top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Dr. Fodor Klaudia ügyvédi pályája és az ügyvédi szakma rejtelmei

Frissítve: 2023. ápr. 5.

Hogyan alakult Dr. Fodor Klaudia ügyvédi pályája és hogyan jutott el a saját praxis megteremtéséig?


1/5 >>


A családban volt előzménye a jogászatnak vagy a vállalkozásnak?


Dr. Fodor Klaudia a családjában az első, aki jogi pályára lépett, illetve az első, aki önálló vállalkozást indított. Nem volt olyan ügyvédi karrier vagy praxis, melyet megörökölt volna.


„Nem ültem bele a tutiba.”

Nem volt a családjában vállalkozó sem, akitől elleshette volna a szakma rejtelmeit, fortélyait. Mind a két szegmenst magának alakította ki.


Mosonmagyaróváron született és ott is járt kéttannyelvű gimnáziumba. A nyelvek ismerete és a humán beállítódás, amit örökölt a felmenőitől. 2002-ben felvételizett az ELTE-re és be is került a tizenkétszeres túljelentkezés ellenére.


2008-ban végzett az ELTE jogi karán summa cum laude minősítéssel. Már ekkor lehetett érezni, hogy van különbség a hallgatók között, abban ahogy definiálják magukat annak fényében, hogy ügyvédek leszármazottjai avagy nem.


„Lényegében ez egy teljesen más mentalitást szül, amikor ezeket neked kell kitalálnod, neked kell megtalálnod az utadat és adott esetben neked kell elindítanod egy ilyen vállalkozást.”



Az ügyvéd-jogász fogalmak közötti különbség


A köznyelvben sokszor keverik a jogász és az ügyvéd szó fogalmát.


„Minden ügyvéd jogász, de nem minden jogász ügyvéd.”

Amikor elvégezzük a jogi egyetemet, akkor lesz jogi diplománk és ezzel egy doktori címünk. Innentől több lehetőség van:


  • Ha elmegyünk egy céghez akkor jogi előadók leszünk, és szakvizsga után jogtanácsosnak hívják azt aki egy cégnél jogi állást tölt be.


  • Ha elmegyünk bíróságra akkor fogalmazó leszel és szakvizsga után leszel bíró.


  • Ha ügyvédi irodába mész el dolgozni, akkor először alkalmazott leszel vagyis egy ügyvéd jelölt és a szakvizsgát követően ügyvéd. Ennek a feltétele a kamarai eskü letétele, a kamarai tagság megszerzése.



Alkalmazotti létből saját praxis


Dolgozott vállalati szakemberként.


Klaudia egy nemzetközi irodánál kezdett el dolgozni, körülbelül másfél évig volt itt, rögtön az egyetem elvégzése után. Utána ment el céghez dolgozni ahol 7 évig volt, majd azt követően 1 évig egy másik cégnél. Ez volt az ő jogi előadói, jogtanácsosi karrierje.


2018-ban döntött úgy, hogy megnyitja saját ügyvédi irodáját, azóta 4,5 éve ügyvédként dolgozik és a kamaránál tag.




Megtanítják az egyetemen, hogy hogyan kell vállalkozni?


Nem nagyon tanulnak ilyet.


„Én azt se tudtam, hogy mit csinál egy ügyvéd.”

Amikor elkezdett az ügyvédi irodában dolgozni, akkor jött rá, hogy a sok jogszabály és a tanultak az rengeteg irat gyártásában csapódik le.


„Az ügyvédi szakma ellentétben azzal, amit a filmekben látunk, hogy az esküdtek előtt beszél valaki, nagyon sokat írunk, ez egy grafomán szakma. Aki nem szeret írni annak nagy baja lesz ügyvédként.”

Azt se gondolta volna, hogy mennyi egyéni aspektusa van az ügyvédi vállalkozásnak, mint adózás, stratégia építés marketing és minden más, ami az egyéni praxis működtetéséhez kell.




Partnerré válás, magán praxis


Sokan vágytak arra, hogy egy ügyvédi iroda partnerei közé bekerüljenek. Ez a KATA adózással kicsit megszűnni látszott.


„A partnerré válás helyet sokkal inkább az lett a módi, hogy majd bedolgozol.”

Ezáltal lesz egy kis saját vállalkozásuk, de nem érződik annyira kockázatosnak, mert kapja az ügyvéd az ügyeket a korábbi főnökétől, principálistól, akinél ügyvédjelölt volt. Ez volt az egyik módja az ügyvédkedés elindításának.


Ez egyfajta függést is jelent, illetve nem teljesen felelt meg a KATA szempontjából, mert talán inkább alkalmazottként kellett volna dolgozniuk. De korábban a KATA jó lehetőséget biztosított arra, hogy bedolgozzanak.


„Valójában ők nem tették ki magukat a piacra olyan szinten, hogy ügyfélszerzésbe kezdjenek.”

Klaudiának 2018-ban, amikor saját praxist nyitott nem volt ilyen iroda, principális, akinek bedolgozott volna, ezért ez teljesen más vállalkozást, hozzáállást eredményez.


„Nekem tényleg mindent magamnak kellett megteremteni, ügyfelet szerezni, marketinget, hírnevet felépíteni.”


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page