top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Volom Sára

Frissítve: 2023. márc. 13.

Tudj meg többet Volom Sáráról a Photom platform kitalálójáról és alapítójáról! Honnan indul a története?


1/7 >>


Családi háttér


Sára egy kifejezetten akadémikus családi háttérrel rendelkezik. Édesanyja tanár volt egyetemen, édesapja fogorvosként dolgozik, ezért elég erős volt az egyetemfókusz a családjában.


Plusz faktor, hogy édesapja a fogorvosi munkáját a rendszerváltás óta vállalkozóként űzi, van egy magánklinikája és egy fogászati eszköz kereskedése. A kicsit távolabbi családi körben a dédnagymamák is vállalkozók voltak, így Sára előtt voltak vállalkozónői példaképek.


Gimnáziumban aztán szembe jött vele a karrier választás nehézsége, mivel ebben a korban még az embereknek általában nincs rálátása a különböző munkák részleteire. Nagy volt benne a kíváncsiság a világ iránt, ezért úgy döntött nem szeretne egyből egyeteme menni, inkább fel szeretné fedezni a világot.



Csinált egy startup vállalkozást, hogy megismerkedjen több pályával is, mint marketing, pénzügy, sales. Ez egy tesztprojektnek indult, hogy diákként megismerje ezeket a területeket.


„Nem gondoltam volna, hogy valóban lesz ebből cég, csak aztán az ötlet kitalálásától számított fél éven belül kaptunk egy pozitív befektetési döntést az akkori Telenortól, most Yettelként ismerik.”

Ez a befektetői döntés meghatározta a következő időszakot, mert ekkor céget kellett alapítani és hivatalosan is vállalkozó lett Sára.



Mivel foglalkoztak a dédszülei?


Az édesanyja oldalán pálinkával foglalkoztak, pálinkafőzdéjük volt. A másik oldalon a dédszülő sorozatvállalkozó volt pl.: kisbolt, fodrászat.


Két különböző karakter állt Sára előtt példaképként, egy olyan, aki egész élete során egy vállalkozást vitt és egy olyan, aki sokfélét kipróbált. A dédnagyszülők körében olyan is volt, aki rőzsét exportált Európán belül.




Első vállalkozás


Általános iskolában volt a suli közelében egy pékség, ahol reggelente bevásárolt és egy kis jutalékkal eladta az iskolatársaknak a portékát. Ennek elég hamar vége szakadt, mert rájött az igazgatóság és felvilágosították róla, hogy ez így illegális.


„Ott találkoztam először azzal, hogy ha pénzt szeretnék keresni azt nem lehet csak úgy.”

A gimiben megismerkedett a fotózással és szabadúszóként kezdett el dolgozni. Az első szerződését édesapja írta alá, lévén még kiskorú volt. Ez a tevékenység adta meg a piacismeretet a Photonhoz, ebből építkezett tovább, hogy mire van szüksége a fotósoknak és az ügyfeleknek.



Más projektjei is voltak, például lakás koncertek szervezése. Egy random ember lakásába feltörekvő zenészeket vittek el. Ez volt az első, ami már szervezethez hasonlított.


Szervezeti oldalon benne volt alapítványokban, gimiben a fotós-videós csapatot vezette. Így megismerkedett a szervezeti struktúrákkal.


„Amire rájöttem, hogy a vállalkozásnál a közösségnek nagyon fontos szerepe van, általában az az ami mozgatja őket, egy közösséghez való tartozás, egy közösségnek való segítés, ami megadja azt a plusz motivációt, hogy a munkaidő után is még bevállaljon plusz munkát.”


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page