top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Andréka Ágoston a ContentWork Productions alapítója

Frissítve: 2023. jún. 1.

Cikkünkben olvashatsz Andréka Ágoston vállalkozás alapításához vezető útjáról, az első vállalkozásáról, cégépítésről és arról miben különbözik a konkurenciától


1/4 >>


A vállalkozáshoz vezető út


Andréka Ágoston budapesti születésű, de egész életében Solymáron élt. Általános iskolás korától kezdve a kommunikáció és média területén tevékenykedik.


„Nekem az általános iskolában már félig megpecsételődött a sorsom, mert ott nagyon sokat színjátszottam, tehát abszolút a beszéd, a versmondás, a próza az nem volt idegen.”

Felső tagozatos korában már rendezvények szervezésével is foglalkozott, például a fotózás, konferálás és hangtechnika területén vette ki a részét a munkából. Nyolcadikos korában a Millenáris Parkban egy rendezvényen ismerkedett meg a Kossuth Rádió munkatársaival és így történt az, hogy 4 évig dolgozott a Kossuth Rádió Válasz utak című műsorában és bepillantást nyert az M2 Petőfi Tv-hez, ahol lehetősége volt a televíziózásban való tapasztalatszerzésre kiváló szakemberek mentorálása mellett.


Annak ellenére, hogy fiatal, sok különböző cégnél és szervezetnél töltött be különböző pozíciókat (állami, piaci, egyházi, forprofit és nonprofit).


Ágoston PR-t, közösség- és szervezetfejlesztést tanult. Jelenleg vezetője a Blessing Group Kft.-nek, amelynek al-márkái, a ContentWork Productions és a HAIL Communications tartalomgyártással és széleskörű kommunikációs szolgáltatásokkal foglalkoznak. Emellett felel a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közösségi média- és tartalommenedzsmentjéért.



Az első vállalkozás


Gimnázium alatt az egyházi kommunikációban szerzett tapasztalatokat.


„A pasaréti ferenceseknél kezdtem el igazán tudatosan építeni egy egyházi márkát.”

Gimnázium után elment egyeteme és itt már az első évben megkereste egy ismerős három kiemelt Európai Uniós projekttel kapcsolatban: Kapcsolj egyből projekt (lelkisegély szolgálta, kapcsolati erőszak témák); Gyermekút projekt (gyermekfejlődés); Családbarát ország projekt (fejlesztés, tartalomgyártás).


2021-ben döntötte el, hogy felfejleszti a céget egy „működőképes vállalkozássá”. Fix csapatot szedett össze, illetve piackutatást is végzet, melynek eredmény nem jósolt túl sok jót.


„Hát azért eléggé telített a kommunikációs piac, mint tudjuk, tehát baromi sok ügynökség van, majdnem minden sarkon találunk egyet.”

A helyzet aztán nemvárt siker hozott, kezdetben az ismerősökön keresztül érkeztek munkák, majd azt követően folyamatosan azóta is el vannak látva feladatokkal.



Cégépítés


„Valamilyen szinten szenvedélyből indult, de…volt benne tudatosság.”

Az egyetemen azt tapasztalta, hogy nem mindenkinek van ideje gyakorlati tapasztalatokat szerezni a kommunikációs szférában, de ezzel ellentétben a cégek úgy hirdetnek felvételt pozíciókra, hogy több évnyi tapasztalat az elvárás.


„Nem mindenkinek van feltétlen ideje arra, hogy annyi és olyan minőségű szakmai tapasztalatot szerezzen, amivel el tud indulni.”

Egy grafikus ismerőse feltette neki azt a kérdést, hogy mikor jön el az a pont, amikor nem csak referenciákat gyűjt (ingyen), hanem elkérheti a munkája árát. Ez a gondolatmenet vezetett oda, hogy Ágoston fiatalokkal szeretett volna együtt dolgozni, hogy megadja nekik azt a lehetőséget, hogy rögtön pénzt kereshessenek a munkájukkal, miközben gyakorlati tapasztalatot szereznek.


„Cserébe mindenki egy normális bért kap azért, amit ő elvégez, hogy ne az legyen, hogy ingyen kelljen dolgozni még 3 évig azért, hogy neki meglegyen a kellő referenciája.”

Felmerülhet az aggodalom, hogy közben a saját konkurenciáit neveli ki. Ágoston erről úgy vélekedik, hogy szeretne segíteni a szaktársaknak, ismerősöknek és azoknak, akik nem tudják úgy elkezdeni a kommunikációs szakmában történő munkavégzést mint ahogyan ő kezdte már gyerekkorától.



Miben különbözik a konkurenciától?


Ágoston szerint a piacon lévő tartalomgyártó ügynökségek leginkább 25 év felettiekből állnak, míg az ő vállalkozásában 25 év alattiak dolgoznak. A másik fontos eltérés, hogy igyekeznek a lehető legtöbb mindent megoldani csapaton belül. Például, ha az ügyfélnek díszletre van szüksége egy videó elkészítéséhez, akkor építenek neki, vagy adott esetben több munkafolyamatot is elvégeznek.


„Mi ezt mind csapaton belül meg tudjuk tervezi és a kivitelezést is csapaton belül meg tudjuk csinálni.”

A harmadik megkülönböztető jellemző, hogy fiatalosak, frissek és a látásmódukra is ez jellemző, ami figyelembevéve a generáció különbségeket és a gyors változásokat a világban hatalmas előny lehet.


Ágostonnak a legfontosabb a csapat összeállításában a szaktudás, nem a politikai nézetek.


„Mi ugyanúgy ellátjuk akár piaci szereplőknek a kommunikációját, de ugyanúgy ellátjuk az egyházi kommunikációs dolgokat is, mert megvannak rá a megfelelő szakemberek a csapatban.”

A munkájuk minőségére pedig az a bizonyíték, hogy egyes cégekkel már 10-15 éve partnerségben dolgozó csapatok helyét vették át a közelmúltban.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page