top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szege György az MHB Bank ESG és fenntarthatóság terület vezetője

Frissítve: 2023. jún. 16.

Szege György nézőpontja a Magyar Bank Holding megalakulásáról, tanulmányai és pályafutása, az ESG és a fenntarthatóság jelentése és fontossága


1/5 >>


MBH Bank megalakulása


Szege György Magyarország második legnagyobb bankjának az MBH Banknak (Magyar Bank Holding) a dolgozója, mely 3 bank összeolvadásával jött létre: a MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarék Bank. Azon belül is az ESG és a fenntarthatósági területet vezeti, melybe 2022-ben vágtak bele és azóta jelentős mennyiségű feladatot oldottak meg.


„Már egy jó másfél éve mind a vezetőség, az irányítótestület az gyakorlatilag egy, tehát egy olyan működési forma alakult ki, hogy minhárom banknak a működésére hatással volt.”

Magyarország történetében még nem volt példa három bank fúziójára, amire nagyon büszkék, hogy meg tudták valósítani. Az egyesülés kihívásokkal járt és jár, mivel 3 banknak a vállalati kultúráját kell összehangolni, ezen felül, ami még talán nagyobb kihívás a közös rendszerek kialakítása, mivel nem csak 3, hanem sokkal több rendszer volt a pénzintézeteknél, amit egyesíteni kell.


„Mindhárom banknak…mondjuk van 30 különböző rendszere, mert egy banknak soha nincsen csak egy rendszere, mert annyiféle fajta tevékenységgel kell foglalkozni, annyi mindennek kell megfelelni, hogy nem létezik olyan, hogy egy rendszer.”

Úgy tűnik sikerrel vették az akadályokat és az ügyfelek visszajelzései is pozitívak a működést illetően.


György a szakmai pályafutásának legalább 2/3-át banki szektorban töltötte, ezen a területen kezdett el dolgozni, majd néhány év kitérőt tett egy multinál pénzügyi területen, azt követően visszatért a banki szférába.


2010 óta folyamatosan ezen a területen tevékenykedik, elsődlegesen kockázatkezeléssel, mostanában pedig fenntarthatósággal foglalkozik.Szege György pályafutása, tanulmányai


György 3 diplomát szerzett (Főiskola, Egyetem, MBA). Már a Főiskola elkezdése előtt megszületett benne az elhatározás, hogy egy banknál szeretne dolgozni, ami azért érdekes, mert egy szakközépiskolából ment közgazdasági főiskolára.


„Én külhoni magyar vagyok, Beregszászon születtem, ez a magyar határ mellett van egy karnyújtásra és 14 évesen jöttem át Magyarországra a családdal.”

A középiskolát már itt kezdte meg egy gépipari szakközépben, ami egy szükségmegoldás volt, szerettek volna kitörni abból a közegből, ahol nevelkedett. Ebben az időben már megfogalmazódott benne, hogy pénzügyekkel szeretne foglalkozni a banki szektorban, azon belül is a hitelezést találta érdekesnek. A Főiskola elvégzése után az egyik magyar banknál helyezkedett el.


„Elemző típus is vagyok, tehát ez fontos dolog, hogy nagyon szeretek ügyfelekkel dolgozni…, de ugyanakkor mindemellett szeretek problémákat megoldani vagy legalábbis, ha van egy feladat, amit ki kell elemezni abban szeretek elmélyülni.”

György az üzleti és a kockázatkezelési területek között mozogott mindig, ami azt jelenti, hogy nem feltétlen kellett ügyfelekkel foglalkozni, de egy-egy nagyobb hitel esetén tárgyalnia kellett és azokat általában nagyon szerette.


„Akár mondhatnám azt is, hogy a munkám volt a hobbim és így emiatt könnyű volt megmaradni ezen a területen.”

Szakmai pályafutása során folyamatosan lépdelt felfelé a ranglistán, tehát elmondható, hogy szakmailag sikeres, és ez egyfajta megerősítés is volt számára a szakmaválasztást illetően. Volt néhány év, amikor egy nemzetközi multi cégnél dolgozott, de ezt követően visszatért Magyarországra arra a területre, ami eddig is vonzotta.


„Mikor visszajöttem nem is volt kérdés, hogy banknál fogok dolgozni.”


ESG és fenntarthatóság


Az ESG (Environmental, Social, Governance) környezeti, társadalmi és irányításbeli irányelv, egy olyan keretrendszer, amelyet vállalatok és befektetők használnak a társadalmi és környezeti tényezők, valamint a jó irányítás szempontjainak értékelésére és kezelésére. Az ESG az üzleti tevékenységek fenntarthatóságát és azok hatását vizsgálja az emberekre és a környezetre.


Az ESG és a fenntarthatóság némiképp eltér egymástól, mivel az ESG-ben benne van a fenntarthatóság szemlélete az, hogy zöld egy vállalat és benne vannak emberi tényezők is. Az emberi tényezők alatt azt kell érteni, hogy figyelembe veszi a cég, hogy az adott termék például milyen körülmények között készült el, tehát az azt legyártó emberek munkakörülményei megfelelőek e.


Erre példa, hogy ha egy befektető részvényeket szeretne venni, akkor olyan tényezőket kell figyelembe vennie, hogy a vállalat által árult termékek nem csak önmagukban fenntarthatóak, hanem azok az emberek, akik azokat legyártották nem gyerek munkaerőt alkalmaznak vagy rossz munkakörülmények között gyártanak. Ez lehet egy ruha például, ami újrahasznosított anyagokból készült, de nem csak ez a tényező számít, hanem a ruha elkészítői is.


„Az ESG az egy sokkal-sokkal nagyobb keretrendszert biztosít, mert nem csak egy adott tényezőre figyel, hanem van…az EU taxonómia, ami meghatározza azt, hogy mit tekintünk fenntarthatónak.”

Az ESG azért jó, mert több szempontot figyelembe vesz, ezáltal nem csak környezeti szempontból lesz egy tevékenység fenntartható, hanem társadalmi szempontból is. A harmadik tényező, amit figyelembe vesz az az irányítási (Governance) oldal, ami egy transzparenciát, egy felelős vállalatirányítást jelent. Györgynek mint az ESG-ért felelős személynek be kell bizonyítania, jelenteni kell, hogy zölden, fenntarthatóan, társadalmilag érzékenyen végzi a munkáját.


„Ha ez a 3 így összeáll és ha ezeknek a vállalatok megfelelnek és folyamatosan fognak jelenteni magukról és eljön az a pillanat, amikor gyakorlatilag szinte minden egyes befektető…elő fogja keresni egy adott vállalatnak…a fenntarthatósági jelentését…és megnézi, hogy bizonyos szempontoknak megfelel/nem felel meg, ha nem felel meg azt mondja nem veszem meg a részvényedet.”
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comments


bottom of page