top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Domán Zsolt a Do! Marketing alapítója

Frissítve: 2023. szept. 15.

Ebben a cikkben Domán Zsolt múltjáról tudhatsz meg többet, hogy mi motiválta arra, hogy vállalkozó legyen, ki a célközönsége és szerinte érdemes e kiszervezni a marketinget, milyen vállalkozásokon keresztül jutott el a Do! Marketingig


1/3 >>


Domán Zsolt a Do! Marketing alapítója már több mint 7 éve foglalkozik online marketing tanácsadással. Továbbá előadóként is remekel marketing témában a különböző konferenciákon mint például a Marketing Fesztivál vagy a Ecommerce Expo, melyek Magyarország legnagyobb létszámú szakmai rendezvényei.


Az Új Vevők Futószalagon című könyv szerzője, amely már több mint 2.000 példányban eladásra került. Van egy jelmondata, ami így hangzik: "Nem az számít, mit tudsz, hanem mit csinálsz a marketingben!"


Zsoltra jellemző, hogy színpadi szerepléseiben gyakorlatias és transzparens előadást láthatunk tőle, vagyis számokban, konkrétumokban és példákban sincs hiány.


Zsoltnak 4 fős csapata van és azzal foglalkoznak, hogy magyar kisvállalkozóknak megtanítják hogyan tudnak az internetről érdeklődőket, illetve vevőket szerezni. Oktatási programjaik is vannak (megvalósítási programok), melyekkel a komolyabb, elhatározottabb vállalkozóknak segítenek, hogy felépítsék vevőszerző rendszereiket. A kivitelezésben nem érdekeltek, a stratégia oktatása a fő profiljuk.


Motiváció vállalkozás indításához


„Talán az az, ami erre ösztökélhetett, hogy édesapámnál azt láttam, hogy ő mindig fel tudja venni a telefonját.”

Zsoltnak a karrierválasztás során fontos volt, hogy bármikor elérhető legyen telefonon, mert kétféle szülői példát látott, az édesanyja nem tudta felvenni a telefont munka közben, míg édesapja mindig elérhető volt.


A másik tényező, ami a vállalkozás irányába terelte az a bringázás szeretete volt, amire szeretett volna több pénzt szerezni és ezért kitalálta, hogy kereshetne pénzt kerékpárral. Talált Érden egy mentort, aki fiatal kora ellenére (14 éves Zsolt ekkor) segített Zsoltnak és kerékpárok hátuljára szereltek megállító táblákat, arra pedig helyi cégeknek a reklámplakátjait helyezték el. Zsolt szerzett pár barátot, akik ilyen kerékpárokkal közlekedtek és szórólapoztak közben.


„Igazándiból így indult el ez a kis vállalkozói marketinges, online marketinges vonal az életemben.”

Ezekből a munkánkból számos területen szerzett tapasztalatot Zsolt úgy mint a reklámtáblák olcsó beszerzése, hirdetések grafikai szerkesztése, videók készítése (felvétel, vágás), weboldal készítés, amely tevékenységek megalapozták a későbbi vállalkozásait.



Célközönség és marketing kiszervezése


A Do! Marketing célközönsége a kisvállalkozások, akik 5-10 millió forinttól 500 millió – 1 milliárd forintos árbevétellel rendelkeznek.


„A fölött már nagyon sokszor nem hajlandó a tulajdonos foglalkozni a marketinggel és a különböző marketinges kollégák, csapatok pedig szintén nem mindig érdekeltek abban, hogy részesei legyenek egy ilyen közegnek és egy ilyen tanulási lehetőségnek, amit mi nyújtunk.”

Zsolt azt vallja, hogy a cégeknek maguknak kell megérteni és létrehozni az alapvető marketing stratégiájukat.


Mire van szükség, hogy jól működjön a vevőszerző folyamat vagy az online marketing?

  1. Tudni kell, hogy pontosan ki az ideális vásárló, akit megcélzunk.

  2. Legyen koncepció azzal kapcsolatban, hogyan szereznek érdeklődőket (emailcímek vagy telefonszámok szerzése).

  3. A vezetők, a tulajdonosok határozzák meg, hogy mi lesz az az első ajánlat, amit az érdeklődőknek ajánlanak.



Út a Do! Marketing megalapításáig

A kerékpáros marketinges munkát 1 évig végezte Zsolt, majd ezt követően az érdi helyi szolgáltatás alapú vállalkozások marketingkivitelezésével kezdett el foglalkozni, ami azt jelentett, hogy készített weboldalakat, Facebook hirdetéseket, Google Ads hirdetéseket.


„Ezeknek a cégeknek csináltam a marketingjét egy havidíjért cserébe.”

Ezek után jött egy izgalmasnak ígérkező országos projekt egy táplálékkiegészítőket áruló céggel kapcsolatban. Ekkortájt ismerkedett meg korábbi üzlettársával Szőke Andrással, akivel elhatározták, hogy együtt vágnak bele ebbe a nagy projektbe. Sajnos az üzleti partner nem volt korrekt és nem valós beszerzési árakat mondott a termékek kapcsán, ami gondot jelentett, hiszen ekkor már jutalék alapú bevételben gondolkodtak Zsolték, így az együttműködésnek vége lett.


Úgy gondolták Zsolt és András, hogy nem szeretnének tovább másnak dolgozni, saját üzletet akartak felépíteni.


„Bármilyen más terméket azt elő tudunk mi is állítani gyártókkal és tudjuk árulni saját szakállunk alatt.”

Többféle termék árusításával is megpróbálkoztak: rajzolható telefontok, gyógynövényes tea, paleo receptfüzet, paleo CD. Sikeresen értékesítették valamennyi terméket és rengeteget tanultak belőle, de nem történ meg az a nagy áttörés, amit szerettek volna.


Találtak egy új, érdekesnek tűnő terméket a menstruációs kelyhet, melyből már az első évben 4.000 darabot adtak el, de 2 év után rájöttek, hogy ez a termék annyira jó, hogy nem kell az ügyfeleknek újra vásárolni 10 évig, ezért folyamatosan küzdeni kell az új vásárlókért. Próbáltak volna bevonni egy új üzlettársat, de ez nem sikerült nekik, és a marketing költségek is emelkedtek.


„Így szépen elkezdte a Facebook megzabálni a profitunkat.”

Rájöttek, hogy ők a marketinget és az eladást szeretik a legjobban, illetve jó volna ha terméket újra el lehetne adni és tanítással kapcsolatos dolgokban kezdtek el gondolkodni. A koncepciót kitalálva megalapították az Online Katapultot, ahol előfizetéses klubot hoztak létre, amit 550 főig növeltek 2,5 év leforgása alatt. Szépen növekedett a cég egészen a negyedik évig.


„Aztán a negyedik üzleti évünkben pedig azt láttuk az üzlettársammal anno, hogy két különböző irányba mutatnak a személyes preferenciáink és vágyaink.”

Zsolt ezután alapította meg a Do! Marketinget, ami mára már elérte, sőt meghaladta az Online Katapult üzleti szintjét.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page