top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Az Amigos Alapítvány szervezeti felépítése

Frissítve: 2023. márc. 15.

Forgács-Fábián Sárától megtudhatjuk, hogyan indult az Amigos Alapítvány szervezetének felépítése, mik voltak az alapok és jelenleg hogyan gazdálkodnak


<< 2/6 >>


Kezdetek


„Azt gondolom, hogy eleinte ez egy felnőttes játék volt és a kulcs az az volt, hogy ez miért tudott tovább fejlődni, hogy végtelenül komolyan vettük.”

Egy szimulációként gondoltak arra, hogy egyetemistaként összeültek és ötleteltek, hogy vegyenek be újabb embereket a csapatba, szabályokat kellett alkotni, alapelveket kellett lefektetni, átgondoltak minden egyes lépést.


„Strukturáltan átgondoltunk minden egyes lépést és gyakorlatilag ilyen felnőtteset játszottunk, hogy komolyan vettük.”

Ez a szemlélet azóta is jellemzi az alapítvány működését, habár a szervezet fejlődésével sok mindent újra kell gondolni, átszervezni és aktualizálni, az alapelvek azért megmaradtak.


Sára úgy véli rengeteget számít a szervezet fejlődésében és az akadályok legyőzésében, hogy már kezdetektől nem csak egy baráti társaságként kezdték, hanem komoly irányelveik voltak és lefektették az alapokat.


Akkoriban nagyon új kihívás volt számukra egyetemistaként az Amigos, élvezték, hogy a tanultakat fel tudják használni a gyakorlatban, izgalmas volt, egy „komoly játék”.
Az Alapítvány működése, gazdálkodása


Eleinte még a saját zsebpénzükből finanszírozták a tevékenységüket. Vásároltak bögréket, tollakat, időt és energiát szántak rá, lelkesek voltak.


Amikor Alapítvánnyá váltak a törvény adta lehetőségek miatt adományokat fogadhattak magánszemélyektől, cégektől vagy akár pályázatok útján. Innentől kezdve ezekből az összegekből gazdálkodnak az alapító okiratban foglalt misszió és cél szerint.


Lehetőség lenne még saját szolgáltatási láb létrehozása, mely még önállóbbá tenné a szervezetet, ezzel egyelőre még nem rendelkeznek. Mivel társadalmi vállalkozásról van szó ezért nemzetközileg is sokak által vitatott, de támogatott módszer is, hogy saját szolgáltatással önálóbb legyen egy alapítványi szervezet.


A saját weboldalukon https://amigos.hu/ keresztül is lehetősége van bárkinek pénzbeli adományt eljuttatni egy egyszerű, pár adatot igénylő metóduson keresztül. Az adomány lehet bármilyen kicsi, akár havonta egy kávé ára is rengeteget segíthet.


„Azt gondolom, hogy tényleg ez az első számú kulcsa a fenntarthatóságnak hogyha tudjuk sok kicsi sokra megy alapon számíthatunk rá.”

Emellett sok céges partnerséget igyekeznek kialakítani. Ezekből a forrásokból tudnak gazdálkodni.A pénzt 3 fő tevékenységre fordítják:


1. Működés, korházi működésre szánt kiadások: legyenek a korházban játékok, társasjátékok, direkt ajándékok a gyerekeknek, indirekt folyamatok működtetése (az egyetemista be tudjon menni a korházba segíteni), legyen gyermekvédelmi protokoll és annak működtetésére ember.


2. Önkéntesek: „Az önkéntes az első számú értékünk, ha nincsenek Amigók nincsen Amigos.”; sokat költenek az önkétesekre, az ő képzésükre, felvételükre, közösség összetartásra;

„Nem kapnak fizetést a munkájukért, viszont megbecsülést igen.” (Például a szervezet születésnapjára amigosos zoknit kaptak ajándékba.)

3. Szervezet fenntartása: vannak kollégák akik a korházi látogatásokat szervezik, vannak közösségszervezők, adományszervező munkatárs, könyvelés, gazdálkodásért felelős munkatárs, kommunikáció, projektmenedzserek, ügyvezető (Sára). Ők alkotják a csapatot.


Nagyon fontos számukra az átláthatóság. Minden önkéntes számára elérhető az összes számlájuk és kérdezhetnek is nyugodtan, hogy mennyi pénzt mire költenek.


„Fontos az, hogy beszéljünk arról hogyha átláthatóan működik egy szervezet akkor hogyan működik és mik azok a nem egyértelmű költségek, amik a nap végén a célt szolgálják.”Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Yorumlar


bottom of page