top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Kliensek szerzése a Photonnál

Frissítve: 2023. márc. 13.

Volom Sárától megtudhatjuk, milyen módszereket alkalmazott az első kliensek megszerzéséhez


<< 3/7 >>


Hogyan szerezték meg az első klienseket?


Amikor megkapták a Telenortól a befektetést, részletesen megtervezték, hogy mire mennyit költenek. Ezt keresztül húzta a fejlesztés ára, ami kétszer annyiba került, mint tervezték, így a hirdetésre nem marad pénzük. Azt hitték, ha kész az új termékük meg fogják tudni hirdetni, de újra kellett gondolni a terveket és módszereket.


Nehéz időszak volt Sáráék számára, hiszen pénz nélkül kellett értékesíteni a terméküket.


Több opció is szóba jöhet ebben az esetben:

  • Újabb befektető.

  • Csőd.

  • Kitalálják hogy lehet pénz nélkül pénzt csinálni.


A legutóbbi opciót választották, ezért az első időszakban saleseléssel és közösségépítéssel hozták be az első ügyfeleket.



Sára elkezdett embereket felkeresni, üzeneteket írni és eseményekre járni, akkor még tapasztalatlan volt ezen a területen. Sikeres volt a kezdeti lelkesedés és ma már elég sok nagyvállalatnak is dolgoztak (K&H bank, Facebook, Vodafone stb.).


„Az itthoni nagy halakat sikerült behúzni, az egész ebből a diáklányos lendületből fakadt, hogy félelmet nem ismerve ráírtam mindenkire. Akkor még nem tudtam, hogy mit jelentenek ilyen nagy pozíciók.”



Kezdő vállalkozók hogyan írjanak olyan embereknek, akiket előtte meg se mertek szólítani?


Sáráéknál a kezdetek során organikusan alakult, ma már stratégia van rá, hogy hogyan történik az értékesítés. Az elején hiányozhat a cég részéről a bizalom referencia hiányában. Ez valamelyest kiküszöbölhető ingyen munkák elvállalásával és így felmutatható némi referenciabázis.


„Szerintem ez nagyon fontos, hogy a megbízhatóságot gyakorlatilag valamilyen módon meg tudjad teremteni, mert most már nagyon sokféle cég van és egyre több az átverő cég.”


Bizalmat lehet építeni referenciákkal, ügyfelek visszajelzéseivel, maga az ügyvezetőnek az emberi arcával. Példaként Sáráéknál ő volt az, aki mindig írt és elérhető volt telefonon keresztül is.


A telefonos beszélgetés mindig sokkal jobb mint az emailes megkeresés. Az elején Likedin-en gyűjtötte a networköt, illetve a meglévő kapcsolati hálót használta az emberek elérésére, ez már önmagába bizalmat gerjeszt, hogy nem egy teljesen ismeretlen emberről van szó.


Mivel Sárának a Photon az első igazi munkahelye sok tapasztalatbeli és tudásbeli lemaradása volt, így az elején sok energiát fektetett abba, hogy fejlessze magát és behozza a lemaradást.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page