top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A vállalkozások nehézségei a mai globalizációs világban és a DISC analízis

Frissítve: 2023. márc. 27.

A DISC analízis meghatározása Marjai Viktor megfogalmazásában. Hogyan tudja felhasználni egy vállalkozás a céljainak az eléréséhez, működéséhez, csapatépítéshez.


<< 3/5 >>


Az egyik legnehezebb feladat egy vállalkozás számára jól megszólítani az ügyfeleket, vagyis az értékesítés.


"Az egy dolog, hogy valaki nagyon profi a szakmájában, de attól nem biztos, hogy jól tud értékesíteni, megszólítani embereket. Érdemes ennek a szegmensnek a szakemberét felkeresni."


Egy kezdő vállalkozásnak érdemes megismernie a saját DISC profilját, ez nagyon sok kérdésre ad választ. Fontos megismerni magad és ehhez hozzáalakítani az ügyfeleket, a szolgáltatást, a kiszolgálást. Ennek alapján nem is biztos, hogy mindenkinek való a vállalkozás, ugyanakkor egy másik terület sokkal jobban illene az adott emberhez.



Következő lépés a csapat megismerése. Mindenki másképpen működik, amit egy csapatban fontos figyelembe venni, hogy jól működjön a közös munka. DISC analízis alapján érdemes olyan embert felvenni elsőként, aki pont ellentétes személyiséggel rendelkezik, mint a vállalkozó, hiszen minden típusra/színre szükség van.



DISC eredete és a céges kommunikáció


William Moulton Marston amerikai pszichológus 1928-ban írta le a DISC módszert, összerakta keretbe és gazdaságilag értelmezhetővé tette. Mindenkinél jelen van mind a négy faktor (piros, sárga, zöld, kék), csak különböző arányokban.


"A céges kultúra erre épülhet, hogy elfogadjuk, hogy van egy közös cél, és mindenkit más motivál, ennek megfelelően kell ösztönözni mindenkit, tehát a megfelelő kommunikáció kulcsfontosságú. "

Egy üzenetet többféleképpen lehet átadni annak megfelelően, hogy kinek címezzük, hiszen mindenki érdeklődését egy kicsit másképpen lehet felkelteni. Az embereknél általában 1 vagy 2 személyiségjegy dominál.



A DISC analízis szerinti személyiségtípusok




DISC mozaik szó összetétele:


  • Dominance – dominancia (piros),

  • Influence – befolyásolás (sárga),

  • Steadiness – kitartás (zöld)

  • Compilance – szabálykövetés (kék).


DISC Színek/típusok:


  1. Piros: vezető, határozott, mutatja az irányt – kell a csapat élére (sok piros rivalizálást eredményezhet)

  2. Sárga: influenszerek, akik hatással vannak másokra, az ötleteket, az innovációt és a kapcsolatokat ők hozzák be

  3. Zöld: megcsinálják a munkát, jók a végrehajtásban, csak ne történjenek hirtelen nagy változások, mert akkor összeomlanak és pánikba esnek

  4. Kék: elemző, aki meg tudja mondani, hogyan jutunk el a célhoz



Csapatösszeállítás és motiválás


Ezeknek a személyiség típusoknak a mentén érdemes összeállítani egy csapatot, mert ha ezek közül hiányzik valamelyik, akkor nem fog megfelelően működni a rendszer. A csapat tagjait ennek megfelelően kell motiválni, külön a kéket neki kell kitalálnia a stratégiát, a sárgát érdemes megbízni új projektekkel hozzon be új ötleteket, a zöldnek meg kell mondani, hogy hogyan kell elvégezni a feladatot mennyi idő alatt minek a mentén, ezáltal a nekik megfelelő ösztönzéssel mindenki megfelelően fog a cél felé haladni.


"Az egyik legfontosabb dolog, hogy elfogadjuk, hogy mindenki más, mindenkinek más az elképzelése, és mindenkinek igaza lehet, hiszen ahányan vagyunk annyiféleképpen gondolkozunk."



Nézd meg a DISC analízist a gyakorlatban!



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page