisztító tűz, ki hogyan éli meg az ilyen nagy világeseményeket."

Nagy változást hozott az ő életébe is. Azóta kizárólag online dolgozik, online konzultációk keretein belül, ez teljesen megszokottá vált számára és az ügyfelek számára is. Az az idő, amit egy konzultációval tölt lerövidült, hiszen nem kell utazni hozzá, online minden elintézhető.


Nem csak rá, de a podcastek fejlődésére is hatással volt a covid, hiszen 2019-ben ez a műfaj még ismeretlen volt többek számára, de ezt követően széles körben elterjedt és felkerült a piacra, mondhatni mainstream dolog lett.



Mi motiválta arra, hogy vállalkozó legyen a multik után - a covid vagy valami más állt a háttérben?


Sokszor váltott munkahelyet és elmondása szerint elmenekült az egyes helyzetekből. Célja volt, hogy a céges ranglistákon egyre feljebb jusson vezetői szintig, da valahogy sosem sikerült. Maradandó élmény volt számára, amikor egy céges pályázatban szeretett volna megszerezni egy vezetői pozíciót, de nem kapta meg mert úgy találták, hogy hiányzik belőle a vezetői attitűd, amire azóta Ő maga is rájött, hogy ez valóban így igaz.



Egy kis idővel később jött szembe vele egy online előfizetéses tréning keretein belül a DISC elmélete. Elkezdte érdekelni a téma, így jobban beleásta magát, utána olvasott. Úgy látja, hogy fontos kérdés egy multinál, hogy milyen a viszonya a főnökével egy dolgozónak, ez meghatározza munkahelyi légkört.



Ez alapján írta saját könyvét a Főnökkezelési kézikönyvet, amiben a hozzá hasonló multis irodistákat szólítja meg. A könyvvel az a célja, hogy megmutassa hogyan működik a DISC analízis, illetve hogyan tudod felhasználni a karriered építésében. Az első blogját is ebben a témában írta meg az irodista.hu weboldalán, ezt évekig csinálta. Első sorban a saját multis tapasztalatai jelentek meg a bejegyzésekben, aztán elkezdett foglalkozni a DISC-es témákkal is. Először az irodistákat szerette volna segíteni, idővel azonban átfordult avállalkozások irányba, mivel úgy véli nagyobb értéket tudadni egy vállalkozásnak ebben a témakörben.


"Hatásosabb eredményeket tud elérni egy vállalkozás ezzel a módszerrel, növelheti kommunikációjának hatékonyságát."

Jelenleg azon dolgozik, hogy megmutassa a vállalkozóknak hogyan használják a DISC-et a bizniszük fejlesztésére.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:



bottom of page