top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Csiszár Dénes: feladás, befektetési lehetőségek, kezdő hibák, tanácsok

Csiszár Dénes gondolatai arról, hogy mikor kell feladni a próbálkozást, milyen befektetési lehetőségek vannak startupokba, milyen kezdő hibákat követnek el a startuperek, milyen tanácsokat ad kezdő vállalkozóknak.


<< 2/3 >>


Mikor kell feladni?


Ha érdekel, hogy mi a véleménye Csiszár Dénesnek arról, hogy egy startuppernek vagy egy vállalkozónak mikor kell feladnia, nézd meg ezt a videórészletet!



Startupokba való befektetési lehetőségek


„Jelenleg két eszközünk van itt Magyarországon az egyik a convertible, a másik meg a sima equity…”

A convertible befektetés és az equity befektetés két különböző típusú finanszírozási forma a startup vállalkozások számára, amelyeket befektetők használnak a vállalkozások támogatására az indulási és növekedési fázisokban.


  • Convertible befektetés: Ez egy olyan típusú befektetés, amely lehetővé teszi a befektető számára, hogy kezdetben adóság formájában fektesse be a pénzét a vállalkozásba, majd később a kockázatok csökkentése érdekében átváltoztathatja ezt az adósságot részvényekké. Ez a típusú befektetés nagyobb rugalmasságot biztosít mind a befektető, mind a vállalkozás számára, mivel a konkrét részesedés vagy értékelés nem szükséges a befektetés időpontjában.


  • Equity befektetés: Ez a hagyományosabb forma a vállalkozásba történő befektetésnek, ahol a befektető tényleges részvényeket kap a vállalkozásban az általa befektetett összeg arányában. Ez a típusú befektetés jellemzően szigorúbb értékelési folyamatot követel meg a vállalkozás értékelésére vonatkozóan, mivel az új részvények kiadásával jár.


„Ha nagyon korai fázisú a startup szuper fontos, hogy 10% alatt legyen egyébként a befektető, mert az a jó, hogyha a harmadik befektetési körre…még az alapítók vannak többségben összesen.”

Dénes véleménye szerint jobb a convertible (illetve a safe) befektetés, mert ezeknél nem állítják be előre a cég értékét azzal, hogy x forint befektetésért y százalékot elkérnek, hanem csak akkor árazzák be a céget mikor az első komolyabb befektetés érkezik, ezáltal nagyobb esélyt adnak a cégnek a túlélésre.


Mindkét típusú befektetésnek előnyei és hátrányai vannak, és ezek a különböző szempontoktól függhetnek, például a befektető és a vállalkozás prioritásaitól, valamint az adott piaci környezettől. A konkrét befektetési döntéseket mindig az adott vállalkozás helyzetét és az adott befektetői stratégiákat figyelembe véve kell meghozni.



Kezdő startuperek hibái


  • Validáció: „a sok ötlet közül melyik az, ami egy annyira erős piaci problémát old meg, hogy azért emberek akkora tömege legyen hajlandó fizetni, hogy az startupnak legyen nevezhető”.


  • Túl sok mentora van a startupernek és mindegyikre hallgat, túl analizálja a dolgokat, túl sokáig tart meghozni egy döntést, ennek eredménye, hogy nem tud előre haladni és megölik a versenytársak.


  • Nem választanak jó csapattársat: nem úgy választják ki a társaikat, hogy a képességeik kiegészítsék egymást, hanem mondjuk szimpátia alapján, ami hosszú távon nem viszi előre a céget.



Tanácsok kezdő vállalkozóknak


Dénes szerint a jó vállalkozáshoz nem szükséges a szerencse, legalábbis nem az, aminek gondolják.


„Én azt gondolom, hogy az amit külső szemlélő szerencsének gondol, az nem más mint az igazi vállalkozói attitűddel rendelkező embernek az a képessége, hogy bármilyen helyzetből, ami vele szembe jön tudjon üzletet csinálni.”

  • Véleménye szerint a vállalkozóknak éleslátásra van szüksége, hogy amikor találkoznak egy helyzettel, akkor azt minél inkább a saját javukra tudják fordítani.

„Ez az a vállalkozói képesség, ami egy átlag kkv-t egy sikeres kkv-vá tud tenni.”
  • A másik fontos tulajdonság, hogy legyen adaptív az ember, alkalmazkodjon a helyzetekhez, és folyamatosan változtasson, fejlődjön, képes legyen a megújulásra.

  • Reziliensnek kell lenni: elég kitartónak kell lenni ahhoz, hogy a sok-sok bukás után újra és újra felálljon az ember.

  • Fontos meglátni az előttünk álló lehetőségeket és kihasználni azokat!

  • Jó ismerkedési és networking építési képességekre is szükség van.






Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Csiszár Dénes és a startupok világa

  2. Csiszár Dénes: feladás, befektetési lehetőségek, kezdő hibák, tanácsok

  3. Villámkérdések: Csiszár Dénes

bottom of page