top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Huszti Boldizsár: képzés, videós kiválasztása, esküvői videók stílusa

Huszti Boldizsártól megtudhatod elvállalt e munkákat a kezdetekben kevés szakértelemmel, hogyan képzi magát, mi alapján válasszunk videóst, milyen filmezési stílusok vannak az esküvői videózásban, mitől függ egy videó minősége


<< 3/5 >>


Munkák elvállalása kevés szakértelemmel a kezdetekben


„Szerintem az összes első munkám az ilyen volt.”

Kitalálta a koncepciót, utána nézett az interneten, hogy lehet megoldani bizonyos vágásokat, és szinte minden munkát elvállalt és ez azóta is jellemző rá.


Mostanában is kapott egy olyan felkérést, amiben még nincs tapasztalata. Irakban kellene forgatni egy biogazdaságnak egy 40-50 perces dokumentumfilmet, illetve más videókat is kellene készítenie. Teljesen új terület ez számára, nem készített még ilyet és nem is forgatott még ilyen távol Magyarországtól, de van egy elképzelése, koncepciója, illetve tanulja a műfajt, és bízik benne, hogy övé lesz a munka.


„Ebben is vannak félelmeim, viszont ennek ellenére is én 100%-ban ott vagyok, és el szeretném ezt vállalni!”


Képzés


A legtöbb információt és tudást az internetről, YouTube-ról igyekszik elsajátítani, ezen túl van egy online kurzus külföldi filmesek által megalkotva, amiből nagyon sokat inspirálódott.



Videós kiválasztása


Amikor egy videós szolgáltatót vagy filmes céget keresünk a reklámfilmünk vagy egy eseményről készült videónk elkészítéséhez, fontos lépés az előzetes referencia munkák megtekintése. Ezek a korábban elkészült videók lehetővé teszik számunkra, hogy megismerjük a videós stílusát és munkájának jellegzetességeit. A referencia munkák által láthatjuk, hogy milyen hangulatot igyekszik megidézni a videós, milyen vágásokat, színeket és fényeket alkalmaz a filmjeiben. Ezáltal könnyebben elképzelhetjük, hogy milyen hatást szeretnénk elérni a saját videónkban.


Az előzetes referencia munkák segítenek abban, hogy a videós stílusa és kreatív megközelítése illeszkedjen az elvárásainkhoz és az elképzelésünkhöz. Megtapasztalhatjuk, hogy a videós milyen módon dolgozik a képsorokkal, hogyan szerkeszti és komponálja a felvételeket, és milyen esztétikai megoldásokat alkalmaz. Ez segít abban, hogy olyan videóst válasszunk, akinek a stílusa és kreativitása harmonizál a saját elképzeléseinkkel, és akivel együttműködve létrehozhatjuk a várt eredményt.


„Fontos az, hogy mit közvetít a videó, amit éppen nézel. Ha azt közvetíti, hogy megbízható vagy, akkor az egy pozitív dolog. Ha azt közvetíti, hogy te profi vagy, akkor az is egy pozitív dolog. És akkor ezeket kell megtalálnod egy videósban, hogy mennyire tudja ezt az érzetet átadni.”

Filmezési stílusok az esküvői videózásban


Az esküvői videózás egy speciális területe a filmkészítésnek, amelynek célja az esküvők emlékezetes pillanatainak megörökítése és egy érzelmi történet létrehozása. Különböző stílusok és megközelítések léteznek az esküvői videózásban, amelyek segítenek a pár személyiségének és preferenciáinak kifejezésében. Boldizsár két fő stílust említ meg, ami szerinte ma jellemzi a szakmát:


1. Dokumentarista stílus:


Ez a stílus a valóságot tükrözi és a pillanatok spontaneitására összpontosít. Az eseményeket folyamatosan rögzítik, minimális beavatkozással. Az eredmény egy természetes és autentikus esküvői film. Erre jellemző, hogy hosszabb, akár több órás anyagot kap a fiatal pár, melyben szinte minden fontos esemény benne van a nagy napról.


2. Cinematográf stílus:


Ez a stílus a mozi művészetére összpontosít, és arra törekszik, hogy a film egy igazi történetet meséljen el. Különleges képi kompozíciók, kreatív vágások, hangulatos fények és hanghatások jellemzik. A cél a romantikus és művészi hangulat létrehozása.


„Azt nézed meg, hogy milyen hangulatot ad át a videó, milyen érzéseket hoz belőled elő az, hogy egy más esküvőjéről készült felvételt nézel.”

A cinematográf stílusban a szerkesztés kreatív megoldásokat alkalmaz. Ez magában foglalhatja a dinamikus vágásokat, a ritmusváltásokat vagy az időbeli ugrásokat a történetben. A cél az, hogy a film fokozatosan építkezzen, izgalmas és lendületes legyen.

A hanghatások és a zenei választások nagy hangsúlyt kapnak. A hanghatások segítségével a videós fokozhatja a pillanatok intenzitását és érzelmi hatását. A megfelelő zenei választások pedig segítenek az atmoszféra kialakításában és az érzelmek átadásában.


Ezt a stílust képviseli Boldizsár is.


Fontos, hogy a pár és a videós megtalálja a közös hangot és olyan stílust válasszon, amely leginkább kifejezi az esküvőjük egyediségét és hangulatát.



A videó minősége: képfelbontás, FPS


A filmezés minősége szempontjából a képfelbontás és a képkockák per másodperc (FPS) fontos tényezők. Ezek határozzák meg, milyen részletességgel és simasággal jelennek meg a mozgóképek.


Képfelbontás:


A képfelbontás meghatározza a kép részletességét és tisztaságát. A leggyakrabban használt képfelbontások közé tartoznak az SD (Standard Definition) - 720x480 pixel, HD (High Definition) - 1280x720 vagy 1920x1080 pixel (Full HD), valamint a 4K - 3840x2160 pixel. Minél magasabb a képfelbontás, annál több részletet lehet megjeleníteni, és ezáltal a kép tisztább és élesebb lesz. A magasabb felbontású felvételek nagyobb fájlmérettel járnak, de jobb minőséget biztosítanak a vizuális élmény szempontjából.


FPS (képkockák per másodperc):


Az FPS azt jelenti, hogy mennyi képkockát rögzít egy másodpercben a kamera. A leggyakoribb FPS-értékek a 24, 25, 30, 50 és 60. A 24 és 25 FPS a filmes stílusú felvételekhez gyakran használt értékek, amelyek természetesebb és mozifilmes hatást eredményeznek. A 30 FPS a televíziós műsorok, a dokumentumfilmek és a legtöbb online videóplatform alapértelmezett értéke.


A 50 és 60 FPS magasabb képkockasebességet jelent, ami simább mozgást és részletgazdagabb felvételeket eredményez. Annak érdekében, hogy a videókban lassítást tudjanak alkalmazni minél nagyobb FPS-ben kell készíteni a felvételt, ami Boldizsárék esetében 50 és 100 FPS között van.


A képfelbontás és az FPS kombinációja meghatározza a filmezés minőségét. A magas felbontás és a magas FPS élesebb, tisztább és simább képek létrehozását teszi lehetővé. Azonban fontos megjegyezni, hogy a magasabb képfelbontás és FPS nagyobb adatmennyiséget igényel, így ezek rögzítése és feldolgozása erőforrásigényes lehet a felszerelés és a számítástechnikai rendszer szempontjából.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page