top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szege György: környezettudatos cég, Green Washing, szabályozások

Frissítve: 2023. jún. 16.

Szege György elmondja honnan tudhatod, hogy egy cég környezettudatos; mi a Green Washing és mit lehet tenni ellene; környezetvédelmi szabályozások hatása


<< 2/5 >>


Honnan tudhatjuk meg, hogy egy cég környezettudatos, avagy zöld?


Amikor vásárlunk egy terméket a boltban nem feltétlen kapunk információkat arról, hogy az milyen körülmények között került legyártásra, és arra sincs feltétlen időnk, hogy utána nézzünk minden egyes cégnek, melynek a termékét megvásároljuk, hogy az környezettudatosan működik e. Akkor mégis hogyan döntsük el, hogy az adott cég zöld vagy sem?


György pozitívan áll ehhez a témához és bízik abban, hogy olyan termékek mint például az elektromos autó, aminek a karbon lábnyoma még nem olyan kicsi mint szeretnénk egy jó törekvés, és mire oda jutunk, hogy az alkatrészei tönkre mennek, már lesz megoldás a megsemmisítésükre vagy újrahasznosításukra.


Az elmúlt időszakban sok cég használta fel marketing célokra a környezettudatosságot, és látszólagos, nem túl nagy jelentőségű lépéseket tettek ebbe az irányba. Ezek a cégek korábban nem figyeltek a működésük fenntarthatóságára.


„A 2015-ös párizsi klímacsúcs volt az, ami gyakorlatilag életre hívta ezt az egészet.”

Ezen a találkozón meghatároztak olyan irányokat, mint például, hogy 2050-re nettó karbon semlegesnek kell lenni, mert ha ilyen ütemben emelkedik a Föld átlag hőmérséklete, akkor annak nagy része el fog pusztulni. Felhívták a döntéshozók, felügyeletek figyelmét, hogy kezdjék el kidolgozni a szabályokat erre vonatkozóan.


„2015-től ez a téma elkezdett felerősödni és most már kezdünk elérni arra a szintre, hogy például egy olyan vállalatnak, aki 500 főnél többet foglalkoztat, tőzsdén is van annak kötelezően jelentenie kell magáról.”

Ennek az az eredménye, hogy az utóbbi időben a vállalatok egymásra licitáltak és elkezdtek olyan termékeket gyártani, amiket zöldnek nevezhetünk, ami fogyasztóként azért jó, mert nem kell utánanézni, hogy valóban zöld e a termék, mert az ESG szabályok számon kérik a céget, hogy tényleg környezettudatos e a termék.


„Olyan felügyelet, olyan ellenőrzés van rajtunk, ami miatt nem tehetünk ki egy zöld pecsétet egy termékre, ha nincs bizonyítottan úgymond zöldség mögötte.”


Mit jelent a Green Washing?


A "greenwashing" vagy "zöldmosás" olyan gyakorlatot jelent, amikor egy vállalat vagy szervezet hamis vagy megtévesztő módon kommunikál környezetvédelmi erőfeszítéseiről vagy fenntarthatósági teljesítményéről annak érdekében, hogy pozitív képet fessen magáról a környezettudatos fogyasztók előtt.


  • Öko-címke visszaélés: Egy termék vagy szolgáltatás esetében a vállalat zöld jelöléseket, logókat vagy címkéket használhat anélkül, hogy valós környezeti előnyöket nyújtana. Ez a fogyasztók megtévesztésére és arra való törekvést jelenti, hogy a termék vagy szolgáltatás környezetbarátnak tűnjön.


  • Félrevezető reklámok: A vállalatok olyan reklámokat és kampányokat indíthatnak, amelyekben túlzottan pozitív képet festenek környezeti erőfeszítéseikről anélkül, hogy a valóságot tükröznék. Például egy szennyező vállalat egyetlen környezetbarát kezdeményezéséről kommunikálhat, miközben tevékenységei továbbra is környezetszennyezőek maradnak.


  • Zöld szóhasználat visszaélése: Olyan vállalatok gyakran használják a "zöld" vagy "fenntartható" kifejezéseket a termékeik vagy szolgáltatásaik nevében, amelyek valójában nem felelnek meg a fenntarthatósági kritériumoknak. Ezáltal félrevezetik a fogyasztókat, akik azt gondolhatják, hogy a vállalat tevékenységei valóban környezetbarátak.


A greenwashing problémát jelent a fogyasztók és a fenntarthatóságot támogató vállalatok számára, mivel megtéveszti az embereket és elhomályosítja a valódi fenntartható intézkedések fontosságát. Ezért fontos, hogy a fogyasztók kritikusan értékeljék a vállalatok környezeti állításait, és keressék a megbízható tanúsítványokat és minősítéseket, amelyek igazolják a fenntarthatósági erőfeszítéseket.


Ez ellen a jelenség ellen már vannak folyamatok, amik megakadályozhatják, hogy hamis információkat kapjunk.


„Eljutunk pillanatok alatt oda, hogy könyvvizsgálóknak kell ezeket validálni, tehát nem fogsz tudni kitenni úgy egy olyan beszámolót, amiben van fenntarthatósági jelentés, hogy azt egy könyvvizsgáló ne validálta volna.”


Környezetvédelmi szabályozás


„A szabályozás rövid időn belül olyan szintre fog emelkedni, hogy ha nem is nézel utána, de … ott van a zöld plecsni, akkor biztos lehetsz benne.”

Abból is látszik a szintlépés az ügyben, hogy január 1-től a német beszállítói törvényt módosították úgy, hogy bizonyos vállalatméret felett az összes beszállítójuktól adatokat kell kérniük, hogy azok fenntarthatóan működnek e. Ez elindított egy folyamatot, ami azt eredményezheti, hogy a következő években egyre kisebb vállalatoknak is adatot kell szolgáltatni a nekik beszállító cégek működéséről.


„Rányomják az emberekre, rányomják vállalatokra exponenciálisan fog növekedni én azt gondolom.”




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page