top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A story telling szerepe a salesben

Frissítve: 2023. febr. 26.

A történetmesélés megjelenése a céges brand felépítésében Lafka Dávid szemszögéből


<< 4/8 >>


A történetmesélés egy erőteljes technika, amely az értékesítésben is alkalmazható, hogy emlékezetesebb és hatékonyabb beszédet mondjunk, tehát a story tellingnek lehet szerepe a salesben, de nem több, mint egy érdekes csomagolás.



"Fel lehet kelteni a figyelmet egy történettel és érzelmi kapcsolatot lehet kialakítani a vásárlóval, de ezzel nem lesz az ember automatikusan elégedett fogyasztó."

A történeteket el lehet mesélni etikusan, vagyis a valóságnak megfelelően, illetve kiszínezhetjük a sztorit, de ez már fikció. Sokszor a sales során elmondott történetek fikciók. Nincs jól keretezve a fogyasztó felé, hogy ebből mi az igazság, ezáltal nehéz megállapítani annak valóságtartalmát.



Egy céges brand mögött is sok esetben állhat fikció és nem igaz történet. Egyes esetben a cikkek alapján leírt történetek nem felelnek meg teljesen a valóságnak, így bizonyos emberekkel kapcsolatban hamis kép alakulhat ki a köztudatban.


Mainstream vagy influencing probléma? Nem mindegy, hogy mennyire vagyunk tudatosak a történetek fogyasztásában és értelmezésében.

"Dávid szerint társadalmunk egyik gondja, hogy nem tartjuk elég értékesnek a történeteinket. Azt gondoljuk, hogy velünk nem történik soha semmi, ezért nem adjuk át egymásnak a történeteket."

Ez kialakulhat azért, mert bátortalanok vagyunk a kommunikációban.



"Ezek a személyes történetek már nem cserélnek gazdát, az eredmények megmutatása a fontosabbá vált, hiányzik az emberi faktor, a történet, ami konteksztusba helyezi az elemeket."

Mennyi embert megérinthetne a valódi történet, de sokszor a mítoszok viszik el a prímet. Egyfajta kódolt bizalmatlanság van az emberekben mások iránt, és nem merik kiadni magukat egy beszélgetés során.


"Nincs belénk kódolva gyerekként, hogyha kérdeznek akkor merjünk beszélni, merjünk mesélni, merjünk összefüggésekben érdekesen mesélni."



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page