top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Erősség alapú szervezetfejlesztés

Frissítve: 2023. márc. 13.

Hogyan használta Volom Sára az erősség alapú szervezetfejlesztést a cégépítésben, csapatépítésben?


<< 5/7 >>


Erősség alapú szervezet fejlesztés


Sáráék azt nézik meg a kollégáknál, hogy mi a top 5 erősségük, és az egyes pozíciókat, melyek betöltésre várnak hozzá igazítják az adott kolléga erősségéhez.


Példa:


Kétféle account menedzserük van, az egyik az ügyfél irányába néz, és van aki a háttérben végzi az adminisztratív dolgokat. Szem előtt tartották, hogy aki szociálisabb, jól beszél az emberekkel az nem feltétlen a legprecízebb ember, kell mögé valaki aki pedig odateszi a rendszert, ezáltal ők egy nagyon erős párost alkotnak.


„Mi ilyen párosokban, meg csapatokban gondolkodunk. Hogyan tudják a leghatékonyabb működést kihozni egymásból? Ehhez fontos ismerni a munkatársakat mélyebben.”Hogyan használták az erősség alapú szervezet fejlesztést a Photon építéséhez?


Sárának volt egy mentora Dénes, akitől kapott egy könyvet és egy tesztet ajándékba. Ő volt a csapatból az első, aki kitöltötte ezt a tesztet és nagyon érdekesnek találta.A teszt arról szólt, hogy kihozta az embernek a top 5 erősségét, amit aztán a könyvben el tudott olvasni:

  1. Mit jelent ez az erősség?

  2. Hogyan tudod ezt te tovább erősíteni?

  3. A kollégáid hogyan tudnak a leghatékonyabban veled együtt dolgozni?Sára ennek segítségével megismerkedett önmagával és kipróbálta a tippeket, amiket kapott, hogy növelje a hatékonyságát, motivációját, boldogságát.


„És akkor elkezdtem és lehet, hogy placebo hatás vagy nem tudom, de működött.”

Ezek után elkezdte a csapatot is tesztelni emberről emberre és alkalmazni a módszereket.


„Elkezdtünk úgy együtt dolgozni, hogy szem előtt tartottuk, hogy kinek milyen erősségei vannak.”


Sokkal több energiát kellene fektetni azokba dolgokba, amikben jók vagyunk, és nem pedig a gyengeségeinkkel törődni, mert az felemészt egy csomó energiát, amit ha az erősségeinkbe fektetnénk sokkal több mindent érhetnénk el.


Ha valamiben gyengének érezzük magukat a munkánk során, akkor az nagy mértékben csökkenti a motivációnkat, ami sok esetben a munkahely váltáshoz vezethet. Érdemes tehát a különböző munkahelyi pozíciókra olyan embereket kiválasztani, akiknek a személyiségéhez passzol a betöltendő pozíció.


A sikerélmény nagyon fontos a motiváció fenntartásában.


„Hozzá kell őket segíteni ahhoz, hogy nap mint nap sikeresnek tudják érezni magukat a saját munkakörükön belül.”


Hogyan használd a "drót vázat' és az "idővonalat" a céged tervezésében?


Idővonalban érdemes gondolkodni a jövőt illetően, hogy az egyes lépéseknek (fizetett hirdetés, könyvelő, kolléga felvétele stb.) mikor jön el az ideje, és milyen feltételek szükségesek az adott lépéshez.A drótváz az elsődleges, mert az a jelenlegi helyzetet térképezi fel.


A cégépítés szíve lelke a tervezés, ennek segítségével pontról pontra meghatározhatjuk a lépéseket és nem veszünk el a feladatok sokaságában.


A közösségnek nagy húzóereje van, de ez sokszor nem jelenti azt, hogy az a jó irány, érdemes megállni és gondolkodni.


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Kommentare


bottom of page