top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szikora Emese: tanácsok, nehézségek, jövő

Frissítve: 2023. ápr. 25.

Szikora Emese tanácsai kezdő vállalkozóknak, nehézségek amikkel a vállalkozók szembesülnek, merre tart a világ


<< 4/4


Tanácsok kezdő vállalkozóknak


  • A kezdő vállalkozónak fontos, hogy pontosan tudja, hogy miért kezd el vállalkozni, mi a célja vele.


„Szerintem a pénz önmagában nem jó válasz vagy nem elég válasz ahhoz, hogy ez hosszú távon motiváljon.”

  • A másik fontos dolog, hogy mérje föl az ember, hogy alkalmas e vállalkozónak, ha pedig nem az, akkor kezdjen el dolgozni rajta, hogy alkalmassá váljon.


  • Meg kell említeni a kudarckezelési képességeket, mert ez a munkaforma, életforma bizony sok nehézséget és bukást rejt magában.


„Vállalkozóként tudjuk, hogy nagyon gyakran előfordul, hogy nem rögtön a legjobb irányt találjuk meg vagy nem fizetik ki a munkánkat vagy nem szerzünk ügyfelet.”

  • A rugalmasság szintén nélkülözhetetlen a covid és a jelenlegi helyzetek is folyton bebizonyítják ezt.


  • A tanulás pedig egy alappillére a vállalkozásnak, mert állandóan felmerülnek új dolgok, új helyzetek.


  • Az önbizalom és az önértékelés alapból fontos a lelki oldalról, de mellett rugalmasnak kell lenni, állandóan fejlődni kell.


  • Emese szerint szükség van egy mentorra vagy csapatra vagy bárkire, aki „fogja a kezünket”, és tud segíteni a kezdetekben és akár később is. Közösségre is szükség van a mentális egészség megőrzése érdekében.




Vállalkozók nehézségei


Emese szerint ahogy a világ úgy a vállalkozás is folyamatosan változik és állandóan új ismeretekre van szükség, például a marketingben sem működnek 10-20 évvel ezelőtti szabályok, módszerek. Kiemeli az angol nyelvtudást, mert nagyon sok új információ, szoftver, tudásanyag angolul elérhető és ő is ilyen forrásokból építkezik.


A globalizáció hatására nagyon vegyes a kulturális összetétel egy országban, de akár egy városban is, ez pedig azt eredményezi, hogy másképp kell kommunikálni, másképpen kell terméket eladni, országonként mások a jogi követelmények, ezért ezen a téren is szükség van a rugalmasságra.



A coaching szakma nehézsége


A coaching nem illeszkedik a hagyományos szakmák közé marketing szempontból, nem ugyanúgy lehet értékesíteni egy coach szolgáltatást, mint bármilyen más terméket. Szükség van a tapasztalatra is, ezért hasznos lehet egy próbaülés, ahol az ügyfél megtapasztalja, hogy jó e a coach munkája, számára működik e, és ennek tükrében előfizethet ülésekre.



Merre tart a világ?


A covidnak lesznek rövid és hosszútávú következményei a gazdaságra és a mindennapjainkra is. Lesznek vállalkozások, amelyeknek újra kell gondolni a működését, lesz es szükség a szolgáltatására, vagy más megoldásokat kell alkalmazni.


Ennek az időszaknak is lesznek győztesei és vesztesei. Sokakat nagyon rosszul érint majd a rövid és a hosszútávú hatás, míg mások ebben az időszakban találnak olyan lehetőségeket, amik számukra nagyon kedvezőek.


A covidon túl érdemes foglalkozni a mesterséges intelligenciával is.


„Engem nagyon meglepett, hogy nem is gondoltam rá, hogy mi mindenre kihathat, például már most a humán erőforrással, a munkaerő felvételekkel dolgozóknál is egy csomó mindent meg tudnak csinálni mesterséges intelligenciával.”

Érdemes átgondolni mindenkinek, hogy a saját szakmája, amiben dolgozik azt mennyire érinti vagy fogja érinteni a technológiai fejlődés.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page