top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szikora Emese Megoldásműhely

Frissítve: 2023. ápr. 2.

Szikora Emese a Megoldásműhely elnevezéső coachinggal foglalkozó vállalkozás megalkotója elmondja szerinte mi a coching, ki a coach, mesél a családi hátteréről, útjáról a vállalkozásáig, és arról milyen problémát szeretne megoldani


1/4 >>


Ki a coach?


„A coachot szokták mentális edzőnek is hívni.”

A coachok feladata nem az, hogy megmondják, hogy pontosan mit és hogyan kell csinálni a vállalkozásban, hanem az, hogy rávezessenek, addig kérdezzenek, amíg az egyén maga rá nem jön a legjobb megoldásra.


„Akkor tudok én jól coacholni, hogyha ki tudom hozni belőled azt, ami ott van benned megoldás.”

Tehát a coach feladata nem az, hogy megmondja a tutit vagy tanácsot adjon, persze ötletekkel és példákkal szolgálhat. Abban az esetben, ha konkrét megoldásokkal szolgálna azt az egyén nem érezné a magáénak, nem tudná olyan szinten befogadni, mint azt, amit ő maga talált ki.


Úgy tűnhet, hogy hasonlít a szakma a pszichológusokéhoz, de nem így van. Az ő feladatuk a múlttal való foglalkozás és annak feldolgozása, valamint azoknak a mintáknak az elhagyása, mely a korábbi életünket jellemezte.


A coach sokkal inkább foglalkozik a jelennel és a jövővel, valamint a céljainkkal, mindezt úgy, hogy nem vájkálnak a múltban, sokkal inkább a „hozott anyaggal” dolgoznak együtt.


„Nem próbáljuk megjavítani a klienseket, mint amit mondjuk egy pszichológus azért szerintem próbál.”

A coach célja, hogy kihozza belőled az eggyel jobb verziót, mint ami most vagy.



Családi háttér


Szülei egész életükben egy vegyipari nagyvállalatnál dolgoztak, vegyészmérnök szakmával rendelkeztek.


„Egy abszolút racionális család, egy abszolút alkalmazotti lét, és ennek iszom is a levét rendesen itt a vállalkozás építésben.”

A családi háttere nem adott tapasztalatot a vállalkozás építésében, illetve nem találkozott azzal a szemléletmóddal, ami a vállalkozókat jellemzi.



Út a vállalkozásig


Emese kereskedelmi szakközépben végzett, ami után választania kellett a humán és a reál irány között. A humán irányvonal tetszett volna neki, mert mindig is újságíró szeretett volna lenni, de ide felvételiznie kellett volna, amiről úgy érezte, hogy nem ment volna. Végül az akkor induló informatikus szakra jelentkezett Győrben, ahol 3 év elteltével mérnök informatikusként végzett.


„Tulajdonképpen huszonvalahány évig ott is ragadtam ebben a szakmában.”

Nem egy programozói munkakört kell elképzelni, az ő feladata tanácsadás, rendszerszervezés, informatikai rendszereknek a bevezetése és oktatása volt, majd a ranglétrán felfelé haladva projektvezető és később középvezető is volt.


2011-ben elhatározta, hogy mással szeretne foglalkozni, ennek érdekében elvégzett egy coach képzést. A főállását tovább folytatta hiszen már több mint két évtizede ott dolgozott és nem volt könnyű amellett dönteni, hogy otthagyja a biztos állását.


„2015-ben jött el az a pillanat, amikor azt mondtam, hogy jó akkor elég volt.”

Még ugyan félállásban a cégnél maradt, de elkezdett mellette coachingolni, illetve tovább fejleszteni magát, rengeteg dolgot tanult.



Első vállalkozás


Emese mindig is a coachingot szerette volna a vállalkozása fő tevékenységének, nem próbálkozott másik irányzattal. Ezen a segítő szakmán belül viszont változott a fő irányvonal az évek során.


Gondolkozott korábban tanfolyamban is, de azt végül nem indította el és úgy véli akkor még nem is volt jó a sorrend, előbb lett volna szükség egyéni kliensekkel való tapasztalatra és csak utána egy tanfolyam elindítására.


„Ami a nagy váltás volt, hogy 20 év üzleti tapasztalat van a hátam mögött, de valamiért azt én úgy félreraktam a fejemben, és úgy gondoltam, hogy én szeretném megváltani a világot és csak magánemberek mély lelki problémáival szeretnék foglalkozni.”

Volt egy almárkaneve is ennek a projektnek A te utad címmel, ami azt hivatott reprezentálni, hogy mindenki találja meg a saját útját. Az utóbbi időben váltott és most már business coachnak és trénernek vallja magát, cégeknek és vállalkozóknak segít.



Milyen problémát szeretne megoldani?


Szeretné jobbá tenni a világot ezért is kezdett el magán emberekkel foglalkozni, azóta rájött, hogy ha bárkinek segít, azzal ugyanúgy elérheti ezt a célt. Úgy látja, hogy nagyon sok ember szenved attól, hogy olyan életet él hosszú évekig, amit magára kényszerít, olyan munkát végez, amit nem szeret, nem leli benne örömét, és ez akár az élet többi területénre is igaz lehet.


„Nem merik az emberek azt az életet élni, amire igazán vágynak és a legrosszabb az, hogy nem is tudják, nem is merik megmondani maguknak.”

Úgy gondolja ez azért van, hogy megvédjék önmagukat, mert amit nem érhetnek el arra nem is vágynak. Emese szeretne segíteni minél több embernek abban, hogy ne így élje az életét, olyannal kezdjenek el foglalkozni, akár vállalkozás keretein belül, ami valóban érdekli őket. Szerinte ezzel kevesebb ember lesz frusztrált, kevesebb lesz a konfliktus, talán kevesebb háború lesz.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page