top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A történetmesélés és az influencing kapcsolata

Frissítve: 2023. febr. 25.

A story telling múltjáról és jelenlegi szerepéről az életünkben Lafka Dávid nézőpontjából


<< 3/8 >>


A történetmesélés a tudás átadásának gyakorlata egy személytől egy másik személynek vagy csoportnak. Gyakran használják egy másik ember hiedelmeinek, attitűdjeinek vagy érzelmeinek befolyásolására. Mivel a történetmesélés hatékonyan képes érdeklődést kelteni és megtanítani más embereket egy adott témára, használata idővel egyre szélesebb körben elterjedt.A történetmesélés nagyon régre nyúlik vissza, akár 70.000 évre, már akkor nagyon sok energiát fektettek a történetek átadására, ezen keresztül tanulták meg, hogyan működik az élet, mik az értékrendek stb. Már 1,5 évesen szokunk ahhoz, hogy történeteken keresztül tanulunk, a mesehősökön keresztül pedig tanulságokat tudunk levonni. Segít abban, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt lássák, hogy az akadályokat le lehet győzi, a céljainkat el tudjuk érni.


"A story telling tulajdonképpen információ átadás érdekes csomagolásban, ami megfogja az embereket és maradandó nyomot hagy. "

"Jobban megragad az információ történeteken keresztül, illetve a tanulság felismerése már a hallgatóban alakul ki, ami segíti a tanulás folyamatát. A tudást maga szerzi meg az ember azáltal, hogy levonja a következtetéseket."


Itt jön képbe az influencing kérdése. A hasonlóság, például az, hogy a tartalomgyártók (influencerek) a saját történeteiket mutatják meg másoknak, és ezen keresztül próbálnak valamit bemutatni, esetleg reklámozni, valamilyen szinten befolyásolják nézőiket. Ebben az esetben az influencing (befolyásolás) szó nem teljesen helytálló, mert a történeteknek nem befolyásolóknak mindinkább tanulságosnak kellene lenniük.


"Sokkal könnyebb történeteken keresztül tanulni, például a történelmet is, mint szárazon információkat eltárolni."

Az izgalmas történeteken keresztül komplexen láthatja az ember az összefüggéseket.Olvass tovább!


További cikkek a témában:Comments


bottom of page