top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Forgács-Fábián Sára az Amigos alapítvány alapítója

Frissítve: 2023. márc. 15.

Forgács-Fábián Sára az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodójáról, családi hátteréről, és az ötlet indítattásáról


1/6 >>


Forgács-Fábián Sára az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodója. A gyerekekkel játékosan tanulnak és pótolják a barátság hiányzó erejét. Mára az Amigos egy országos szervezetté nőtte ki magát, 5 városban 150 egyetemistával látogatnak 16 gyermekosztályt.



Mi ösztönözte az alapítvány létrehozására?


Sárának az indíttatása abból ered, hogy gyerekkorában ő is megtapasztalta, milyen érzés egy gyereknek, mikor korházba kerül, kiragadják a hétköznapjaiból, a megszokott közegéből. Szokatlan környezet egy korház a gyerekek számára, hiába kedvesek az orvosok, ápolónők, gondozók, attól függetlenül hiányoznak a kis barátok, az otthon.


Szeretett volna orvos lenni, hogy segíthessen a gyerekeknek, de aztán más irányt vett az élete. A Corvinus pénzügy számvitel szakára iratkozott be, mivel már középiskola során nem az orvosi pályához kellő fakultációkra jelentkezett.


„De a motiváció ott volt bennem, hogy segítsek azoknak a beteg gyerekeknek, akik hosszú ideig vannak korházban, merthogy én is egy voltam közülük.”

Mindenki megtesz mindent azért, hogy meggyógyuljanak a gyerekek, ettől függetlenül ők „kiszakadnak a gyerekkorukból”, a megszokott életükből.


Ezekből a gondolatokból született meg az ötlet, hogy barátaival bejárjanak a Tűzoltó utcai Klinikára és megnézzék hogyan tudnak segíteni a gyerekeknek. Ennek már 8 éve és akkor 10 barátjával fogott össze a nemes cél érdekében.


Eleinte ez csak az önkéntességről szólt, nem volt szervezti háttér, együttműködés, szerveződés. Az Amigos kapcsán Sára egyre inkább elkezdett a szektorral foglalkozni, jelenleg PhD tanulmányai során a nonprofit szektort és az önkéntességet kutatja.



Az alapítvány megalakulása


A barátok barátai is csatlakoztak a kezdeményezéshez, egyre népszerűbb lett az ötlet. Ekkor fogalmazódott meg, hogy valamiféle szervezett felvétel kellene az egyetemistáknak, szükség lenne felvételi rendszerre, ez magával hozza a jelentkezési időszakot és a jelentkezőket, a túljelentkezőket. Dönteni kellett, hogy ki csatlakozzon, ezért kialakítottak egy rendszert, lettek 16-an utána 23-an, azt követően 32-en.


Mikor arra került a sor, hogy Sára Amszterdamba mennyen mesterképzésre ráébredt, hogy ez már egy teljes állású munka. Az egyetem mellett órák között, után és minden szabad idejében ezzel foglalkozott. Ha külföldre akart volna menni, akkor a teljes feladatkört át kellett volna adni másnak, de nem biztos, hogy más is ilyen szerelemből végezte volna ezt a munkát és nem is várta volna el mástól.


„Itt kezdett el formalizálódni, alapítvánnyá váltunk és gyűjtöttünk arra, hogy az utánpótlás és az utódlás meglehessen, amíg én tanulok.”

Külföldi mesterképzését követően már 3-an dolgoztak az alapítványban. Ez a projekt annyira kinőtte magát, hogy mára már 150 önkéntes és 8 munkavállaló van, illetve már több mint 150 fő, aki egyetemistából alumni lett, tehát kikerült az egyetemről, munkavállaló lett és átadta a helyét más diákoknak.


„Ahogyan szoktuk mondani egy Amigo örökre Amigo, csak lehet, hogy már nem aktív tag, átadja a helyét újabb egyetemistáknak, fiataloknak, bölcsebb tapasztaltabb alumnusként segít minket.”

Ezáltal már több mint 300 fős az a közösség, ami kialakult az elmúlt évek során.



Családi háttér


Sárát a szülei mindig arra bíztatták, hogy azt csinálja, ami motiválja, inspirálja. Édesapja sokáig dolgozott nonprofit szektorban, alapító tagja volt egy szervezetnek, ahol 700 fős közösséget hoztak létre. Mindkét szülője dolgozott kisvállalkozásban, nem tulajdonosként, hanem pénzügyi vonalon, ezért látták milyen felépíteni valamit a semmiből.


A családi háttér, a bíztatás mindig is megvolt, kezdetben nem arra indult el, ami passzolt volna hozzá, de végül egy alapítvány megteremtéséig és működtetéséig vezetett az útja.


Ettől az úttévesztéstől függetlenül jelenleg ügyvezetői feladatokat kell ellátni, aminek része a pénzügyi vonal is, ezért tulajdonképpen nagy hasznára válnak az egyetemi tanulmányok.



Másképp döntött volna egy önismereti teszt birtokában?


18 évesen még nem igazán tudja az ember, hogy mit szeretne és mi a jó neki. Ezután következik még csak az a néhány év, amíg tapasztalatokat gyűjt az ember fiatal felnőttként és jobb esetben rájön, hogy mit szeretne csinálni, mit vár az élettől, merre mennyen.


Sára esetében is a tévesnek tűnő pálya végül hasznára válik a mai napig. Attól függetlenül, hogy kiválasztunk egy-két szakot az egyetemen még dönthetünk másként az út során.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page