top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Baranyiné Mariann - Baranyi Hűtéstechnika Kft.

Frissítve: 2023. jún. 9.

Baranyiné Mariann elmeséli honnan származik, hogyan kötöttek ki a hűtéstechnika iparágában, volt e konkurenciájuk, milyen út vezetett a vállalkozóvá váláshoz


1/5 >>


Rövid történet


Baranyiné Mariann 1992-ben, 20 éves korában kezdett vállalkozóként tevékenykedni. Több mint 30 éve, az esküvőjük óta, együtt dolgozik a férjével a vállalatukban. A Baranyi Hűtéstechnika Kft. nevű cégük 1995 óta foglalkozik ipari és kereskedelmi hűtéssel, gyártva, telepítve és szervizelvén egyedi igényekre szabott hűtőrendszereket, hűtőkamrákat, hűtőházakat, gyors fagyasztókat, folyadékhűtőket és technológiai hűtőrendszereket.


Továbbá, 10 éve alapították a Hódszolár Kft. nevű napelemes céget, amely lakossági és vállalati napelemrendszereket telepít. Mariann hiszi és vallja, hogy az ő képességei határozzák meg, hogyan reagál az adott gazdasági körülményekre és hatásokra, és hogy ő maga jelenti a változások forrását.


Mariann származása


Mariann tősgyökeres mártélyi, oda született, ott éltek a szülei, és most is ott él. Születési helyénél fogva egy a megszokottól eltérő anyanyelvet örökölt, ugyanis ezen a tájegységen sokan „ö” betűvel beszélnek, ami számára meghatározó. Egy időben úgy gondolta, hogy ez ciki, de később rájött az önismereti útján, hogy ez butaság, büszkének kell lennie a származására, és azóta az üzleti életben ez mondhatni a szexepilje és az ismertető jegye.


„Az önismereti utamon egyszer csak rádöbbentem arra, hogy most mit is csinálok, én ide születtem, én ezt az anyanyelvet kaptam, akkor én ezt miért tartom cikinek...én azóta ezt büszkén vállalom.”


Hogy jön a képbe a hűtéstechnika?


Mariann eredeti szakmáját tekintve anyakönyvvezető és mindig is távol álltak tőle a reál tantárgyak, sokkal inkább humán beállítottságú. Nászútjukon jöttek rá a férjével együtt, hogy nem szeretnének sok időt külön tölteni, még a hétköznapi munkában sem, ezért a kirándulásról hazatérve mindketten felmondtak a munkahelyükön, hogy közös vállalkozást alapíthassanak.


„Immáron 31 éve vagyunk vállalkozók, azóta a nap 24 órájában együtt dolgozunk, minden vállalkozásunkat közösen végezzük.”

Fő vállalkozásuk az 1995-ben alapított Baranyi Hűtéstechnika Kft., melynek fő tevékenysége az ipari hűtéstechnika, azon belül is Mariann vezette 15 évig a klíma üzletágat.Konkurencia


Nagyon sok konkurencia volt a 90-es években és most is sok van, de Mariann ezt pozitív dolognak éli meg.


„A konkurencia az egy nagyon jó dolog, mert hogyha nem lenne konkurencia, akkor a vezetők nagyon könnyen beleülnének a kényelembe.”

A versenyképesség frissességet és élénkséget hoz az üzleti környezetbe, ösztönözve az embereket, hogy folyamatosan fejlődjenek és jobbá váljanak. A konkurencia serkenti a vállalkozásokat a minőség növelésére és az innovációra, ami a végén a fogyasztóknak is javuló termékeket és szolgáltatásokat eredményez. A versengés által a vállalatok motiváltak maradnak, és képesek hatékonyabban reagálni a piaci kihívásokra és változásokra.A vállalkozóvá válás útja


Annak idején a vállalkozásuk megalapítása előtt nem rendelkeztek tőkével, ugyanakkor a szüleiktől kaptak értékeket, mint például a munkabírás képessége, a tisztesség, az emberi hozzáállás, viszont a vállalkozással kapcsolatban nem szereztek ismereteket.


„Egyikünk se vállalkozói családból származott, és nem is tudtam elképzelni azt, hogy lehetnek álmaim, s nem is tudtam elképzelni azt, hogy vannak olyan célok, amik én számomra is elérhetők.”

Hazaérve a nászutukról tőke és segítség híján multi level marketinggel (MLM) kezdtek el foglalkozni az Amway-jel, ami a 90-es évek elején nagyon sok olyan ismeretet biztosított számukra, ami akkor nehezen elérhető volt. 3 évig foglalkoztak ezzel a tevékenységgel főállásban.


„Ez egy nagyon nagy iskola volt…ez idő alatt folyamatosan olyan előadásokat tudtunk hallgatni, ami akkor itt Magyarországon még nagyon nehezen volt elérhető.”

Abban az időben Brian Tracyt hallgattak magnókazettán és olyan könyveket olvastak, amik hazánkban még nem voltak kiadva, mint például Dale Carnegie: Siker kalauz-ait. Amerikai és ausztráliai sikeres, gazdag emberek érkeztek és mondták el nekik, hogy bármit elérhetnek az életben, ami akkor újdonság volt számukra.


„Nem gondoltam, hogy ebből ki lehet lépni, a sima alkalmazotti létből addig.”

Ez a 3 év nagyon sokat jelentett számukra, ebből építkeztek tovább, és vannak módszerek, amiket a mai napig alkalmaznak az ott tanultak közül. Az MLM rendszer után alapítottak hagyományos vállalkozásokat kereskedelem és vendéglátás területén, majd azt követően jött a hűtéstechnika, ami a fő irányvonal lett máig. 10 évvel ezelőtt pedig indítottak egy napelemrendszerekkel foglalkozó vállalkozást is, ezáltal teljesen a műszaki vonalra terelődtek.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comments


bottom of page