top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Neumann Noémi és a menedzserasszisztencia

Frissítve: 2023. jún. 23.

Ismerd meg Neumann Noémi háttértörténetét, szerinte mi a különbség a kkv-k és a multi között, mit csinált pontosan egy asszisztens, honnan jött a vállalkozás ötlete


1/4 >>


Háttértörténet


Amikor Neumann Noémi húsz év után felmondott a multinál, azt hitte, tudja mit csinál. Azóta többször voltak kétségei, de újra és újra megtalálta önmagát. Sok "miért" és "miért ne" között örlődik néha, és 2 év vállalkozás után úgy érezte, újra kell gondolnia a szakmáját, karrierjét és céljait. Azonban most már letisztultak az egyes pontok, és látja, mit szeretne és mit nem szeretne szolgáltatni az ügyfeleinek.


Noémi fő célja továbbra is az, hogy emelje a menedzserasszisztencia presztízsét Magyarországon, és szeretné, ha minél több kis- és közepes vállalat vezetője megkapná az információt és az edukációt arról, hogy mennyire sok mindenben segíthet egy személyi asszisztens a mindennapokban.


Tapasztalatain keresztül rengeteg szakmai tudást szerzett, figyelte a vezetőket és az alkalmazottak reakcióit, és ezt a tudást ajánlja fel ügyfeleinek annak érdekében, hogy hatékonyabban működtesse saját vezetői irodájukat, asszisztenciájukat és vállalkozásaikat.


Folyamatosan képezi magát, és szervezetfejlesztésre és interkulturális kommunikációra fókuszál. Emellett aktívan hallgat vezetőknek szóló podcastokat és olvas témában írt cikkeket. Alapító tagja és alelnöke a Menedzserasszisztensek Magyarországi Egyesületének. Azoknak a cégvezetőknek és felsővezetőknek, akiknek tanácsot ad, azt javasolja, hogy ne habozzanak segítséget kérni vagy a meglévő támogatást optimalizálni, hogy minél többet hozzanak ki belőle.



Mi a különbség a kkv-k (kis- és középvállalkozások) és a multi között?


A multinál is személyi asszisztensként, menedzserasszisztensként dolgozott kezdetben magyar, később pedig német kollégák mellett. A multis évei végén pedig a HR belső kommunikációs osztályán tevékenykedett egy brazil vezető alatt.


„Ez az interkulturális közeg ez egy egészen megszokott dolog volt.”

Hálás azért az évekért, amit ennél a vállalatnál töltött és a sok tapasztalatért, viszont a kilépése után kinyílt előtte a világ, és megváltoztak a nézőpontjai sok területet illetően. A legnagyobb különbséget abban érzi, hogy egy hatalmas vállalatnál van az ember mögött egy kiszolgáló osztály, ami több területet lefed (IT, HR, könyvelés stb.), ezáltal ezeket a szakterületeket nem kell tudni.


„Amikor egyedül próbálsz boldogulni, akkor nincsen ez a háttértámogatás.”

Ebben a helyzetben törekedni kell arra, hogy ha nem tudunk valamit magunk megoldani, akkor külső segítséget kell keresni, vagy a kapcsolatokat úgy kell építeni, hogy legyenek megoldások.



Mi az asszisztens feladata?


Noémi szerint Magyarország ebben a tekintetben még egy kissé le van maradva, annak ellenére is, hogy külföldi emberekkel dolgozott együtt, a telephely attól még ebben az országban van.


Több szintje van az asszisztenciának, a Global Skills Matrix szerint több különböző szint van:

  1. Első szint: abszolút kiszolgáló, kezdő asszisztens, meg kell mondani neki, hogy mit csináljon.

  2. Második szint: szintén kiszolgáló, de már nem kezdő, szélesebb a tudás.

  3. Proaktív szint

  4. Vezető asszisztens (Chief of staff): stratégiai gondolkodás, projektek vezetése elejétől a végéig, vezetői meetingeken való részvétel

„Rengeteg olyan dolog tartozik bele, ami már szinte egy vezetőnek a munkája és hogyha a skill-eket szeretnénk meghatározni, hogy milyen képességek, milyen tudás szükséges hozzá, akkor nagyjából egy projektmenedzsernek a skill-jeire kell gondolni.”

Noémi szerint ritkán van skálázva az asszisztencia a cégeken belül Magyarországon. A korábbi munkájában különböző tananyag csomagokat dolgoztak ki a különböző szintekhez.


Virtuális asszisztencia címszó alatt kezdett el vállalkozni, de azóta ezen változtatott, mert úgy érzi nem teljesen ezt a szolgáltatást nyújtja az ügyfeleknek, illetve hazánkban nem az a besorolása ennek a szakmának, amit ő szeretne nyújtani az ügyfeleknek. Így jött a menedzserasszisztencia kifejezés, amit talán kevesen ismernek.



Vállalkozás ötlete


Sok idő volt míg arra az elhatározásra jutott, hogy a hosszú multis évek után saját vállalkozásba fogjon bele. Szinte már a kiégés szélén állt, amikor úgy érezte változtatnia kell az életén. Első körben még a cégen belül próbálta megoldani a problémát pozícióváltással (projekt munka, belső kommunikáció).


„Viszont valahogy mégis azt éreztem, hogy visszahúz a szívem az asszisztenciához, tehát én azt szerettem igazán csinálni, de mégsem szeretném már így a cégen belül.”

Valami új dologra vágyott és nem is saját cég alapításában gondolkodott először, hanem másik munkahelyben. Közben fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy meg kellene próbálkozni a virtuális asszisztenciával.


A covid időszakban mondott fel, ami megviselte Noémit, hiszen nem tudott a cégtől méltóképpen távozni, elbúcsúzni a kollégáktól, a vezetőségtől.


„Nagyon rossz volt úgy eljönni 20 év után egy vállalattól. hogy valójában nem tudtam elbúcsúzni a kollégáimtól, tehát nem volt meg az az utolsó kávézzunk egyet és beszélgessünk…”

Az utána következő időszakot egy rövid pihenéssel, majd tanfolyamok elvégzésével töltötte, még a vállalkozásindítás előtt.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page