top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szikora Emese: célközönség, coach tanfolyamok

Frissítve: 2023. ápr. 2.

Szikora Emese elmondja hogyan találta meg a célközönségét, milyen tanfolyamra van szükség a coach szakmához, mitől lesz jó egy coach, leggyakrabban előforduló témák az üléseken


<< 3/4 >>


Célközönség


Emese sokféle dologgal próbálkozott az évek alatt a célközönségének a megtalálása, megszerzése érdekében. Az is dilemma volt, hogy egy coachnak kell e szűkíteni a piacon? Sokáig igyekezett tudományosan a marketing elvei alapján meghatározni a célközönségét.


„Így lett az, hogy azon magánszemélyek, akiknek ezt A te utad márkanevet használtam…azon magánszemélyeknek akarok segíteni, akik túl vannak valami nehézségen, váláson, betegségen stb., mert ők már tudják, hogy félre mehet a dolog.”

De ekkor még nem vette figyelembe saját önismeretét, hogy ő mire képes és miben elég jó, mihez ért és mit szeret csinálni. A jelenlegi business irány úgy érzi már jól passzol hozzá, van elegendő szaktudása, hiszen már több éve vállalkozó, illetve a személyiségének racionális része is passzol ehhez az irányhoz.


Jelenlegi célpiaca:


Vállalkozóknak, kezdő vállalkozóknak, illetve olyan vállalkozóknak segítek, akik már elkezdték, de nem haladnak úgy, ahogy szeretnék, nem fejlődnek úgy, nem fejlődik úgy a vállalkozásuk, a bevételeik, az ügyfeleik.”

A mai napig meg kell dolgoznia az ügyfelekért és úgy véli, hogy ahogy kommunikál és ahogy magát adja, azok fogják megtalálni, akiknek ő tud segíteni.



Kell-e drága tanfolyamokat elvégezni, hogy coach legyen az ember?


Ezt a témát meg lehet közelíteni törvényi és szakmai oldalról. A törvény által meghatározhatják azt, hogy ki milyen végzettséggel gyakorolhatja az adott szakmát. Volt is egy törvénymódosítás, mely szerint csak felsőfokú végzettséggel gyakorolható ez a szakma, de azóta még mindig nem egyértelműek a részletek.


Emese szerint van is különbség a törvénytől eltekintve a között, hogy valaki pár hetes tanfolyamot vagy egy egyetemet, esetleg több éves képzést végez el. A tanfolyamok skálája széles mind időben mind pedig anyagiakat tekintve. Több tanfolyamot elvégzett már Emese, és nem gondolja, hogy feltétlen a legdrágábbak annyival többet adnak, mint az olcsóbbak, inkább sokszor a nevet kell megfizetni.


Az a kérdés merül fél meg a coachoknál, trénereknél, hogy legyen e tanúsítványuk vagy ne?


„Magyarországon nincsen tanúsító szervezet viszont van egy európai és van egy amerikai, amelyet a világ nagyon sok részén elfogadnak.”

Egyenlőre nem tudja megmondani Emese, hogy szükség van e erre, és mit fogadnak majd el, ha ez követelmény lesz Magyarországon, illetve nem olcsó egy ilyen tanúsítvány megszerzése.


Amit a piacról el lehet mondani, hogy a nagy nemzetközi cégek elvárják, hogy egy coachnak legyen valamilyen minősítése.


A törvényi szabályozás miatt Emese azt ajánlja, hogy felsőfokú végzettséget adó tanfolyamot végezzen el az, aki coach szeretne lenni.



Mi az ami elengedhetetlen hogy jó coach váljon valakiből?


Többféle coach is lehet jó, amik a legfontosabbak:

  • Legyen nyitott és elfogadó!

  • Tudja meghallgatni a klienst anélkül, hogy a saját véleményét erőltetné!

  • Ne adjon tanácsot, véleményt, hacsak nem kérdezik, akkor is inkább a tapasztalatait mondja el!

  • Nyitott legyen az új dolgok tanulására!



„Ahhoz, hogy jó coach legyél ahhoz szerintem végig kell menned egy ilyen belső tanulási folyamaton és belső érési folyamaton is.”

Kellenek rossz ülések ahhoz, hogy megtanulja a coach, hogy ne végezze a munkáját. Érdemes sok új módszert tanulni, mert minden ember más és más így az ügyfelek is különböznek, ezért mindenkinek más módszer lesz a célravezető, jó ha van mit előhúzni a tarsolyból.



Témák, amik a leggyakrabban előfordulnak


„A vicces az ebben az, hogy sokszor nem azzal, ami aztán az igazi téma.”

Néhány jellemző téma:

  • Sok a konfliktusom a munkahelyemen.

  • Vezetőként nem hallgatnak rám a beosztottjaim.

  • Visszajelzést kaptam a kollégáimtól, hogy nagyon agresszívan kommunikálok, vagy túl sokat beszélek vagy keveset.


Általában ezek mögött a problémák mögött valami más áll a háttérben, például önmagával van valami problémája, vagy a munkahellyel van gond, magánéleti problémája van, a kollégával nem jön ki, elégedetlen stb.


Van, akinél alapvető probléma, hogy semmi sem elég jó. Ha kap dicséretet azt nem tudja a helyén kezelni, nem hiszi el, nem tudja elfogadni, tehát nem tudja megélni a sikereket. Ellenben a kudarcot annál inkább megélik, és teljesen bele tudnak merülni.


A vállalkozók esetében két nagyobb csoport van:

  1. Szeretne vállalkozó lenni, de nem mer elindulni.

  2. Vállalkozik, de nem tud fejlődni.


A második csoport esetében jellemzőbb, hogy az önismeretben előrébb tartanak, meg tudják fogalmazni, hogy miért nem fejlődnek, például nincs elég merszük több pénzt kéri, nincs merszük felhívni valakit telefonon, videót kellene csinálni magáról, de nincs önbizalma.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page