top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Filep Szilvia Freelancer, coworking specialista

Frissítve: 2023. szept. 21.

Ki Filep Szilvia és milyen események fűződnek a nevéhez? Honnan jött a freelancer életforma iránti vonzalom? Mi a különbség a freelancer és a digitális nomád között? Kik a freelancerek? Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ a cikkünkből!


1/3 >>


Mit érdemes tudni róla?


Filep Szilvia Mátészalkán született, majd Budapesten végezte tanulmányait, és 7 éve már Veszprémben él családjával, ugyanis egy 5 és egy 7 éves gyermek anyukája.

Marketingesnek vallja magát, azon belül is márkaépítéssel és üzletfejlesztéssel foglalkozik, coworking specialista. Van tapasztalata alkalmazottként az állami szektorban, KKV-knál, illetve multinál is, de az igazi helyét a freelancer közösségben találta meg.


2013 óta aktív szerepet vállal a hazai freelancer ökoszisztéma építésében, rendezvényeket (Freelancer Festival, Freedom X Fest Budapest), meetupokat, workshopokat szervez. Saját online magazint alapított és ő maga is szerzője a FreelancerBlog-nak.


Nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkezik, a 2018-as Freedom X Fest Spain projektvezetője, volt hivatalos Upwork tréner és a nemzetközi freelancer közösséget építő Freelance Business Community marketing vezetője is.


Az elmút pár évére jellemző, hogy egyre aktívabban vesz részt a közösségi irodai munkavégzés népszerűsítésében, izgalmas terek és koncepciók létrehozásában. A coworking irodáknak segít az üzleti tervezésben, a maerketingben és a működtetésben. Az alakuló Coworking Hungary szövetség egyik mozgatórugója, mert hisz a közösség és az összefogás erejében, azon belül is a legfrisebb projektje a veszprémi Katedra Coworking.


A coworking az a munkakörnyezet, ahol különböző szakmai szervezetek és egyének egy közös irodát használnak a munkavégzésre. Ezek az irodák általában jól felszereltek, modernek, és különböző szolgáltatásokat kínálnak a bérlőknek, például rugalmas munkaállomásokat, gyors internetet, közösségi teret, konferenciatermeket, irodai eszközöket, és néha akár kávét és ebédet is.


Rendszergondolkodó, szeret fenntartható rendszerekben és ökoszisztémákban gondolkodni. Van egy küldetése is, mégpedig az, hogy segítse a munka világának átalakulását, hogy egy rugalmasabb és élvezetesebb a 21. századi mindennapokkal könnyebben összeegyeztethető munkahelyek legyenek.



Freelancer életforma


Szilvia a sokfél munkatapasztalat után a szabadúszói (feelancer) lét mellett döntött.


„Ami igazából azt jelenti, hogy egyedül dolgozok többnyire vagy egyenlőre, maximum alvállalkozókat vonok be egy-egy projektbe, projektalapon több cégnek párhuzamosan általában több dologgal foglalkozom és vállalkozóként számlázok.”

Nem csak addig jutott el, hogy saját maga számára kialakította ezt az életformát, hanem másokat is segíteni akart, így a hazai szabadúszó közösség építésében is aktív szerepet vállalt.


Családjában, baráti körében, a közvetlen környezetében nem látott hasonló példát, amikor eljutott arra a pontra, hogy a családalapítás gondolata felmerült és, hogy akkor milyen életformát szeretne élni tudta, hogy nem szeretne reggel 9-től este 6-ig egy multi cégnél dolgozni.


Ekkor rátalált az Upwork weboldalra, ahol regisztráció után pályázni lehet projekt alapú munkákra, ez volt a kezdeti lépés a szabadúszó élet felé. Az első megkapott és elvégzett munka után tudta, hogy ezzel akar foglalkozni, amikor majd gyerekei lesznek.



Freelancer vagy digitális nomád


A freelancer és a digitális nomád két olyan fogalom, amelyek a modern munkavállalási és életmódbeli trendeket tükrözik.


Freelancer (szabadúszó):

  • Egy freelancer egy olyan személy, aki önállóan dolgozik és projekt alapú munkát végez.

  • Ők gyakran önálló vállalkozók, szakértők vagy szakemberek, akik szolgáltatásaikat különböző ügyfeleknek kínálják, és projektjeiket általában szerződések alapján végzik.

  • A freelancerek-nek általában nagyobb szabadságuk van a munkavégzés helyének és időpontjának kiválasztásában, és lehetőségük van arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az életükhöz és munkafolyamataikhoz.


Digitális nomád:

  • A digitális nomád olyan személy, aki munkáját és életét olyan módon szervezi, hogy független a földrajzi helytől, és általában csak egy laptop és internetkapcsolat szükséges a munkavégzéshez.

  • Ők gyakran utaznak, és a világ különböző részein tartózkodnak, miközben dolgoznak és élnek.

  • A digitális nomádok lehetnek freelancer-ként vagy távoli munkavállalóként is tevékenyek, és a munkájukat távolról, online végzik.


Mindkét fogalom azt hangsúlyozza, hogy a munkavégzés és az életstílus rugalmasabbá válik, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy ne korlátozzák magukat egy adott helyhez vagy hagyományos irodai környezethez.



Kik a freelancerek?


Szilvia megfogalmazása szerint a szabadúszó egy olyan ember, aki egyéni vállalkozó, tehát saját maga felel a bevételeiért, a kiadásaiért, annak az adminisztrációjáért, a szerződéseiért, az ügyfélkapcsolataiért, vagyis saját maga menedzseli a vállalkozását. Annyiban különböznek az általánosságban vett vállalkozóktól, hogy általában nincsenek alkalmazottjaik, esetleg egy-egy nagyobb projektnél bevonhatnak alvállalkozókat.


„Általában azt hívják Magyarországon meg Európában freelancernek, aki szellemi területen dolgozik, tehát olyan munkát végez, amihez csak számítógép kell meg internetkapcsolat.”

A freelancerek közé sorolják általában a futárokat is, illetve például az Uber sofőröket, akik maguk dönthetik el, hogy mikor és mennyit dolgoznak.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page