top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Ki Lafka Dávid?

Frissítve: 2023. febr. 26.

Honnan indul a története? Hogyan ismerkedett meg a történetmeséléssel?


1/8 >>



Lafka Dávid jelenleg főállású történetfejlesztő producerként dolgozik egy 3D animáció stúdióban, emellett régóta foglalkoztatja a történetmesélés rejtelmei, mint például hogyan működik, hogyan lehet használni jóra vagy kevésbé jóra, hogyan hatnak az emberekre a történetek.



Elég korán elkezdte érdekelni a történetek alkotása, mivel a szülei sokat dolgoztak, így próbálta az el nem mesélt történeteket sajátokkal pótolni. Felismerte, hogy a képregények és a filmek szereplői tanulságot szolgáltatnak a nézők számára, és ez mély nyomot hagyott benne. Beszippantotta ez a világ és ennek következtében elkezdte megalkotni saját történeteit, már 9 évesen forgatókönyveket írt, illetve iskolai ünnepségekre csinált műsorokat, melyeket aztán az osztálytársaival játszatott el.



Lehetőségek a fejlődésre


A gimnáziumban pedig sikerült teljes egészében kibontakoztatni ezt az irányvonalat, angol nyelvű színdarabot írt, majd egy fesztiválon is megversenyeztették ezt a művet. Tetszett neki, hogy másokkal együtt előadnak történeteket, irányítja az osztálytársait, és ennek következtében érdekes produkciók születnek. Visszacsatolás volt számára, hogy mások is élvezik ezeket a tevékenységeket és közben létrehoznak valami újat.



A színháznál még jobban tetszett neki a filmezés. 15 éves korában forgatta le az első filmjét egy barátjának a segítségével, aminek a megírása, forgatása és vágása 1 évig tartott. Nagyon élvezte a film megalkotásának minden mozzanatát. Hamar megtalálta az érdeklődési körét, sok mindent kipróbált az élete során mire kialakult az az irányvonal, ami valójában érdekli.



Az egyetem mellett alapított egy céget azokkal az emberekkel, akikkel kamaszkorában együtt forgatott (Sound Picture). Ez soha nem vált egy olyan sikeres vállalkozássá, ami igazán jövedelmező lett volna. A filmforgatás többféle aspektusában is kipróbálta magát, mint például: reklámfilm producerként, tv sorozat producerként. 26 éves korában azt érezte, hogy azokkal a projektekkel, amiket akkor vitt nem tud magasabb szintre jutni, az a lehetőség, amire akkor vágyott nem jön szembe vele.



Új fejezet az életében


Néhány telefon után került kapcsolatba jelenlegi munkaadó cégével a 3D animációs stúdióval. Sok izgalmas lehetőség jött az új munkával kapcsolatban, ez a hely megnyitotta előtte a történetmesélés világát, hogy hány különféle aspektusa lehet a story tellingnek. Ezért alakult több mint egy éve a Sztori podcast, ahol szakemberekkel, kreatív emberekkel beszélnek a történetmesélésről.



Szeret alkotó, inspiráló emberekkel együtt dolgozni mint például: forgatókönyv írók, rendezők, képregény készítők, társasjáték tervezők- olyan emberek, akiknek az a feladata, hogy a történet önmagában legyen jó, szívhez szóló, érdekes. Nagyon izgalmasnak tartja a jelenlegi munkáját, tovább szeretne ezekkel a feladatokkal foglalkozni. Szeretne írni emellett a jövőben novellákat, regényeket, továbbá érdekli a podcastekkel való foglalkozás. Akár filmrendezőként is tevékenykedne a jövőben.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page