top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Huszti Boldizsár: videózás a kezdetekben, felszerelés, mentor, nehézségek

Huszti Boldizsár elmondja hogyan kezdte el a videózást, miből finanszírozta felszereléseit, volt e mentora, és milyen nehézségek jellemezték a vállalkozása kezdeti szakaszát


<< 2/5 >>


Videózás a kezdetekben


Egy osztálykirándulással indult Boldizsár videós karrierje. Egy barátjától kért kölcsön akciókamerát, amivel aztán a kirándulást megörökítette, és a nyersanyagokat később összevágta, és készített belőle egy összefoglaló videót.


„Akkor tanultam bele a videóvágásnak az alapjaiba.”

A kész videót megmutatta az osztálytársainak és az osztályfőnőkének, aki azt ajánlotta, hogy vetítsék le az egész iskolának egy rendezvényen, ahol minden osztály prezentálja a saját kirándulását.


„A szülők is bent voltak ezen az eseményen, így az egész iskola láthatta ezt a videót, és nagyon jó visszajelzéseket kaptam.”

Utólag visszanézve már nagyon sokat tanult ahhoz a videóhoz képest, de akkor nagyon sok pozitív visszajelzést érkezett.


Egy utazgatós időszak következett, amikor már egy saját általa vásárolt akciókamerát vitt magával, rögzítette az utazást, otthon megvágta, és így születtek a travel videók, amik révén sokat tanulhatott, gyakorolhatott.


„Ez egy nagyon jó alapot adott a forgatás, a kameraismeret, meg a vágóprogram ismeretekben.”

Megszületett a gondolat, hogy milyen lenne főállásban ezzel foglalkozni, de a fő cél az volt, hogy minimum hobbiként űzhesse ezt a foglalkozást.Videós felszerelés


„Úgy is voltam vele, hogy én ezt nem szeretném alap szinten elkezdeni, úgy nevezett belépő szintű kamerákkal…én egyből a profival akartam kezdeni, még hogyha nem is értettem hozzá.”

Emiatt alakult úgy, hogy előbb kezdett el vállalkozni, minthogy a szakértelme meg lett volna hozzá. Részt vett egy kezdő vállalkozókat támogató pályázatban, aminek a segítségével milliós értékben tudott eszközöket vásárolni.


„4,5 millió forinttal támogattak meg induló vállalkozásokat, ebbe részt vettem, bekerültem, egy üzleti tervet írtam hozzá és azt elfogadták.”

Az üzleti tervében már az esküvői videózás szerepelt, mint tevékenység. A pályázati összeg felét kapta meg első körben, ezt befektette eszközökben, így indult neki az első üzleti évnek. Mikor az eszközök rendelkezésre álltak (kamera, drón, stabilizátor), akkor kezdte el komolyabban tanulni a használatukat, amire mindössze 1 hónap állt a rendelkezésére, mert addigra már elvállalta esküvők videózását.Mentor


Volt egy mentora, akivel elment több esküvőre is másod operatőrként. Tőle tanulta meg az alapokat, ha valamijen válaszra nem bukkant rá az interneten, akkor azt is tőle kérdezte meg.


„Ő elment a reklámfilmek vonalába és akkor ő abban helyezkedett el, … én meg folytattam az eskövőzést, én ebben találtam meg a világomat, az élvezetet.”

A vele való munkának köszönhető az, hogy már a kezdetekben volt weboldala és azokat fel tudta tölteni tartalommal, mert a másodoperatőri munkájából származó anyagokat, melyeket ő is vágott meg, azokat tette ki a honlapjára referenciamunkaként. Így sikerült az első évben elvállalnia 15 esküvőt.Kezdeti nehézségek


Az egyik nehézség Boldizsár számára az ügyfelekkel való kommunikáció volt, illetve az hogy minél profibbnak lássák.


„Én is elhitessem, meg én is elhiggyem azt, hogy én ehhez értek, mert az ügyfélnek az a fontos, hogy akit megbíz az értsen ahhoz, amit csinál.”

A kezdetekben saját magabiztosságát kellett növelnie, ahhoz hogy az ügyfelekkel sikeres tárgyalásokat folytasson, mindamellett hogy nem akart sem többet sem pedig kevesebbet ígérni annál, amit valóban tud.


„Én csak olyat ígértem, amit fixre tudtam állítani, hogy azt meg tudom csinálni.”

Ennek is köszönhető az, hogy az első évben a visszajelzések teljes mértékben pozitívak voltak, mindenki elégedett volt a munkájával, mert a végeredmény pontosan úgy mutatott, ahogy azt ő megígérte.


A másik nehézség a könyvelés volt számára, mert azt ajánlották neki, hogy KATA-s vállalkozóként ne fogadjon fel könyvelőt, mert az nagyon egyszerű, de mivel életében először csinált ilyet ezért megküzdött ezzel a feladattal.


„Elsőnek jó lett volna, hogyha inkább könyvelőt fogadok, nagyon sok mindent elrontottam ebben.”

Szerinte az is nehéz a vállalkozás indításakor, hogy nagyobb projektekbe belevágjon az ember, mert tapasztalat híján az új dolgok nagy kockázattal járnak, de merni kell bele vágni, így lehet tanulni, fejlődni.

Olvass tovább!


További cikkek a témában:

留言


bottom of page