top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Baranyiné Mariann: terjeszkedés, problémák, tanácsok

Baranyiné Marianntól megtudhatod hogyan kerültek a hűtőrendszereik 20 országba, hogyan oldották meg a nehézségeket, szerinte mik a mai vállalkozók problémái, tanácsokat ad kezdő vállalkozóknak, és elmeséli hogyan tervezik önműködővé alakítani a céget


<< 4/5 >>


Terjeszkedés 20 országba a hűtés technológiával


„Mi a hűtéstechnikában egyedi hűtőrendszereket gyártunk, ez azt jelenti, hogy hűtőházakat, hűtőkamrákat, ezeknek a gépészetét, de gyorsfagyasztókat, a legspeciálisabb folyadékhűtőket, 20 országban működnek sörfőzdékben folyadékhűtőink például a világban.”

Együttműködnek egy német partnercéggel, aki sörfőzdéket telepít szerte a világon. Amikor ettől a cégtől rendelnek egy komplett sörfőzdét, akkor Mariannék gyártják le a hűtés részt és küldik el kamionnal az építkezés helyszínére, tehát alvállalkozóként működnek közre.


„Érdekességképpen van Vietnámban például gépünk és Dél-Afrikában.”

Egy-egy hűtőház működtetése rengeteg energiába kerül és általában hatalmas csarnokokban kapnak helyet ezek, ezért adott a körülmény, hogy a tetejére napelemeket helyezzenek el, ezt általában Mariannék ajánlani is szokták, ez még egy piaci lehetőséget ad adott esetben a napelemes vállalkozásuknak is.


Továbbá még egy pozitív tulajdonsága van a tetőn elhelyezett napelemeknek az, hogy árnyékolnak miközben a tető és a panelek között légmozgás van, ezáltal a nyáron jelentősen csökkentik az épület energiaszükségletét.Nehézségek megoldása


A bürokrácia mindenképpen nehézség volt, de a könyvelés tekintetében mindig is volt egy nagy támogatójuk, aki segített minden problémában, ez pedig a Ró Könyvelőiroda.


„Iszonyú profizmussal, nagyon komoly adótanácsadással, stratégia kialakítással, sokkal többet ad, mint egy könyvelő cég.”

Mariannék, ha olyan problémába ütköztek, amit nem tudtak megoldani, akkor ilyen szakemberek segítségét kérték, mert hisznek a szaktudásban.


„Egy vállalkozó az nem attól lesz jó vállalkozó, hogy ő mindenhez ért. Neki a saját szakmájához kell érteni, de ahhoz jobban mint bárki másnak!”

Véleménye szerint egy vállalkozó nem lehet minden területen a legjobb, a könyvelésben, az informatikában stb., de megkeresheti ezeknek a szakmáknak a legjobbjait és segítségül kérheti őket.Mai vállalkozók problémái


Mariann szerint nagyon gyorsan változik a világ, ezzel pedig folyamatosan lépést kell tartani, de ahhoz, hogy egy cég folyamatosan naprakész legyen első sorban a vezetőinek kell folyamatosan fejleszteni magukat, majd a kollégáknak is le kell követni a változásokat.


Példaként elmeséli, hogy tavaly a háború kitörésekor igyekeztek minél több invertert megvásárolni, mert tudták, hogy majd nem lehet kapni. Rá fél évre a kormány bejelentette, hogy nem lehet több lakossági napelemet a hálózatra csatlakoztatni, ezért gyorsan kellett reagálniuk és 2 órán belül eldöntötték, hogy az összes lakossági napelemrendszerhez való invertert eladják a raktárból, mert hamarosan eladhatatlanná válik. Ilyen szintű gyors reagálásra van szükség a mostani változások miatt.Tanácsok kezdő vállalkozóknak


„Az első és legfontosabb, hogy te akarj a saját szakmádban a legjobb lenni.”

Mariann szerint a folyamatos szakmai fejlődés nélkül nem lehet sikereket elérni, mindig tanulni, képezni kell magunkat. Úgy gondolja az igazán sikeres vállalkozás felépítésének az a titka, hogy azzal foglalkozz, ami a hobbid, mert akkor már boldog ember vagy.


„Egy boldog ember boldog embereket fog maga köré bevonzani.”

Ez igaz az alkalmazottakra és az ügyfelekre is. Másrészt, ha a hobbid a fő tevékenységed, akkor szívesen fogsz vele foglalkozni a szabadidődben is.


„Mert egész egyszerűen érdekel a téma, iszod ezeket a gondolatokat, ötleteket, ezen kattog az agyad, és hogyha ebbe a légkörbe belekerülsz, akkor ez egy akkora energia generátor, ami által mint egy rakéta ki fog lőni a vállalkozásod.”

A másik javaslata induló vállalkozóknak, hogy önkritikát tartsanak, mely során kideríthetik, hogy alkalmasak e vállalkozónak. Ez történhet úgy, hogy megvizsgáljuk hogyan reagálunk egy problémára, leblokkolunk vagy egyből a megoldáson kezdünk el gondolkozni.


„Az igazán nagy vállalkozáshoz, az igazán nagy sikerhez, ahhoz tudni kell átlépni a nehézségeken.”


Önműködő cég kialakítása


Készülnek a következő években arra, hogy kialakuljon a cég jövője, az utódlása, és ennek az első lépéseként önjáróvá kellene tenni a vállalkozást. A cég szerkezetét sikerült úgy alakítani, hogy ez valóra válhasson, illetve nagyszerű kollégákkal vannak körbe véve, ami szintén egy fontos alappillér.


„Ugyanis az én személyes célom vagy célunk a férjemmel, hogy ha már erre a szép kék bolygóra hozott a jó sorsunk, akkor mi ezt szeretnénk jobban megismerni.”

Mariann szívesen tanulna új dolgokat más országokban, más kultúráktól és főleg hétköznapi emberektől. Az indíttatás tehát ez az önműködő cég kialakításához.

Úgy látja, hogy egy jó generációváltáshoz legalább 5-10 évre van szükség, ennyi időre szükség van és ez egy folyamatként működik.


„Egy céget elő kell készíteni egy generáció váltásra.”

Magyarországon ez tényleg komoly problémát jelent, mert a nyugati társadalmakhoz képest ennek itt még nincs hagyománya. Mostanában kell kialakítani ezeket a hagyományokat, hogy a cégalapítók átadhassák akár gyerekeiknek a céget úgy, hogy az akár még sikeresebb lehessen.


Háromféle út van az alapítók előtt, egyrészt gyerekeikre ruházhatják át, másrészt értékesíthetik, harmadrészt pedig háttérbe vonulva ügyvezetőt nevezhetnek ki a cég élére. A második kettő esetben, akkor lesz nagyobb értéke a cégnek és akkor fog működni, ha valamelyest önjáró, mert ha teljes mértékben függ a tulajdonostól, akkor azt kivéve az egyenletből össze fog omlani.


„Én azt gondolom, hogy ez hosszú évek folyamata, apró lépésekkel lehet felkészíteni egy céget a generációváltásra.”
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

コメント


bottom of page