top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Az ötlet levédése és a partnerség jogi szemszögből

Frissítve: 2023. ápr. 6.

Van e értelme levédetni az ötletet? Hogyan kezdj vállalkozásba partnerrel Dr. Fodor Klaudia szerint?


<< 4/5 >>


A szerződésírás


Klaudia azt szokta magáról mondani, hogy ő a „szerződések szerelmese”, mert szereti amikor jönnek hozzá egy jó ötlettel és ő a jogi követelményeket teremti meg például egy weboldal esetén az ÁSZF-t írja meg. Izgalmasnak tartja, hogy többféleképpen megoldható ez a feladat, az ügyféllel végig járják a lehetőségeket, és a végén létrejön egy „játékszabály”, mint egy társasjátéknál.


„Ezt kell egy absztrakt nyelvezeten, egy pontosan megszövegezett szerződésbe összeszedni, ami azért érthető is legyen.”

Klaudia hobbija, hogy ÁSZF-eket olvas a különböző weboldalakon, hogy azok hogy vannak megírva, megfelelőek e.



Pár hónappal ezelőtt volt a kamaránál probono nap, amikor szabadon lehetett bejelentkezni ügyvédekhez tanácsadásra, ekkor Klaudiához is többen bejelentkeztek szerzői jogi témában. Túlnyomót többségük vállalkozással kapcsolatos kérdést tett fel szerzői jog helyett.


Jellemző kérdések:

  1. Van egy ötletem hol tudom levédetni?

  2. Összevesztünk az üzlettársammal. Mi lesz a bevitt tudással, ötletekkel, kidolgozott anyagokkal?

  3. Most kezdünk vállalkozást, hogy ne vesszünk össze az üzlettársunkkal?



Az ötlet levédése


„Az ötletet nem lehet levédetni!”

Ha van egy konkrét termékünk, annak egyedi paramétereivel, jegyeivel együtt például egy bögre esetén a bögre egyedi alakját formatervezési oltalomként tudja oltalmaztatni. Ezután fizetni kell, van egy eljárása és bizonyos idő után letelik. Vagyis utána is foglalkozni kell a témával bizonyos időközönként.


„Egy oltalmi forma lehetőséget biztosít egy vállalkozásnak arra, hogy a vállalkozás nevét, logóját, mottóját le tudja védeni.”

Ha ez alapján kap egy oltalmat, azzal tud fellépni a konkurenciával szemben, ha az felhasználná ezeket a saját részére.



De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a konkurencia nem fog próbálkozni más színekkel, kicsit különböző formával, kis módosításokkal létrehozni hasonló terméket.


„Mert erről szól a piac, hogy ott jönnek a versenytársak és ők le akarnak engem fölözni.”

Nem érdemes mindent az oltalmakra alapozni, mert az is csak akkor számít, ha mi magunk lépünk fel a jogsértő személy ellen.


„A védjegyi oltalom aktivitást igényel.”

Sokkal fontosabb a vállalkozásban, hogy jobb legyél, előrébb legyél, motivált legyél, hogy fejleszd a szolgáltatásod, szerezz visszajelzéseket, mert a konkurenciát nem tartja vissza egy oltalom, hogy kitaláljon valami jobbat.




Összeveszés az üzlettárssal


„Amikor elkezdenek együtt egy vállalkozást, akkor az emberek szeretik egymást.”

Klaudia a szerelemhez hasonlítja a partnerséget, ahol a kapcsolat elején még nagy a „szerelem”, de amikor ez elmúlik, akkor kell elővenni a szerződést.


„Amikor már jönnek a gondok, nem csinálja azt amit megbeszéltünk. Nem úgy csinálja, de azért felveszi a pénzt. Szeretne döntést hozni, de azt beszéltük én leszek a döntéshozó.”

Ezeket pontosan meg kell beszélni és szerződés formájában is megegyezni, amit később elő lehet venni ha nincs megegyezés.


Tévhit, hogy ha nem alapítasz Kft-t, akkor nem kell szerződés!


Akkor is van két partner között valamiféle megegyezés, legalább szóbeli. A szerződéssel lehet bizonyítani vita esetén, hogy mi volt az eredeti megállapodás.



Milyen pontokat fixáljunk le a partnerünkkel még a vállalkozás előtt?


Meg kell nézni, hogy:


  • egyedileg mi a szolgáltatás;

  • abba ki visz bele vagyontárgyakat (előfizetés, eszközök);

  • ha elindul egy bevételszerző folyamat, akkor milyen arányban szeretnétek ebből részesülni.

  • Ha jövőben alapítotok céget (Kft-t), akkor ott ki milyen arányban fog tagságot kapni.




Nem tud mindent megoldani a szerződés!


„Ha nagyon sok mindenben nem értenek együtt a felek és nagyon nem működik a kémia, akkor ezt egy szerződés nem tudja pótolni. Vannak olyan kérdések, amikre nem a jog a megoldás.”


A másik terültet a szerzői jogon túl, amivel Klaudia foglalkozik az az ingatlan adás-vételi szerződések. Itt jellemző az, hogy két ideken ember találkozik és meg kell egyezni az egyes pontokban. Ez valamikor nagyon egyszerűen megy, valamikor pedig teljesen más a két fél elképzelése.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page