top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A történetmesélés és az influencing kapcsolata

Frissítve: 2023. febr. 25.

A story telling múltjáról és jelenlegi szerepéről az életünkben Lafka Dávid nézőpontjából


<< 3/8 >>


A történetmesélés a tudás átadásának gyakorlata egy személytől egy másik személynek vagy csoportnak. Gyakran használják egy másik ember hiedelmeinek, attitűdjeinek vagy érzelmeinek befolyásolására. Mivel a történetmesélés hatékonyan képes érdeklődést kelteni és megtanítani más embereket egy adott témára, használata idővel egyre szélesebb körben elterjedt.



A történetmesélés nagyon régre nyúlik vissza, akár 70.000 évre, már akkor nagyon sok energiát fektettek a történetek átadására, ezen keresztül tanulták meg, hogyan működik az élet, mik az értékrendek stb. Már 1,5 évesen szokunk ahhoz, hogy történeteken keresztül tanulunk, a mesehősökön keresztül pedig tanulságokat tudunk levonni. Segít abban, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt lássák, hogy az akadályokat le lehet győzi, a céljainkat el tudjuk érni.


"A story telling tulajdonképpen információ átadás érdekes csomagolásban, ami megfogja az embereket és maradandó nyomot hagy. "

"Jobban megragad az információ történeteken keresztül, illetve a tanulság felismerése már a hallgatóban alakul ki, ami segíti a tanulás folyamatát. A tudást maga szerzi meg az ember azáltal, hogy levonja a következtetéseket."


Itt jön képbe az influencing kérdése. A hasonlóság, például az, hogy a tartalomgyártók (influencerek) a saját történeteiket mutatják meg másoknak, és ezen keresztül próbálnak valamit bemutatni, esetleg reklámozni, valamilyen szinten befolyásolják nézőiket. Ebben az esetben az influencing (befolyásolás) szó nem teljesen helytálló, mert a történeteknek nem befolyásolóknak mindinkább tanulságosnak kellene lenniük.


"Sokkal könnyebb történeteken keresztül tanulni, például a történelmet is, mint szárazon információkat eltárolni."

Az izgalmas történeteken keresztül komplexen láthatja az ember az összefüggéseket.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:



bottom of page