top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Villámkérdések: Domán Zsolt

Tudj meg többet Domán Zsoltról: kedvenc könyvei, business könyvek, mi inspirálja szakmailag, hogyan kezeli a feszültséget, irodai környezet, pénz, siker, szerencse, mi az élet értelme


<< 3/3


Kedvenc könyv?Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád, mint vállalkozó/professzionális szakember?Kedvenc podcasted?


  • Mostanában nem nagyon hallgatok podcasteket.


Mi az, ami szakmailag a legjobban inspirál most?


Az elmúlt 1-2 évben az inspirált a leginkább, hogy egy olyan komplett oktatási módszertant dolgozzunk ki, ami minél több eredményt segít elérni az ügyfeleinknek. Ebben egy nagyon nagy mentorom, példaképem Magyarországon Pongor-Juhász Attila, tőle nagyon sokat tanultam ebben.


Nem csak a száraz tudást adjuk át az ügyfeleknek, hanem hozzátesszük azt a gondolkodásmódbéli tanításokat, azt a közösségi élményt és elemeket, amik legalább annyit, hanem többet érnek a megvalósításnak az útján mint önmagában a száraz content.


Hogyan menedzseled a feszültséget?


Van egy 4 lépéses gyakorlatom, amin keresztül naplózni szoktam:


  1. Előveszem a naplómat és felteszem magamnak azt a kérdést írásban, hogy mi a baj, miért érzem magamat rosszul vagy éppen feszültnek, leírom a választ.

  2. A második kérdés, hogy milyen megoldási lehetőségek merülnek fel? Leírom.

  3. A harmadik kérdés, hogy mi az, ami lelkesít és önbizalmat ad a bizniszemben?

  4. A 4. kérdés, hogy miért vagyok hálás a magánéletemben?Mi van a zsebedben, mit hordasz magadnál?


  • Most éppen csak papírzsebkendő.


Rendezett vagy rendetlen iroda?


  • Olyan 60-70%-ban rendezett.


Mit jelent számodra a pénz?


  • Egy eszközt arra, hogy szabadon döntsek az életemben.


Mit jelent számodra a siker?


  • Az, hogy azt csinálok amit akarok, azokkal akikkel akarom, akkor amikor akarom.


Mondj nekünk valamit, amit senki, vagy csak kevesen tudnak rólad!


Talán arról nem szoktam beszélni, hogy mennyire érdemes pénzügyileg tudatosnak lenni, manapság az egy gyakran előkerülő gondolat szokott lenni, hogy minél többet költesz annál inkább jönni fog a pénz és gyerünk merjél költeni, én ezzel annyira nem értek egyet.


Nekem, nekünk van egy jó kis befektetési tervünk és ez nagyon egyszerű formában úgy néz ki, hogy maximum a jövedelmünknek a felét költjük el, a másik felét azt viszont betesszük különböző befektetési elemekbe.


Szerinted mennyire fontos a szerencse az üzleti/szakmai életben?


Van ez a mondás, hogy a szerencse a felkészültségnek a találkozása a lehetőséggel, nyilván nem elvitatható az, hogy a lehetőség nem mindig, nem mindenkivel pont ugyanolyan arányba jön szembe, de azért én azt is gondolom, hogy nagyon sok lehetőség jön szembe mindenkivel, csak nem biztos, hogy kellően felkészült abban a pillanatban. Ilyen formán én minimalizálnám a szerencse faktort és inkább arra szeretek fókuszálni, ami az én befolyásolási zónámon belül van, az pedig a saját felkészültségem.


Mi az élet értelme?


Ez egy nagyon izgalmas kérés, és egy olyan kérdés, amivel én magam is küzdök, akár pont most a mindennapjaimban. Rettentően frusztrál az, hogy a saját értékemet azt az eredményeimtől és az adott üzleti dolgoktól teszem függővé, és sokszor nem vagyok békében magammal, másokkal összehasonlítom magamat. És ez az egész folyamat azt villantja fel bennem, hogy értelmetlen az egész és így semmi értelme nincsen élni az életet.


Azt hiszem odáig jutottam eddig ebben a kérdésben, hogy mi nem az élet értelme. Az egész biztos, hogy nem azért élünk, hogy ilyen üzleti sikerekben, meg másokkal való összehasonlítgatásokban mérjük magunkat. Sokkal inkább afelé mutat ez számomra, hogy megpróbáljuk a külső körülményektől függetlenül élvezni a pillanatokat és jelen lenni azokban.


Szerintem az az ember van a legközelebb talán az élet értelmének a megtalálásához, aki képes minden pillanatban élvezni az utat. Én még úton vagyok ebben a kérdésben.Olvass tovább!


További cikkek a témában:

コメント


bottom of page