top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A Photon platform ötlete és az első lépések

Frissítve: 2023. márc. 13.

Volom Sára elmeséli honnan származik a Photon ötlete és mik voltak az első lépések a platform létrehozásában


<< 2/7 >>


Honnan jött a Photon ötlete?


Az ötlet a fotós szabadúszói tevékenységéből jött.


„Azt láttam, hogy nagyon sok jó fotós van és nagyon sok olyan ügyfél van akinek jó fotókra van szüksége. És sokszor mikor ezeket párosítod az még nem jelenti azt, hogy sikeres lesz az a projekt, mert a fotósok szakmai nyelven beszélnek, az ügyfelek pedig laikusabb oldalról közelítik meg a témakört.”

Úgy látta, hogy sokszor közvetítő személy kellene, hogy a két fél megértse egymást, ezért sokszor egy egyszerűnek tűnő folyamat szét tud esni a struktúra hiánya miatt.


Az az eshetőség is megeshet, hogy a két fél nem talál egymásra.Sára két problémát azonosított a network és a menedzsment hiányát ezeknél a projekteknél. Úgy véli egyéni vállalkozóként nehéz helytállni egyszerre több területen is mint fotós, account menedzser, pénzügyes, jogász stb. Őket hivatott segíteni a Photon, hogy több időt tudjanak azokkal a feladatokkal tölteni amiben jók.


Innen indult az ötlet, hogy mindkét oldal számára tudjanak networköt nyújtani.


Kezdetben fotósokat közvetítettek az ügyfeleknek, ma már videósokat, streaminggel foglalkozó technikusokat is. Mindamellett, hogy összekötik a két félt, különböző automatizációkkal igyekszenek segíteni, hogy a projektek sikeresek legyenek, és a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban tudják ezeket leszervezni.


„Minőséget, biztonságot és folyamatos elérhetőséget nyújtunk nekik ezáltal.”Hogyan kezdték építeni és mekkora ma a Photon-on regisztrált fotósoknak a közössége?


Már több mint 100 fotóssal és videóssal dolgoznak együtt, elég nagy bázissal rendelkeznek.


„Ennek az az oka, hogy mi az ügyfeleknek meg szeretnénk teremteni azt, hogy bármikor keresnek meg minket mindig legyen szakember, aki ki tudja őket segíteni.”

Fontos számukra, hogy mindig rendelkezésre álljanak az ügyfelek számára, illetve minden szakterületet lefedjenek (rendezvényfotózás, portré fotózás, reklámfilm készítés, streaming). Egy kontaktponton keresztül minden szolgáltatás elérhető legyen, ami vizualitáshoz kapcsolódik.
Könnyű volt a toborzás amikor szakembereket kerestetek?


A professzionális fotós réteg az egy szűkebb réteg, mivel ez egy szakmai közeg így gyorsan és könnyen terjed a hír egy-egy ilyen piaci innovációról. A Photont is szájhagyomány útján kezdték el megismerni, és ez volt az első ilyen platform Magyarországon ezért az újdonság erejével hatott.


A másik tényező, ami segített az Sára kapcsolatrendszere volt, mivel dolgozott a szakmában ezért ez rendelkezésre állt számára.Mik voltak az első lépések a Photon -ban?


Sára számára fontos volt, hogy tudják követni a lean metodológiát.


Az első validációs pontjuk egy form volt, ekkor még landing oldaluk sem volt. Az ügyfél kitöltötte a formot, Sáráék kaptak róla email értesítést, utána egy facebook csoportban, ahová fotósokat gyűjtöttek kiposztolták a projektet, így tudtak a fotósok jelentkezni a feladatokra és megtörtént az összekötés az ügyfél és a fotós között.


Ebből az első verzióból bevétel még nem származott, annál inkább információk:

  • Milyen jellegű szolgáltatások érdeklik az embereket?

  • Milyen árakon mozognak?

  • Hogyan áraznak a fotósok?

  • Mi a fontos szempont az ügyfélnek vagy az alvállalkozóknak?


„Hihetetlen izgalmas tanulási folyamat volt nekünk ezt ennyire manuálisan csinálni, mert ugye amikor mindent automatizálunk, akkor pont az elenyészőnek tűnő információ halmazok maradnak ki.”

Ez a tesztidőszak és a külföldi versenytársak elemzése alapozta meg, hogy milyen irányba haladjanak, mint platform. Ezt követte egy tervezési időszak és érkezett a Telenoros befektetés.Itt még korai fázisban voltak nem tudták leszűkíteni az ügyfélkört, hogy kiknek érdemes hirdetni első sorban. Ezért a második verzió az úgy épült meg, hogy mindkét oldalt jól, de nem tökéletesen ki tudja szolgálni. Egy kis időt próbáltak nyerni maguknak, hogy tesztelni tudják hirdetésekkel kiket tudnak jobban behúzni.


Ez már egy teljesen automatizált rendszer volt, automatikusan jelentkeztek a fotósok a felületen keresztül, az ügyfelek tudták nézni a projektjeiket, már be volt építve az online fizetés is.


Egy idő után látták, hogy az elsődleges ügyfeleik inkábba vállalati ügyfelek, azon belül is azok, akiknek gyakori igénye van fotós, videós tartalmakra. Ebből született meg a most induló új platformjuk a Photon Plus, ami már inkább egy menedzsment felület, a network az alapja, de sokkal nagyobb a fókusz azon, hogy a lehető leggyorsabban tudják lemenedzselni a projekteket az ügyfelek.


„Itt akár egy egész fotózást 5 perc alatt le tudnak menedzselni, a fotós megtalálásától kezdve a számlázás, szerződés, mindenféle ilyen dolog az egy helyen ott van, minden automatizálva van, amit automatizálni lehet.”

Alig várják Sáráék, hogy az új rendszert a meglévő ügyfelekkel elkezdjék használni.Pénz legyen az utolsó, amin dolgozol!


Sok ingyen munkát kell beletenni a vállalkozások kezdetén, ezáltal sok tapasztalat és tudásbázis gyűjthető, amiből aztán lehet építkezni.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:


Comments


bottom of page