top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Neumann Noémi: egyediség, problémák, tanácsok, mentorok, coachok

Neumann Noémitől megtudhatod mitől egyedi a szolgáltatása; milyen problémákkal kell szembenéznie a vállalkozóknak; milyen tanácsot adna a virtuális asszisztens munkájának megalapozására; milyen tanácsot adna kezdő vállalkozóknak; mi a vélemény a mentorokról és a coachokról


<< 3/4 >>


Egyediség a piacon


Noémi abban látja a munkájának egyediségét, hogy nem a vezetőnek dolgozik, hanem a vezetővel együtt, ami túlmutat az átalános virtuális asszisztencián.


„Ez az erős csapatmunka, hogy nagyon sok mindenbe tudok belefolyni, hogy rám lehet bízni dolgokat, ha a vezető kiesik 1-2 napra, akkor van amit tudok vinni tovább…”

A másik terület, amiben egyedi a piacon az a szervezetfejlesztéssel kapcsolatos tudása, tanfolyamokat végzett ennek érdekében. Emellett az interkulturális kommunikációban szerzett ismereteket a müncheni egyetemen, ami hozzájárul a vállalaton belüli kommunikációhoz, mivel egyre több nemzetiség fordul elő egy cégen belül.


„Nagyon sok helyen dolgoznak be nem feltétlenül magyar származású munkatársak és azért itt lehetnek konfliktusok, lehetnek nehézségek a kommunikációban, az együttműködésben, és ezeket is segítek elsimítani.”


Vállalkozók jövőbeni problémái


„Nagyon sok cég próbál központosítani bizonyos funkciókat, aminek az egyik megoldása az az, hogy átteszi olyan lokációba, ami költséget tud neki csökkenteni.”

A vállalkozások összevonnak területeket vagy esetleg a tevékenységük egy részét áthelyezi másik városba, másik országba, ami a meglévő cégen belüli kapcsolatokat megnehezíti, hiszen fizikai távolság alakul ki a dolgozók között, például a HR-s nem tud lemenni a könyvelésre és információt kérni, mert az már máshol van.


A következő probléma, ami ezzel a módszerrel jár az a kulturális különbségek megjelenése.


„Nagyon nehéz az együttműködés sok esetben és sok problémát szül ez.”


Tanácsok a virtuális asszisztens munkájának megalapozására


„Először is akarni kell decentralizálni.”

A decentralizáció a hatáskörök, döntéshozatal és erőforrások szétosztása több kisebb entitás között, a központi irányítás helyett.


Noémi véleménye szerint a családi vállalkozásokból kinőt nagyvállalatok még mindig egy kézben tartanak mindent, az alapítónál van minden információ, ami nélkülözhetetlenné teszi, miközben túlhajtja magát és a kiégés szélén áll.


„Semmire nincs ideje, a családra végképp nincs ideje, hogyha ő nincs akkor megáll az élet, megáll a vállalat, akkor nincs semmi.”

Ezt kell megszüntetni és ehhez egy kezdő lépés egy jó asszisztens alkalmazása, akinek elkezdheti delegálni a feladatokat a vezető, később pedig gyors növekedés esetén érdemes bevonni egy operatív igazgatót.



Tanácsok kezdő vállalkozóknak


Noémi úgy érzi, hogy a vállalkozásában a marketing stratégiával sokkal hamarabb kellett volna foglalkoznia, mint ahogy azt tette.


„Mert ugye ott rögtön a termék pozícionálásáig el tudsz jutni.”

Megcsinálta a piackutatást és voltak részletek, amikre volt rálátása, csak a teljes stratégiát nem rakta össze, nem látta egyben a folyamatot.


„Egy marketing stratégia szerintem az mindenképpen jó kiindulás és azon nem szabad spórolni.”

Szerinte keresni kell egy jó szakembert és vele karöltve, együtt kell dolgozni és megalkotni a stratégiát, amiből sem a munkát, sem pedig a pénzt nem szabad kispórolni.



Mentorok, coachok


Véleménye szerint nagyon megosztó lett a szakma megítélése ma Magyarországon, mivel sok mentor és coach lett, sok különböző színvonalú szolgáltatást nyújtva. Aki dolgozott már jó coachal az tudja, hogy mekkora segítség lehet ez számára, míg persze vannak, akik negatív tapasztalattal rendelkeznek.


„Én azt gondolom, hogy nagyon jó tud lenni egy jó időben bekapcsolódott coach és a megfelelő coach az szerintem nagy segítség tud lenni.”

A mentorokról szintén úgy véli, hogy nagyon nagy segítség lehetnek és merjünk is segítséget kérni tőlük, hiszen mindig vannak olyan területek, amikben kevésbé vagyunk jók és van olyan ember, aki jó tanácsokkal tud ellátni bennünket.


„Látszik azért egy ilyen összefogás az emberek közt. Merjünk kérni, merjünk segítségért fordulni egymáshoz! Aki hasonló területen dolgozik vagy olyan területen ahonnan én tudok kapni információt.”

Szerinte nagyon jó dolog mind a coaching, mind pedig a mentoring.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page