top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Kertész Lilla szervezetpszichológus

Kertész Lilla életútja a vállalkozás alapításáig, motivációja a vállalkozói élethez, hogyan alapította meg a cégét és mik voltak a kezdeti nehézségek, valamint mesél a kapcsolatépítés fontosságáról is.Út a vállalkozásig


Kertész Lilla 13 éves korában elvégzett egy online célkitűző tanfolyamot és onnantól kezdve a pszichológiai pályára készül, annak érdekében, hogy személyiség-és szervezetfejlesztő projektekkel foglalkozhasson. 15 évesen bekerült egy tehetséggondozó programba, ahol bepillantást nyert egy multinacionális vállalat működésébe, az agilis módszertanokba és a program végén üzleti angol nyelvvizsgát is szerzett.


„Nagyon megtetszett az, hogy ha mi célokat tűzünk ki és csinálunk rá egy startégiát, egy ilyen útvonalat, akkor azt elérhetjük, legyen bármi is az.”

Két területen is szerzett diplomát, egyrész pszichológiai (Gáspár Református Egyetemen), másrész munka-és szervezetpszichológiai (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen) végzettsége van. Részt vett egy 'Brief coaching a vezetésben és a szervezetekben' című business coach képzésen, melyen megtanulta a megoldás-fókuszú módszertan alkalmazását. 2014 óta pedig a szakmában dolgozik.


A coaching és pszichológia képzések hatással voltak rá is és a környezetére is, ezért célul tűzte ki, hogy ezt a tudást és tapasztalatot az ügyfelei számára is átadja, hogy ők is hasznosíthassák az üzleti életükben.


Manapság Lilla startup-okat, illetve kis-és középvállalkozásokat és azok vezetőit, csapatait támogatja szervezetfejlesztési módszerekkel, tanácsadással, coaching-gal, workshopokkal. Fő témája a self-leadership (énvezetés) vagyis olyan pszichológiai stratégiák alkalmazása, melyekkel eredményesebbé és tudatosabbá válhat az életünk.Motiváció a vállalkozáshoz


Lilla édesapja is vállalkozó volt a rendszerváltás idején, és úgy véli, hogy talán a vérében van ez az életforma. Már 7-8 éves korában az iskolában megpróbálkozott a biznisszel, akkor ezt nem támogatták a tanítók, de ahogy látszik mára mégis elérte a célját.


„Szerintem mindig is bennem volt ez a kezdeményezés meg, hogy valamit alkossak és akkor azt tovább adjam.”

Mindig is úgy érezte, hogy vállalkozóként tudna igazán kibontakozni, így értéket teremtene és a saját személyiségét, kreativitását is beleadná abba, amit megalkot. 21 éves korában egyetemistaként alapította első vállalkozását egy szervezetfejlesztési tréner céget, két másik társával együtt. Végül 3 év után úgy érezte önállóan jobban ki tudna teljesedni ezért kivált a cégből és egyéni vállalkozó lett.


„Azóta pedig inkább dolgozom startupokkal és kis-és középvállalkozásokkal.”

Azért szeret startupokkal, kis-és középvállalkozásokkal együtt dolgozni, mert ezek esetében jobban érzi a munkája hatását, az értékteremtést, hiszen itt gyorsabban történnek a folyamatok. Mindig fontos volt számára, hogy a cégek a lehető legrövidebb idő alatt érjenek el eredményeket.Vállalkozás alapítása, kapcsolatépítés


„Akadály az mindig volt, mindig van és mindig lesz szerintem, minden vállalkozás és vállalkozó életében.”

Lilla 18 éves korában költözött fel Budapestre az egyetem miatt, és az akkori párja vállalkozó volt, akinek besegített, ekkor jött rá mennyire fontos az üzleti kapcsolatépítés. Később mikor különváltak útjaik rájött, hogy nem sok mindenkit ismer a fővárosban, ezért elkezdett üzleti eseményekre járni, függetlenül attól, hogy érdekelte e a téma.


„Bármilyen rendezvény, amit én találtam, és ami vagy díjtalan volt vagy meg tudtam fizetni…oda én elmentem.”

Nem csak a kapcsolatépítésen volt a hangsúly ezeken az eseményeket, hanem az előadóktól is tanult, hogy hogyan lehet jól előadni, és ellesett praktikákat a későbbiekre nézve. Az első ügyfelei az itt felépített kapcsolatokból érkeztek, amit viszont fontosnak tart, hogy az ő szakmájában nem elég az egyszeri találkozás, hanem folyamatosan építeni kell a kapcsolatot az adott emberrel.


Sokszor egy-egy ügyfél nem a találkozást követően azonnal keresi fel, hanem akár évek múltán, amikor vállalkozást indít vagy olyan helyzetbe kerül, hogy szüksége van segítségre, tehát egy-egy beszélgetésnek van hogy évek múltán lesz meg a gyümölcse.


„Mindenképpen a business networkinget tudnám felsorolni, abból szereztem barátokat, inspirációt, ügyfeleket is.”

A vállalkozása alapításának kezdetén sok nehézségbe ütközött és azóta is, de az egyik legjelentősebb az a sztereotípia, ami őt fiatal nőként érinti, hogy nehéz elérni azt, hogy komolyan vegyék. Mindent megtesz azóta is azért, hogy hiteles legyen, értéket adjon, és megmutassa, hogy ő valóban szakember a szakterületén és megvan hozzá a háttértudása.


A networking mellett a vállalkozás kezdetén több ingyenes konzultációt ajánlott fel, hogy ezáltal referenciákat és ajánlásokat szerezzen. Ez egy nagyon jó módszer arra, hogy a kezdő vállalkozó bemutassa a szaktudását, és az ajánlások útján új, fizető ügyfeleket szerezzen.Networking stratégia


Ha kíváncsi vagy Lilla hogyan sajátította el a kapcsolatépítéssel kapcsolatos ismereteit nézd meg ezt a videórészletet!
Olvass tovább!


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page