top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A személyes márkaépítés

Frissítve: 2023. ápr. 6.

Hogyan építi brandjét Dr. Fodor Klaudia? Miben más egy ügyvédi vállalkozás?


<< 3/5 >>


Mi a szakterülete?


Amivel az ideje nagy részében foglalkozik Klaudia az a szerzői jog. Ebben a témában szívesen posztol a Linkedinen, mert a közösségi médiában tudatos stratégiát folytat, tudatos márkaépítés jellemző rá.




Cégépítés


2020-ban kezdett el komolyabban foglalkozni a marketinggel, önerejéből kezdte el megtanulni, hogyan kell márkát építeni. Első lépéként bekövetett több embert az Instagramon és az ő posztjaikból, tartalmaikból kezdett el információkat gyűjteni. Azóta is van olyan együttműködése, melyet egy az Instagramon megismert marketingessel folytat.


„Nekem sok Instagram barátom van, így ajánlom másoknak is, mert szerintem nagyon jó emberi kapcsolatok tudnak kialakulni, ez a felület egyszerűen alkalmas erre.”

Amikor elkezdte a saját marketingjét első körben videókat készített. Ezek haladó szintű vicces videók voltak, aminek a vágását egy barátnője csinálta, viszont a koncepció és minden más az Ő munkája volt.


„Én már akkor TikTok videókat csináltam, amikor ez még nem volt divat.”


Még akkor nem tudta mit szeretne ezekkel kezdeni, de nagyon sok munkát fektetett bele. A videók célja a szerzői jogi városi legendák kiirtása volt. Meglepően nagy sikere volt a videóknak. Ezek a videók már pár hónapon belül hoztak ügyfeleket.


Ezek után azon gondolkodott, hogy ez tényleg ennyi munkabefektetést igényel e? Azonban ekkor beütött a covid így elég sok szabadideje keletkezett videók készítésére. Észlelte, hogy ehhez a marketinghez stratégiára lenne szükség, ezért még többet tanult.


„Ma már alapvetően tudom, hogy hogy kell egy brandet felépíteni, és hogy kell egy stratégiát összerakni.”

Úgy kell kivitelezni a marketinget, hogy ne nyűg legyen az ember számára és valóban ügyfelek szerzésére irányuljon.


Klaudia az általa összegyűjtött tudásanyagot a témában igyekszik tovább adni posztok formájában és más ügyvédeket segít, tanít és inspirál, hogy hogyan kezdjenek személyes márkaépítésbe (Instagram, LinkedIn).



Ez már egy termék?


Egy Instagramon megismert marketingessel együtt Árva Balázzsal létrehozták az Álompraxist, amely brandben Klaudia szakértőként és előadóként vesz részt. A weboldalon keresztül lehet jelentkezni workshopokra, melyek rendszeresen megrendezésre kerülnek.


Az Álompraxis tervező workshop a work-life balancera törekvésről szól.


„Központi eleme az ügyfélszerzés, de ne pusztulj bele az ügyvédkedésbe.”



Az ügyvéd is ember!


Van egy olyan elvárás a külvilág felől és sokszor az ügyvédek belülről is úgy érzik, hogy ők „munkarobotok”. Ez sok esetben kiégéshez vezet.


Egy kérdőívet készítettek, amellyel felmérték, hogy mennyire van igény az ügyvédi praxisok élhetőbbé tételére. A válaszadók nagy százaléka igényt tartana erre.


„Van az a veszély, hogy nem tudjuk jól kezelni a stresszt, ami ezzel jár.”

„Nem szokás az ügyvédi irodát vállalkozásnak tekinteni.” Ez abból adódhat, hogy ez egy segítő szakma és az ügyvédek szépíteni akarnák a tevékenységüket, de valójában egy praxis az egy vállalkozás, a vállalkozással járó problémákkal együtt.


Az ügyvédek értéket adnak át, melyet ők tudnak megcsinálni és a felelősség miatt kerül többe más szolgáltatásoknál.




Mennyire más ügyvédi céget építeni, mint mondjuk egy pékséget?


„Az ügyvéd által épített vállalkozás egy szigorúbb jogszabályi keretben dolgozik.”

Ez vonatkozik a munkavégzésre, az általuk elkészített dokumentumokra, melyek ellenjegyezve vannak, tehát ezzel a későbbiekben az ügyvédnek számolnia kell bármely ügy kapcsán.


Példa: azt gondolnánk, hogy végrendeletet írni nem bonyolult dolog, de a nehézsége ennek, hogy akkor derül ki, hogy jól van e megírva az irat, amikor az illető már nem él és nem tud módosítani rajta.



Mint ahogy minden vállalkozásnak az ügyvédi praxisnak is meg vannak a sajátosságai, hogyan érdemes azt felépíteni és működtetni. Ezen túl kulcsfontosságú a cég ereményes működése szempontjából a személyes márkaépítés. Klaudia több fronton is, különböző témákban építi brandjét, mely nagyszerű példa ügyvédek és más vállalkozók számára is.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page