top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Filep Szilvia: előny és hátrány, kinek érdemes, skálázás, tanácsok

Ebből a cikkből megtudhatod Filep Szilvia szerint mik a freelancer életforma előnyei és hátrányai, kiből lehet szabadúszó, lehet e skálázni egyedül, milyen tanácsai vannak kezdő Freelancereknek


<< 2/3 >>


A freelancer életforma előnyei és hátrányai


Az egyik legfőbb előnye, amiért nagyon sokan választják ezt az életformát az a rugalmasság, vagyis ő maga dönti el, hogy kivel dolgozik együtt, mikor dolgozik, mennyit és honnan szeretné elvégezni a feladatokat. A napszakos is kiválaszthatja, hogy inkább a délelőtt, a reggeli órákban tud hatékonyabb lenni, vagy vannak azok a típusú emberek, akik éjszaka vagy az esti órákban sokkal aktívabbak, tevékenyebbek.


A másik pozitívum, hogy nincs egy nagy főnök, aki rendelkezik az idejével, nincs aki megmondja hogy mikor mit kell csinálnia, ellenben van sok „kis főnök”, akikkel együtt dolgozik.


Szintén jó pont, hogy a szabadúszó maga válogathatja meg a partnereit, az alvállalkozókat, akikkel együtt dolgozik, tehát nem kell olyan emberekkel együtt dolgoznia, akikkel nem jó a kapcsolata vagy nem szimpatikusak, nem megy az együttműködés.


Hátrányai is vannak a létformának, például meg kell tanulni egy vállalkozást működtetni, ami ugye elég sok elemből áll és sok területen kell legalább egy minimális tudással rendelkezni (marketing, jog, könyvelés, adminisztráció, menedzsment stb.).


Természetesen nagy hátránya, hogy nincs egy havi fix fizetés, ami minden hónapban a számlára érkezik, nincs fizetett szabadság, tehát ez a fajta biztonságérzet nincs meg.


„A freelancer életmódnál ott hogyha nem keresel aktívan ügyfeleket vagy nem alakítasz ki olyan hosszútávú partnerkapcsolatokat, hogy évről évre tényleg ők foglalkoztatnak téged projekt alapon, … akkor nincs ügyfél és nincs bevétel.”

Egy fontos tulajdonság, amivel rendelkezni kell, hogy valaki jól érezze magát ebben az életformában az egy nagyon nagy fokú pénzügyi tudatosság.



Kiből lesz jó Freelancer?


Szilvia véleménye szerint az egész freelancer életforma alapja az önismeret, tisztában kell lennie az egyénnek az erőségeivel és a gyengeségeivel is.


„Először is, ha felméri azt, hogy az önismeret az egy lényeges dolog és foglalkozik vele az már egy jó jel.”

A szabadúszónak önállónak kell lennie, vagyis tudjon magán határidőket szabni, le tudja bontani a hosszútávú célt részfeladatokra és határidőket rendelni hozzá, tehát fontos az időmenedzsment.


Fontos a tudatosság, főleg a pénzügyek területén, hiszen egy vállalkozás pénzügyeit intézni kell, vannak kötelező fizetni valók és jól be kell osztani a pénzt, hiszen nem minden hónapban egyenlő mértékű bevételre lehet számítani, így látni kell, hogy éves szinten mennyi az átlag bevétel és az átlag kiadás és azt megfelelően elosztani hónapról hónapra. Vannak olyan költségek, amiket nem minden hónapban hanem fél évente vagy negyedévente kell megfizetni, ezeknek a részösszegét minden hónapban félre kell tenni.


Szinte nincs biztonsági háló, vagyis betegség esetén minimális a pénzügyi ellátás van, tartós betegség esetén különösen problémás lehet ez, ezért is fontos a pénzügyi tartalék.


A változástűrő képességnek magas szinten kell lenni, mert a vállalkozásban folyamatosan változnak a dolgok, azonnal reagálni kell egy-egy új szituációra, és ha ezt valaki nagyon rosszul éli meg, akkor ez folyamatos feszültségforrást eredményez.


„Alkalmazottként én úgy vettem észre…ott azét sokkal kevésbé érzed meg az aktuális politikai, társadalmi, gazdasági változásokat, hát ott tulajdonképpen lemenedzselik helyetted az inflációt is…”


Lehet skálázni egyedül?


Ha kíváncsi vagy mit gondol Szilvia a freelancer vállalkozás skálázásáról nézd meg ezt a videót!



Tanácsok kezdő Freelancereknek


  • Legyen legalább fél vagy egy évnyi pénzügyi tartaléka. Vagy főállás mellet kezdjen el szabadúszóként tevékenykedni.


  • Fel kell készülni rá, hogy 6-12 hónap lesz eljutni arra a szintre keresetben mint most alkalmazottként a fizetés.


  • Magyarországon kétféle adózási forma áll rendelkezésre. A KATA sok mindenkinek jó megoldás ehet, alacsonyabb a költsége, de nem lehet cégeknek számlázni. Az átalány adózás magasabb költségekkel jár és lehet cégeknek is számlázni.


„Érdemes minél hamarabb freelancer közösségekhez csatlakozni.”

  • A pénzügyi tervezés mellett a szakmai és az emberi oldalát is érdemes megtervezni a szabadúszó életformának. Például egy szabadságot is meg kell tervezni és készülni kell rá előre.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Filep Szilvia Freelancer, coworking specialista

  2. Filep Szilvia: előny és hátrány, kinek érdemes, skálázás, tanácsok

  3. Villámkérdések: Filep Szilvia

bottom of page