top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szege György: párizsi klímaegyezmény, tanácsok, zöldebb vállalkozás

Szege Györgytől megtudhatod milyen jelentőséggel bír a párizsi klímaegyezmény, tanácsot ad a környezettudatosabb vállalkozáshoz, mitől zöldebb egy vállalkozás


<< 3/5 >>


A párizsi klímaegyezmény


A Párizsi klímaegyezmény egy nemzetközi megállapodás, amelyet 2015-ben hoztak létre az ENSZ Keretegyezmény a Klímaváltozásról (UNFCCC) keretében. Az egyezmény fő célja a globális felmelegedés mértékének korlátozása a veszélyes határértékek alatt, valamint a társadalmi-gazdasági fejlődés és a fenntarthatóság előmozdítása.


„A 2015-ben aláírt egyezmény az azt mondja, hogy 2050-re kell elérni a nettó karbonsemlegességet.”

Ezzel az a probléma, hogy egyes országok kezelhetik ezt akként is, hogy ráérnek ezzel foglalkozni évek múlva. Ez nem jó irány, mert azon évek alatt is lehet lépéseket tenni, például fákat ültetni, melyeknek több év kell ahhoz, hogy olyan nagyra nőjenek, hogy jelentős mennyiségű levegőt szűrjenek meg.


Az Európai Unió ezt úgy próbálja megelőzni, hogy hozott egy szabályozást, mely szerint a 2015-ben kitűzött célok 55%-át próbálják meg elérni már 2030-ra.


„Ilyeneket lehet tenni, hogy egyes országok jobban elkötelezik magukat, és azt mondja nem várok 2050-ig…”

Ilyen külső nyomással és szabályozásokkal lehet elérni azt, hogy a nagyvállalatok és majd az egyre kisebb cégek is tegyenek a fenntarthatóságért, a környezetvédelemért.



Tanácsok a környezettudatosabb vállalkozásért


György szerint az első lépés, hogy a vállalkozások kezdjenek el adatokat gyűjteni. Banki oldalról igyekeznek eljutni arra a szintre, hogy megértessék milyen adatokra van szükség.


„Ezeket az adatokat képes legyen tárolni, kimutatni, átadni, ő maga is lássa.”

A karbonlábnyom a személyek, vállalatok vagy tevékenységek által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét jelenti, általában szén-dioxid (CO2) ekvivalensben kifejezve. A karbonlábnyom kiszámítása segít felmérni egy személy vagy egy vállalat tevékenységének környezeti hatását.


Egy cég karbonlábnyomának kiszámításához tudni kell például, hogy milyen energiafogyasztóink vannak (villamos energia, gáz, víz, klíma hűtőközege stb.). Ez nem csak egy külső kényszer, ez magának a cégnek is egy értékes információ tud lenni, ha megfelelően használja azt. Különösen igaz ez a mostani időszakra, amikor is az energiahordozók árai megemelkedtek és ez hatalmas bizonytalanságot ad a cégeknek a költségvetésüket illetően.


„Arról kéne minél hamarabb meggyőződnie mindenkinek, hogy mik azok az adatok, amiket gyűjtenie kell azért, hogy mit kér tőle a bank, a bankok fognak jönni ezekkel a dolgokkal.”

A bankok jelenleg érzékenyen kezelik a témát, és igyekeznek nem rázúdítani a cégekre a kérdéseket, mert nyilván fontos számukra, hogy ne veszítsenek ügyfeleket. Ennek érdekében törekednek arra, hogy adatbázisokból informálódjanak, melyek elérhetőek számukra, és nem kell a vállalatokat zaklatni információkért. De eljön az a pillanat, amikor el kell kérni az ügyfelektől az adatokat is sokkal gördülékenyebb ez a folyamat, ha ők már ekkor rendelkeznek ezekkel.


„Ha önmagában tisztában vagy a fogyasztási adataiddal, ha tisztában vagy azzal, hogy ha egy terméket állítasz elő ahhoz te mennyi energiát használsz fel, az alapanyagot ahonnan beszerzed az is mondjuk lehetőleg egy fenntartható vállalattól van, akkor már nagyon-nagyon sokat tettél.”

Összeségében elmondható, hogy az adatgyűjtés mindenki érdekeit szolgálja, nem csak a bankoknak fontos, hanem a bolygónk jövőét tekintve, és a vállalkozás költségei szempontjából is jó lehetőség megfigyelni, hogy esetleg komoly összegeket spórolhatunk, amellett hogy zöldebb céget üzemeltetünk.



Hogyan lehet zöldebb egy vállalkozás?


Néhány lépés és módszer, amelyek segíthetnek egy vállalkozásnak zöldebbé válni:


  • Fenntartható energiahasználat: Csökkentsd az energiafelhasználást az irodákban és a gyártóüzemekben! Telepíts energiatakarékos világítást, használj természetes megvilágítást, és fontolj meg megújuló energiaforrások, például napelemek vagy szélenergia bevezetését!


  • Hatékony vízfelhasználás: Vizsgáld meg, hogyan lehet csökkenteni a vízfogyasztást az irodában vagy a termelési folyamatok során! Telepíts víztakarékos berendezéseket, például alacsony vízfogyasztású csapokat és WC-ket, és erősen figyelj a vízpazarlás megelőzésére!


  • Hulladékkezelés és újrahasznosítás: Fejlessz ki hatékony hulladékkezelési rendszert a vállalkozásodban! Keress lehetőségeket az újrahasznosításra, a papírmentes irodai gyakorlatra, az elektronikus dokumentumokra való átállásra és a visszavásárlásra vagy újrahasznosításra alkalmas anyagok használatára!


  • Zöld beszerzés: Válassz környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat a vállalkozásod számára! Tegyél környezetbarát szempontokat a beszerzési folyamatba, például válaszd a fenntarthatóan termelt vagy újrahasznosított anyagokat, és keress olyan beszállítókat, akik szintén fenntartható módon működnek!


  • Távközlés és virtuális munkavégzés: Ahol lehetséges, támogasd a távközlést és a virtuális munkavégzést! Ez segít csökkenteni az üzemanyag-felhasználást és a károsanyag-kibocsátást, amely a munkavállalók utazásaiból ered.


  • Társadalmi felelősségvállalás: Vegyél részt a helyi közösség fejlesztésében és támogasd a fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéseket! Fontold meg a jótékonysági vagy közösségi projektek támogatását, és lépj kapcsolatba más zöld vállalkozásokkal vagy szervezetekkel a tapasztalatcseréhez és együttműködéshez!


Számos lépés van, mellyel zöldebbé tehető a vállalkozás és minden egyes lépés számít, és nem is kell egyszerre megvalósítani, lépésről-lépésre haladva tehetünk a Földünkért, a környezetünkért.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page